Για τις 8 Μαρτίου αναβλήθηκε η δίκη του αντιρρησία συνείδησης, Καρανίκα

Για τις 8 Μαρτίου αναβλήθηκε από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του γνωστού αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα, ο οποίος κατηγορείται για ανυποταξία.

Για τις 8 Μαρτίου αναβλήθηκε από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του γνωστού αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα, ο οποίος κατηγορείται για ανυποταξία.

Ο 42χρονος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», ζήτησε την αναβολή της δίκης, αίτημα που έγινε δεκτό.

Είχε συλληφθεί την περασμένη Τετάρτη από αστυνομικούς στο σπίτι του και παραπέμφθηκε στη στρατιωτική Δικαιοσύνη.

Έξω από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής αλληλέγγυοι του 42χρονου, έπειτα από κάλεσμα του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη σύλληψη του Ν. Καρανίκα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Τάσος Κουράκης.

Ο 42χρονος Νίκος Καρανίκας είναι αντιρρησίας συνείδησης και από το 1995, περίοδος κατά την οποία δεν υφίστατο το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, διώκεται συνεχώς για ανυποταξία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, ο Νίκος Καρανίκας κατηγορείται για ανυποταξία κατά το έτος 1996 όταν μετά την αποφυλάκιση του του επιδόθηκε χαρτί κατάταξης και ακολούθως κατηγορήθηκε για λιποταξία. Το 2000 απαλλάχθηκε για αυτή την κατηγορία από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά η αίτηση του για να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και να εκπληρώσει εναλλακτική υπηρεσία απορρίφθηκε από το Στρατολογικό Γραφείο Βέροιας επειδή θεώρησε ότι έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία (το χρόνο φυλάκισής του στις στρατιωτικές φυλακές από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995).

«Η εμμονή των αρχών σε συνδυασμό με την παράλογη απόρριψη του αιτήματος του για εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας συνιστούν πολιτική δίωξη με σκοπό την εξόντωση ενός κοινωνικού αγωνιστή. Η Ευρώπη καταργεί την υποχρεωτική θητεία η οποία αποτελεί παρελθόν στις 21 από τις 27 χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η πιο γνωστή χώρα στην ΕΕ για τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης» τονίζει ο Σύνδεσμος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.