Ο κ. Βενιζέλος αναζητεί την Κεντροαριστερά

Το συνέδριο του ΠαΣοΚ δεν θα είναι μια συμβολική τομή στον πολιτικό χρόνο, όπως επεδίωξε ο κ. Ευ. Βενιζέλος με την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Το συνέδριο του ΠαΣοΚ δεν θα είναι μια συμβολική τομή στον πολιτικό χρόνο, όπως επεδίωξε ο κ. Ευ. Βενιζέλος με την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κομματικές διαδικασίες του ΠαΣοΚ, οι οποίες, όπως επεσήμανε ο κ. Φ. Κουβέλης στην επιστολή του, «δεσμεύουν αντί να διευκολύνουν», αλλά δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου. Το κάλεσμα του ΠαΣοΚ έθεσε σε κίνηση όλον τον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς οι περισσότερες κινήσεις, παρά την επιφυλακτικότητά τους για τα απώτερα κίνητρα του κ. Βενιζέλου, αναμένεται να συμμετάσχουν στον διάλογο για την ανασύνταξη του χώρου. Η ιδέα μιας «ελληνικής “Ελιάς”» μοιάζει να συγκινεί ευρύτερα την παράταξη και η Ιπποκράτους φέρεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει με επιμονή την ευνοϊκή συγκυρία.

Τις προσεχείς ημέρες σχεδιάζεται να αποσταλούν από την Ιπποκράτους επίσημες προσκλήσεις σε όλες τις κινήσεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποκλειστεί ούτε η ΡΙΚΣΣΥ του κ. Α. Λοβέρδου ούτε η «Δυναμική Ελλάδα» του κ. Ηλ. Μόσιαλου, ούτε ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος» του κ. Γ. Φλωρίδη, παρά τις εντάσεις και τις τριβές που υπήρξαν κατά το παρελθόν.

Ο κ. Λοβέρδος δηλώνει ότι θα αποδεχθεί την πρόσκληση και θα συμμετάσχει στον διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει τις, κατά τη γνώμη του, προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Ο επικεφαλής της κίνησης ΡΙΚΣΣΥ πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί και όσο δεν αναθερμαίνεται η οικονομία τόσο θα απονομιμοποιείται το πολιτικό σύστημα. «Θεωρώ αναγκαίο και ενδιαφέροντα τον διάλογο για ένα μεγάλο κεντροαριστερό κόμμα και κάθε άρνησή του προσχηματική» παρατηρεί. Ο κ. Λοβέρδος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Βενιζέλο, αλλά μόνο για να του ευχηθεί περαστικά όταν ήταν στο νοσοκομείο πριν από δύο εβδομάδες. Οι δηλώσεις του περί ακτιβισμού της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν απογοήτευση και οργή στους πρώην συντρόφους του, αλλά ο ίδιος δεν μετανοεί. «Εχω τις απόψεις μου και επιμένω σε αυτές. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σε αυτά που ήδη είπα. Τελεία και παύλα» λέει.
Στις 23 Φεβρουαρίου θα συναντηθούν στην «Αθηναΐδα» οι διοικούσες επιτροπές των κινήσεων ΡΙΚΣΣΥ και «Δυναμική Ελλάδα». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Μόσιαλος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Δράσης, ενώ την προηγούμενη θα συζητήσει και με τη ΔΗΜΑΡ. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ανοιχτός σε κάθε πρόσκληση για την ενοποίηση του χώρου, προτεραιότητα όμως στη δική του ατζέντα έχουν η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και η συνταγματική αναθεώρηση.
Ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος» του κ. Φλωρίδη και η κίνηση «Π80» τον περασμένο Νοέμβριο στο Γκάζι είχαν διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες κινήσεις ζητώντας την αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, ώστε μέσω ενός ιδρυτικού συνεδρίου να φτιαχτεί νέο κόμμα. «Η ανάγκη να ξεκινήσει οργανωμένα διάλογος για την ανασυγκρότηση του χώρου είναι ένα θέμα που θέτουμε επιτακτικά από καιρό. Εμείς εμμένουμε στην ξεκάθαρη πρόταση που διατυπώσαμε δημόσια τον Νοέμβριο, στην ανοιχτή εκδήλωση των έξι κινήσεων. Θέλουμε διάλογο ουσίας με προοπτική, όχι διάλογο εντυπώσεων και τακτικής. Θέλουμε διάλογο με προγραμματική ατζέντα και σαφή δέσμευση για τη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα, με ιδρυτικό συνέδριο σε καθορισμένο χρόνο και χωρίς αποκλεισμούς. Δεν μας ενδιαφέρει ό,τι καλλιεργεί πρόσκαιρες εντυπώσεις και εντάσσεται σε μικροκομματικές επιδιώξεις επιβίωσης. Επίσης, είμαστε σαφώς αντίθετοι με τις προσχηματικές αρνήσεις του διαλόγου» επισημαίνει ο κ. Φλωρίδης.
Η πρώτη αντίδραση της κίνησης «Π80» για την πρόσκληση του ΠαΣοΚ είναι η έκφραση μιας βαθιάς επιφυλακτικότητας. «Δεν έχουμε δει σε κανένα από τα κείμενα του ΠαΣοΚ διάθεση για σοβαρή αυτοκριτική» σημειώνει ο κ. Ι. Τσαμουργκέλης. «Οσο δεν παίρνει κανένας την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση της χώρας δεν μπορεί να οικοδομηθεί κάτι νέο από την κορυφή. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέο κόμμα και όχι μια ελληνική «Ελιά», πιστεύουμε ότι το νέο θα προκύψει από τη βάση, κινηματικά, και όχι από το επαγγελματικό πολιτικό σύστημα» προσθέτει.
Η «Πολιτεία», όπως λέει ο κ. Ι. Τούντας, θα αποδεχθεί κάθε πρόσκληση για διάλογο αλλά επιπροσθέτως θα συμμετάσχει μέσω του συντονιστικού των έξι κινήσεων στην προετοιμασία μιας νέας απόπειρας διαλόγου έπειτα από το συνέδριο του ΠαΣοΚ. Ενδεχομένως ένα ουδέτερο έδαφος να διευκολύνει τις εξελίξεις, καθώς θα προσκληθούν στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, ως πρόσωπα και όχι ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους. «Οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου αποτελούν θετική εξέλιξη στην κατεύθυνση της σύγκλισης και της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Η προσπάθεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τον μεγαλύτερο αριθμό κινήσεων και προσωπικοτήτων του χώρου» δηλώνει και ο κ. Ν. Διακουλάκης από την «Πρωτοβουλία Β».
Από θέση αρχής δεν απορρίπτει τον διάλογο ούτε η κίνηση «Μπροστά», αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Θ. Κοντογιώργης η απόφαση θα ληφθεί όταν συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο της πρόσκλησης του ΠαΣοΚ.
Το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος είχε προτείνει ένα πλαίσιο τύπου «Ελιάς» αμέσως μετά τις εκλογές χωρίς να βρει ανταπόκριση. Η ιδέα ζυμώθηκε, οι συνθήκες άλλαξαν, το αίτημα των πολιτών για κάτι νέο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε από 45% τον Οκτώβριο σε 65% τον Ιανουάριο. Το παλαιό πρότυπο των κομμάτων δεν συγκινεί σημαντική μερίδα ψηφοφόρων ούτε τους εκφράζει ο ακραίος διπολισμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα όμως που τα κόμματα προσπαθούν να σπρώξουν τον χρόνο για να υπερβούν την κρίση οι πολίτες φαίνεται ότι αναζητούν σχήματα που ελκύουν δυνάμεις, εμπιστοσύνη και ευρεία νομιμοποίηση.

