Θετικά υποδέχεται η ΑΔΕΔΥ τις πληροφορίες ότι το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης της Ολομέλειάς του. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί ήδη σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με μειωμένες αποδοχές.
Κατά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του μέτρου προσκρούει στο άρθρο 103 του Συντάγματος, περιγράφοντας ουσιαστικά ότι δεν συνάδει με την ορθολογική οργάνωση του Δημοσίου.
Πάντως, καθώς η υπόθεση αφορά προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ κατά του δεύτερου μνημονίου (το μεσοπρόθεσμο το οποίο περιελάμβανε τη λεγόμενη πρώτη «εφεδρεία») και της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4024/2011, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων εκτιμά ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά των πολιτικών επιλογών που πλήττουν την κοινωνία.
Το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας αγγίζει, σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ κυρία Μαρία Τσίπρα, «γύρω στους 3.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι τον Νοέμβριο του 2011, με βάση το νόμο 4024, είχαν 33 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 53 ετών τουλάχιστον, ώστε να τους καταβάλλεται 60% των αποδοχών τους για δυο χρόνια μέχρι να συνταξιοδοτηθούν».
Η κυρία Τσίπρα υπογραμμίζει ότι η ΑΔΕΔΥ στην επιχειρηματολογία της κατά του μέτρου της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας στο ΣτΕ σημείωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την ορθολογική οργάνωση του Δημοσίου. «Οι παρεμβάσεις ήταν οριζόντιες. Άνθρωποι απαραίτητοι παραμερίστηκαν και οδηγήθηκαν στην έξοδο χωρίς καμιά αξιολόγηση εμπειρίας, προσόντων ή άλλων στοιχείων», επισημαίνει.
Μάλιστα, κρίνει ότι η απόφαση –εφόσον εκδοθεί και επίσημα– «είναι η πρώτη δικαστική νίκη της ΑΔΕΔΥ. Μετά δυο χρόνια μνημονίων είναι σημαντικό να υπάρχει μια θετική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Επίσης είναι μια ηθική δικαίωση». Παράλληλα, τονίζει ότι θα αποτελεί και επιχείρημα για τη δεύτερη διαθεσιμότητα που βασίζεται στον νόμο 4093/12 για την οποία η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ. Αυτή αφορά 2.000 υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα «με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τυχαία κριτήρια».
Πάντως, η κυρία Τσίπρα επισημαίνει ότι οι προσφυγές στα δικαστήρια «δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένας τρόπος να ανακόψουμε απολύσεις. Έρχονται άλλωστε και απολύσεις 25.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013».