Βουλγαρία: «Ηλεκτροπληξία» σε υπουργό από τις αυξήσεις στο ρεύμα

Στην Ελλάδα έχουν, ήδη, ισχύσει από τον Ιανουάριο τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που προβλέπουν ονομαστικές αυξήσεις έως 9% και πραγματικές έως 15% και ενίοτε έως και 23%. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι διαμρτυρίες ή έστω ή αντιθέσεις στην αύξηση αυτή περιορίσθηκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Αμεσα αποτελέσματα είχαν στη γειτονική Βουλγαρία οι ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τις προηγούμενες ημέρες στη Σόφια και άλλες πόλεις καθώς οδήγησαν στην καρατόμηση του υπ. Οικονομικών της χώρας.

Στην Ελλάδα έχουν, ήδη, ισχύσει από τον Ιανουάριο τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που προβλέπουν ονομαστικές αυξήσεις έως 9% και πραγματικές έως 15% και ενίοτε έως και 23% ενώ πρόκειται για μία περίοδο με αυξημένη ανεργία, μειωμένους μισθούς και εκατομύρια πολιτών στα όρια της φτώχειας.

Στη Βουλγαρία πάντως, μετά τις μαζικότατες πορείες των πολιτών, ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, αναγκάστηκε να «παραιτήσει» τον υπουργό Οικονομικών και υπέρμαχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, Συμεών Ντιάνκοφ, και απείλησε με κυρώσεις τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

«Γινόμαστε μάρτυρες του πώς το ψυγείο ακύρωσε την τηλεόραση» δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής, Αρμάν Μπαμίκιαν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η τηλεόραση βομβαρδίζει καθημερινά τους πολίτες με τα μακρο-οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό και το ψυγείο άδειο.

«Πώς να πληρώσω 300 ευρώ ρεύμα και θέρμανση όταν αυτό το ποσό ισοδυναμεί με το μισθό μου; Να μην φάμε; Να μην ταΐσω τα παιδιά μου;» αναρωτιόταν μια Βουλγάρα, η οποία κατέβηκε στους δρόμους. Πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε 35 πόλεις της χώρας.

O πρωθυπουργός εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες για να δηλώσει ότι θα προτείνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ακυρωθούν οι αυξήσεις 13% που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2012. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η τιμή του ρεύματος μπορεί να μειωθεί 8%» συνέχισε ο Μπορίσοφ.

«Οι διαδηλώσεις είχαν σαν αφορμή την αύξηση της τιμής του ρεύματος, όμως οι ρίζες τους είναι βαθύτερες» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, ο ίδιος πρόεδρος πριν από δύο μήνες δήλωνε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe ότι είναι περήφανος για το γεγονός ότι η χώρα έχει έλλειμμα κάτω από 2% και χρέος μόλις 16% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.