Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση μιας ορχήστρας όπου τα μέλη της κάνουν πολλά φάλτσα με αποτέλεσμα να μην ακούγεται μια ευχάριστη μελωδία, αλλά ένα κακόηχο και άναρχο πρελούδιο. Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση όφειλε να είναι «ετοιμοπόλεμη» και να δίνει συντονισμένα τη μάχη με όλες της τις δυνάμεις, αναδεικνύονται πολλές λανθασμένες κινήσεις από υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι τορπιλίζουν την κεντρική κυβερνητική γραμμή. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει ότι ακόμα ψάχνεται, παρά το γεγονός ότι αύριο ο κ. Σαμαράς συμπληρώνει οκτώ μήνες από την ημέρα που έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Για να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός και για να προβεί σε αυστηρό έλεγχο, αρχίζει έναν κύκλο δίωρων συναντήσεων με τις ηγεσίες των υπουργείων, όπου και αναμένεται να τους θέσει προ των ευθυνών τους. Η αρχή θα γίνει το πρωί της Τετάρτης με το υπουργείο Ανάπτυξης και οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα του επόμενου Σαββάτου, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, απηύθυνε αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η φράση του, η οποία δείχνει και τον βαθμό ενόχλησης για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται: «Θέλω να έρθετε να μου πείτε τα προβλήματά σας και ποιες λύσεις προτείνετε».
Πολλοί κορυφαίοι υπουργοί απέχουν από την υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ορισμένοι άλλοι βρίσκουν –έστω και παρασκηνιακά –περισσότερο απέναντί τους τους συναδέλφους τους παρά την αντιπολίτευση. Πεπειραμένο κομματικό στέλεχος έχει την πρακτική εξήγηση ότι «ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του» και κεντρικός υπουργός παρατηρούσε προ ημερών με αρκετή δόση μελαγχολίας ότι «τείνουμε να γίνουμε σχολιαστές των γεγονότων».
Αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου παραμένουν αμέτοχα στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση, προτιμώντας να μην εμφανίζονται δημόσια προς υποστήριξη του ακολουθούμενου οικονομικού προγράμματος και όσοι τοποθετούνται προτιμούν χαμηλούς τόνους και γενικόλογες τοποθετήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομική πολιτική, το δόγμα «νόμος και τάξη», η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, θέματα τρέχουσας πολιτικής κ.ά. είναι πεδία στα οποία κυριαρχούν οι αβεβαιότητες, η σύγχυση και ενίοτε η αμηχανία.
Παρά την προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να λειάνειτις αποκλίνουσες προσεγγίσεις και να συμβιβάσει τις διαφορετικές εκδοχές, δεν δίνεται η αίσθηση ενός συντεταγμένου στρατού.
Σε μια περίοδο που ο ανασχηματισμός θεωρείται αναμενόμενος περί τα μέσα Μαρτίου, κορυφαίος υπουργός εξομολογείται προς«Το Βήμα»ότι το κυβερνητικό σχήμα αποδεικνύεταιβαρύκαι κουρασμένο, ενώ πολλές φορές φαίνεται ότι οι υπουργοί δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.
Και δεν φθάνει αυτό, αλλά αυτό το κουρασμένο σχήμα έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και μια επιθετική κοινοβουλευτική ομάδα, ορισμένα μέλη της οποίας«ξεχνούν»ότι υπάρχει συγκυβέρνηση και νομίζουν ότι κυβερνά μόνη της η ΝΔ.
Από την άλλη όμως υπάρχει και ο αντίλογος αρκετών υπουργών που λένε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει σαφής πολιτική γραμμή και δεν γίνεται προσπάθεια να γίνουμε κοινωνοί της, είναι λογικό να υπάρχει αποστασιοποίηση και ένα είδος ψυχικού και όχι πολιτικού χάσματος.
Η απροθυμία των υπουργών να υποστηρίξουν το κυβερνητικό έργο έχει ενοχλήσει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος διαπιστώνει ότι πάρα πολλές εντολές του δεν έχουν υλοποιηθεί. Σε πολλές διυπουργικές συσκέψεις έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο ορισμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να προσέρχονται απροετοίμαστα και να θέτει την ατζέντα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Καλή χημεία υπάρχει αυτή την περίοδο με δύο υπουργούς κυρίως, τους κκ. Ι. Στουρνάρα (Οικονομικών) και Ν. Δένδια (Δημοσίας Τάξεως) που και καλές, κατ’ αυτόν, επιδόσεις έχουν, αλλά και εμφανίζονται δημόσια να υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή στα ΜΜΕ, εν αντιθέσει με άλλους που έχουν εξαφανιστεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως πρόσφατα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλο.
