Ολάντ: «Να αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του κρέατος»

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε το Σάββατο να εφαρμοστεί η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες και η εξειδικευμένη αναφορά των στοιχείων του κρέατος στα προπαρασκευασμένα εδέσματα, ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός της προέλευσής τους, σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί στην Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε το Σάββατο να εφαρμοστεί η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες και η εξειδικευμένη αναφορά των στοιχείων του κρέατος στα προπαρασκευασμένα εδέσματα, ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός της προέλευσής τους, σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί στην Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

«Καθίσταται αναγκαία η δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης. Αυτό είναι που εγώ απαιτώ από τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Ολάντ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στην αναγραφή των σχετικών στοιχείων στην ετικέτα.

«Χρειαζόμαστε την υποχρεωτική αναγραφή στην ετικέτα των κρεάτων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ετοίμων εδεσμάτων» πρόσθεσε ο Ολάντ κατά την ομιλία του στην ετήσια Γεωργική Εκθεση στο Παρίσι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, εν αναμονή μιας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Γαλλία θα ενθαρρύνει τις αυτόβουλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης στην αναγραφή στοιχείων στις ετικέτες.

Εν τω μεταξύ το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι τρεις από τις έξι σορούς αλόγων που είχαν σταλεί από τη Βρετανία στη Γαλλία και περιείχαν ίχνη φενυλοβουταζόνης έχουν καταλήξει στην αγορά κρέατος και «πιθανότατα» έχουν εισέλθει στη διατροφική αλυσίδα.

Ο βρετανικός συναγερμός σήμανε εξαιρετικά αργά και αυτές οι σοροί, που έφθασαν στη χώρα τον Ιανουάριο, έχουν μετατραπεί σε διατροφικά προϊόντα, επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα προϊόντα αυτά έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα ράφια, όμως αρκετά άλλα πιθανώς να έχουν καταναλωθεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή, τονίζοντας πάντως ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους «είναι ελάχιστοι για την ανθρώπινη υγεία».

Η ΕΕ επιθυμεί να εφαρμοστεί μια αυστηρή νομοθεσία προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ένα σκάνδαλο παρόμοιο με εκείνο του εντοπισμού κρέατος αλόγου, αντί για βοδινό, σε διατροφικά προϊόντα στις αγορές της.

Στην Ιταλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη DNA αλόγου σε έτοιμα γεύματα ζυμαρικών της Nestle. Προληπτικά η Nestle είχε αποσύρει δύο κατεψυγμένα γεύματα, τα «Buitoni Beef Ravioli» (ραβιόλια με μοσχαρίσιο κιμά) και «Beef Tortellini» (τορτελίνια με μοσχαρίσιο κιμά) από την ιταλική και ισπανική αγορά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.