Η υγεία περνάει από την έρευνα και την καινοτομία

Στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά την οποία βραβεύτηκαν νέα, καινοτόμα φάρμακα. Ηταν η πρώτη φορά που δόθηκε στην Ελλάδα έμφαση στην πρόοδο μέσα από την έρευνα και την καινοτομία.

Στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά την οποία βραβεύτηκαν νέα, καινοτόμα φάρμακα. Ηταν η πρώτη φορά που δόθηκε στην Ελλάδα έμφαση στην πρόοδο μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. Και αυτό τη στιγμή που για περισσότερα από δύο χρόνια η χώρα μας υπολείπεται έναντι άλλων χωρών στις νέες θεραπείες.
Πάντως πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς δεσμεύθηκε ότι προς το τέλος του Μαρτίου θα εκδοθεί Δελτίο Τιμών για 200 καινοτόμα φάρμακα, σε πρώτη φάση. Στο ίδιο δελτίο θα περιληφθούν και 1.200 γενόσημα που δεν είχαν πάρει τιμή. Σε ό,τι αφορά τα καινοτόμα φάρμακα, προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτά που βοηθούν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.
Η εκδήλωση για την απονομή των Prix Galien άνοιξε με τον χαιρετισμό του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας κ. Σπύρου Ευσταθόπουλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί σύμμαχο της Πολιτείας στην προσπάθεια να μπει ξανά η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης. Ακολούθως ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας αναφέρθηκε στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες, καθώς και στη θεσμική αναμόρφωση του ΕΟΦ, με τη συγκέντρωση στον Οργανισμόόλων των σχετικών με το φάρμακο αρμοδιοτήτων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Φρουζής δήλωσε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα υψηλού κόστους αλλά φάρμακα υψηλής αξίας για το Σύστημα Υγείας, τους ιδίους τους ασθενείς και την οικονομία της χώρας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD Hellas κ. Karim Mikhail σημείωσε ότι «ένα έτος το οποίοπροστίθεται στο προσδόκιμο ζωής αυξάνει κατά 3% το ΑΕΠ μιας χώρας».
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Daniel Bennet Smith, ο οποίος κάλεσε τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώσουν ένα οικονομικό περιβάλλον τέτοιο που να «επιτρέπει» στη φαρμακευτική βιομηχανία την ανάπτυξη καινοτόμων για τη χώρα δράσεων.
Η καινοτομία και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειές της για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στον τομέα της Υγείας και του φαρμάκου. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετούνται και οι απόψεις ειδικών επιστημόνων που φιλοξενεί σήμερα «Το Βήμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.