Εσχάτως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρεμβαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός –το έκανε και στο παρελθόν, αλλά πλέον έχει γενικευθεί –για να λύνονται εκκρεμή και σοβαρά θέματα, κάνοντας ουσιαστικά τη δουλειά των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών.
Προ ημερών χρειάστηκε να συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να τραβήξει το αφτί δέκα διοικητών ασφαλιστικών οργανισμών, διότι δεν δίνουν, όπως είναι υποχρεωμένοι, χείρα βοηθείας στον ΕΟΠΥΥ· τον οδηγούν στην κατάρρευση.
Παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή του κ. Μ. Σαλμά, αλλά και του διοικητή του ΕΟΠΠΥ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλου, ο κ. Σαμαράς διαπίστωσε ότι οι διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ δεν δίνουν κάθε μήνα στον Οργανισμό τις εισφορές υπέρ υγείας που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στους διοικητές για να τους δώσει προθεσμία να λύσουν το θέμα, αλλιώς θα έχουν προσωπική ευθύνη για την πορεία του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα τους προειδοποίησε πως θα τους ελέγχει προσωπικά και τους είπε ότι μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή του επίσης παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.
Ιδιαίτερα ενόχλησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει ενισχυθεί με προσωπικό ο ΕΟΠΠΥ και φέρεται να τηλεφώνησε στον κ. Ι. Βρούτση, που ως αρμόδιος υπουργός Εργασίας έχει την εποπτεία όλων των ασφαλιστικών οργανισμών πλην του ΕΟΠΠΥ. Ο κ. Σαμαράς απαίτησε να υπογράψει εντός μιας ώρας κοινή υπουργική απόφαση για τη μεταφορά προσωπικού των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.
Κίτρινες κάρτες
Οι παραφωνίες που ενοχλούν τον Πρωθυπουργό
Ο κ. Βρούτσης προκάλεσε νευρική κρίση στο Μέγαρο Μαξίμου με το θέμα που άνοιξε για την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες. Προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις και λόγω του βέτο του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ αναδιπλώθηκε.
Οι παραφωνίες που ενοχλούν τον Πρωθυπουργό
Ο κ. Βρούτσης προκάλεσε νευρική κρίση στο Μέγαρο Μαξίμου με το θέμα που άνοιξε για την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες. Προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις και λόγω του βέτο του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ αναδιπλώθηκε.
Εκπληξη προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η στάση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη που κρατά αποστάσεις από την τακτική του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου όσον αφορά τον ρόλο των περιφερειών στο ΕΣΠΑ και στις δημόσιες επενδύσεις και φέρεται να έχει συμπήξει κοινό μέτωπο με τους περιφερειάρχες.
Επίσης, υπάρχει γκρίνια για τον κ. Στυλιανίδη, διότι σε μια στιγμή που η κυβέρνηση κυνηγά τις επενδύσεις αντιτίθεται στην επένδυση των χρυσωρυχείων στη Θράκη, ενώ ο ίδιος είχε ταχθεί προ καιρού και κατά της εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού – χαλκού στην περιοχή Κρούσια – Πάικο στο Κιλκίς.
Ιδιαίτερα αρνητικά ακούστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και η ηχηρή δημόσια διαφοροποίηση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κ. Τζαβάρα, που στηλίτευσε το σχέδιο «Αθηνά» σχετικά με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο κ. Τζαβάρας επέκρινε το σχέδιο του πολιτικού προϊσταμένου του, υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, και προτάσσοντας τοπικιστικά επιχειρήματα επειδή πλήττεται η εκλογική του περιφέρεια, η Ηλεία, διερωτήθηκε: «Τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή;».
Εκνευρισμός υπάρχει και για την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα για τον υπουργό κ. Αντ. Μανιτάκη, αφού το πρόγραμμα για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι καρκινοβατεί και είναι ορατή η απειλή της τρόικας για άμεσες απολύσεις.
Το κλίμα επιβαρύνεται και από τον ανοικτό πόλεμο βουλευτών της ΝΔ κατά του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη που προ ημερών είχε αντιπαράθεση και με τον κ. Δένδια.
Η επίθεση είναι σε εξέλιξη με τον εισηγητή της ΝΔ κ. Αν. Νεράντζη να πρωτοστατεί κατά του κ. Ρουπακιώτη και να δηλώνει, έχοντας και τη στήριξη άλλων βουλευτών, όπως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Μ. Βορίδη, ότι στο νομοσχέδιο για τον νέο κώδικα περί ναρκωτικών δεν θα αποδεχθεί τις προωθούμενες μειώσεις ποινών για χρήστες ναρκωτικών. «Είμαι υπουργός που με πρότεινε ένα κόμμα από αυτά που συγκροτούν την κυβέρνηση και ισοτίμως εισάγω διατάξεις» διεμήνυσε ο κ. Ρουπακιώτης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