Μπορεί τα συστήματα οπτικού εντοπισμού να μην κατάφεραν να δουν το μετέωρο που έπεσε την Παρασκευή το πρωί στη Ρωσία αλλά τα ηχητικά συστήματα τον… άκουσαν και μάλιστα σε όλο τον πλανήτη. Το ωστικό κύμα της έκρηξης δημιούργησε υποηχητικά κύματα τα οποία καταγράφηκαν από το παγκόσμιο δίκτυο που ανιχνεύει πυρηνικές εκρήξεις. Τα υποηχητικά κύματα έγιναν αντιληπτά από σταθμούς του δικτύου σε όλο τον κόσμο, από τη Γροιλανδία μέχρι την Αφρική.


Το δίκτυο και η ταυτότητα του μετέωρου

Το δίκτυο ανίχνευσης αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνθήκης CTBTO που ασχολείται με τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών. Μια πολύ ισχυρή έκρηξη, όπως η πυρηνική, δημιουργεί υποηχητικά κύματα. Ο εντοπισμός και η μελέτη τους αποκαλύπτει στοιχεία για την έκρηξη που τα προκάλεσε, στοιχεία όπως είναι το μέγεθος της έκρηξης αλλά και η περιοχή όπου έγινε.

Τα υποηχητικά κύματα της έκρηξης μελέτησαν οι επιστήμονες του MEO, του τμήματος της NASA που ασχολείται με τους μετεωρίτες. Οπως αναφέρουν, το μετέωρο που έπεσε στη Ρωσία απελευθέρωσε ενέργεια 300 κιλοτόνων – πρόκειται για ενέργεια 20-25 φορές ισχυρότερη από εκείνη που απελευθέρωσαν οι ατομικές βόμβες οι οποίες έπεσαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, μια καναδή αστρονόμος που μελέτησε και αυτή τα υποηχητικά κύματα της έκρηξης εκτίμησε ότι το μετέωρο είχε μάζα 40 τόνους και διάμετρο 15 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι το μεγαλύτερο μετέωρο που έχει πέσει στη Γη τα τελευταία 100 έτη.