H ελβετική Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, απέσυρε από τα ράφια των σουπερμάρκετ σε Ιταλία και Ισπανία γεύματα ζυμαρικών με βοδινό, αφού εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι περιείχαν DNA αλόγου.
Δυο κατεψυγμένα γεύματα, τα «Buitoni Beef Ravioli» (ραβιόλια με μοσχαρίσιο κιμά) και «Beef Tortellini» (τορτελίνια με μοσχαρίσιο κιμά), έχουν ήδη αποσυρθεί από τις δύο χώρες, ενώ τα «Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes» (λαζάνια με σάλτσα μπολονέζ) που απευθύνονται σε εταιρείες εστίασης, αναμένεται επίσης να αποσυρθούν από τη Γαλλία.
Εκπρόσωπος της Nestlé δήλωσε ότι το ποσοστό κρέατος αλόγου που εντοπίστηκε ήταν μεν πολύ μικρό, ωστόσο ξεπερνούσε το 1% κι ως εκ τούτου έπρεπε να αποσυρθεί. «Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας του φαγητού, ωστόσο η τοποθέτηση στα προϊόντα ετικετών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνονται στα πολύ υψηλά στάνταρ που οι καταναλωτές περιμένουν από εμάς», ήταν η σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου της εταιρείας Κρις Χογκ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Nestlé εντόπισε πρόβλημα με τον βασικό της προμηθευτή στο Βέλγιο, τη JBS Toledo, ενώ πρόβλημα εντοπίστηκε και με την HJ Schypke, θυγατρική της JBS Toledo στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να διακόψει τη ροή κρέατος προς τα εργοστάσιά της από τους δυο προμηθευτές.
Πριν από μερικές ημέρες, ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν λε Φολ είχε προχωρήσει στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της γαλλικής εταιρείας επεξεργασίας κρέατος Spanghero, κατηγορώντας την ότι πωλούσε εν γνώσει της κρέας αλόγου με ψευδή σήμανση κρέατος βοδινού. Ωστόσο, μερικά 24ωρα μετά, η απόφαση αυτή ήρθε μερικώς και η εταιρεία θα μπορεί στο εξής να παράγει κιμά, λουκάνικα και έτοιμα γεύματα, θα συνεχίσει ωστόσο να της απαγορεύεται η συσσώρευση κατεψυγμένου κρέατος.
Το διατροφικό σκάνδαλο, που ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου από την Ιρλανδία, έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής 12 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας όπου η εταιρεία «Co-op», που φημίζεται για τη μεγάλη της ποικιλία σε ντόπια οργανικά κρέατα αναγκάστηκε να αποσύρει από τα ράφια εννέα διαφορετικά προϊόντα, ενώ στη Βρετανία και τη Γερμανία οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν ήδη να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε ανάλογα κατεψυγμένα προϊόντα.