Οι κυβερνητικές αστοχίες στο θέμα της ανεργίας πονάνε την τρικομματική

Το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας και οι «κυβερνητικές αστοχίες» στην διαμόρφωση πολιτικών για την ανάσχεση των κοινωνικών επιπτώσεών του, θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τον κυβερνητικό συνασπισμό των τριών κομμάτων Ν.Δ. - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ

Το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας και οι «κυβερνητικές αστοχίες» στην διαμόρφωση πολιτικών για την ανάσχεση των κοινωνικών επιπτώσεών του, θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τον κυβερνητικό συνασπισμό των τριών κομμάτων Ν.Δ. –ΠαΣοΚ –ΔΗΜΑΡ.
Την επίσημη κυβερνητική θέση, που διατυπώθηκε μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, πως η ανάσχεση της ανεργίας αποτελεί την πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα, διαδέχθηκε η «αποκάλυψη» ότι τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων προς τον ιδιωτικό τομέα που πλήττεται από την ανεργία, διατέθηκαν για την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.
Η «αποκάλυψη» έγινε μέσω «ανεπίσημου εγγράφου» της διοίκησης του ΟΑΕΔ προς τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου για την διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Το θέμα αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ δημιούργησε αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία «μόλις ξεκινούσε» να «επιχειρεί την οικοδόμηση » του φιλοκοινωνικού προφίλ της.
«Γκρίνιες» καταγράφονταν από κορυφαία και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, καθώς η Δημοκρατική Αριστερά επένδυε πολλά στην πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ώστε να αιτιολογήσει την στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση. Αντιστοίχως στο ΠαΣοΚ οι τόνοι της κριτικής προς της κυβέρνηση είναι ηπιότεροι, ωστόσο τα στελέχη του Κινήματος είναι σε δύσκολη θέση, προκειμένου να εξηγήσουν στην κοινωνία την έλλειψη σοβαρών μέτρων για την ανάσχεση της ανεργίας.
Το θέμα αυτό απασχόληση την χθεσινοβραδυνή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανεργία.
Αντιθέτως ο υπουργός δήλωσε οτι η συζήτηση περιεστράφει γύρω από το νομοσχέδιο το οποίο έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας για την εξάλειψη της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία (συντάξεις σε νεκρούς), όπως και για την μείωση της ανασφάλιστης εργασίας.
Προηγουμένως ο κ. Βρούτσης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, κάτω από οποιεσδήποτε οικονομικές συνθήκες.
Η δήλωση αυτή «υποκρύπτει» τη «λογική και την φιλοσοφία» της κυβερνητικής θέσης. Αντιστοίχως απαντούν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή: «Δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΕΔ τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης –600 εκατ. ευρώ για τα έτη 2011, 2012 –ωστόσο ο προϋπολογισμός καταβάλει ετησίως στον Οργανισμό περί τα 500 εκατομμύρια ως τακτική επιχορήγηση μέσω της οποίας καταβάλλονται τα επιδόματα ανεργίας».

Στον αντίλογο διατυπώνεται η άποψη πως οι εισφορές που θεσπίζονται για συγκεκριμένο λόγο θα πρέπει να αποδίδονται στον σκοπό για τον οποίο επιβλήθηκαν.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι θέσεις και των κοινωνικών εταίρων –ΓΣΕΕ, εργοδοτικοί φορείς –οι οποίοι συνδιαμόρφωσαν το ανεπίσημο κείμενο (non paper) της διοίκησης του ΟΑΕΔ.
Μετά την θύελλα των πολιτικών αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του non paper, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλιας , ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν απέστειλε επίσημο ή ανεπίσημο κείμενο στους πολιτικούς αρχηγούς», όπως ισχυριζόταν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ενώ ξεκαθάριζε πως «ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τον ΟΑΕΔ με 500 εκατομμύρια τον χρόνο, ωστόσο το πρόβλημα της ανεργίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης για τις δράσεις του ΟΑΕΔ».

Ολόκληρη η δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΔ αναφέρει τα εξής:
«Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, ουδέποτε απέστειλε επίσημη επιστολή ή ανεπίσημο σημείωμα («non paper») στον Πρωθυπουργό ή στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο Οργανισμός στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνει –ως οφείλει- τις θέσεις του, τόσο για τις ομάδες –στόχους του πληθυσμού που πλήττονται με οξύτητα από την ανεργία και χρήζουν στήριξης, όσο και για τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Ταυτοχρόνως, προτείνει τρόπους και ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα έσοδα που προέρχονται από την «εισφορά αλληλεγγύης».

Είναι γνωστό ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και από κρατικές επιχορηγήσεις μέσω του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων οι οποίες υποστηρίζουν την κοινωνική παρέμβαση του Οργανισμού. Η συνολική κρατική επιχορήγηση από τις πηγές αυτές ανήλθε σε 455 εκ. ευρώ για το 2009, 901 εκ. ευρώ το 2010, 1.010 εκ. ευρώ το 2011 και 650 εκ. ευρώ το 2012. Χωρίς τις επιχορηγήσεις αυτές ο Οργανισμός δεν θα κατάφερνε να ανταποκριθεί μέχρι σήμερα τόσο στην ανελλιπή καταβολή των επιδομάτων ανεργίας και των λοιπών παροχών όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων που δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στις υπάρχουσες συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και τις ταμειακές δυσκολίες που αυτές συνεπάγονται. Ωστόσο, σήμερα, με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του Οργανισμού».

Για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Στρατούλης, τονίζοντας ότι η μη απόδοση της εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας στον ΟΑΕΔ, αποτελεί εμπαιγμό προς τους υπαλλήλους που επιβαρύνθηκαν, αλλά και προς τους άνεργους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.