Το πρώτο βιονικό χέρι το οποίο θα χαρίζει στον κάτοχό του την αίσθηση της αφής, αναμένεται να δοκιμαστεί σε ασθενή εντός του έτους.
Το πρωτοποριακό προσθετικό μέλος αναμένεται να λάβει ένας νέος άνδρας από τη Ρώμη, στην Ιταλία, ο οποίος είχε χάσει το κάτω μέρος του χεριού του σε ατύχημα.
Σύμφωνα με τους επινοητές του βιονικού χεριού από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης, στην Ελβετία, ηλεκτρόδια του προσθετικού μέλους νέας γενιάς πρόκειται να συνδεθούν απευθείας με το μέσο νεύρο και το ωλένιο νεύρο του ασθενούς – τα δύο κύρια νεύρα του χεριού. Αυτό θα του χαρίζει τη δυνατότητα να ελέγχει τις κινήσεις του άκρου του αλλά και να αισθάνεται τα σήματα που θα στέλνουν οι υπερευαίσθητοι αισθητήρες οι οποίοι θα βρίσκονται ενσωματωμένοι στο τεχνητό δέρμα των δαχτύλων του βιονικού χεριού.
«Ζωντανά» προσθετικά μέλη
«Πρόκειται για πραγματική πρόοδο που θα μπορούσε να χαρίσει ελπίδα και καλύτερη ποιότητα ζωής σε άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό» εξηγεί ο δρ Σιλβέστρο Μιτσέρα.
«Μιλούμε για το πρώτο προσθετικό άκρο νέας γενιάς το οποίο θα μας προσφέρει πολύτιμα στοιχεία γύρω από τη διαδικασία της λαβής. Όσο καλύτερη αντίληψη του προσθετικού μέλους έχει ένας ασθενής, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αποδοχής του» εξηγεί ο επιστήμονας.
«Ενδεχομένως μέσα στον επόμενο χρόνο από την τοποθέτησή του να έχουμε νέες πιο αποτελεσματικές λύσεις για άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό» προσθέτει.
Το νέο βιονικό χέρι των ειδικών δέχεται μια πληθώρα ερεθισμάτων που ξεκινούν από το δέρμα, τα δάχτυλα και την παλάμη και φτάνουν μέχρι τον καρπό.
«Ο ασθενής μπορεί να τσιμπηθεί και να λάβει τη συγκεκριμένη πληροφορία από τρία δάχτυλα ή να αισθανθεί την κίνηση του χεριού ή του καρπού του. Συνδέοντας το προσθετικό μέλος απευθείας με το νευρικό σύστημα του ασθενούς ελπίζουμε να επιτύχουμε την εκτέλεση ελεγχόμενων κινήσεων ακριβείας» καταλήγει ο δρ Μιτσέρα.
Μέσα στον πρώτο μήνα, οι ερευνητές θέλουν να δουν κατά πόσο ο ασθενής θα μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αν όλα πάνε καλά από την εν λόγω δοκιμή, τότε βάσει των στοιχείων που θα συλλέξουν οι ερευνητές θα τελειοποιήσουν το βιονικό χέρι το οποίο εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο για ευρεία χρήση μέσα σε διάστημα δύο ετών.