Ο τρίτος πόλος ακόμη περιμένει…
Η δύσκολη προσωπική χημεία των δύο αρχηγών, τα βάρη του ΠαΣοΚ, οι φιλοδοξίες της ΔΗΜΑΡ και ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός
Η συγκρότηση του τρίτου πόλου της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς χωλαίνει στο «διά ταύτα». Η δύσκολη προσωπική χημεία των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη δεν φαίνεται να εξομαλύνεται από την ολοένα και λιγότερο διακριτή ιδεολογική διαφοροποίηση των δύο κομμάτων. Τα ερωτήματα όμως που χωρίζουν σαν συνοριοφύλακες το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ υποκρύπτουν αμείλικτες αλήθειες: Μπορεί να γίνει ανασύσταση της Κεντροαριστεράς χωρίς το ΠαΣοΚ; Μπορεί η ΔΗΜΑΡ να συναινέσει στον διάλογο όταν το ΠαΣοΚ αρνείται να λογαριαστεί με το παρελθόν του και να ξεκαθαρίσει όχι μόνο τη φυσιογνωμία του, αλλά να μιλήσει για τα λάθη της διακυβέρνησης Παπανδρέου, για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τη λίστα Λαγκάρντ;
Η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει την ιδέα να ελαφρύνει ως συνοδοιπόρος τα βάρη του ΠαΣοΚ. Ο κ. Κουβέλης δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύγλωττος στην απαντητική επιστολή του όταν σημειώνει ότι επιδιώκει συμμαχία «…και με τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση». Το ΠαΣοΚ είναι φανερό ότι δεν περιλαμβάνεται στις δυνάμεις αυτές εκτός και αν αρνηθεί πλήρως τον εαυτό του –δύσκολο να το κάνει ενώ βρίσκεται σε περίοδο ανασύνταξης δυνάμεων.

«Στρατηγική επιλογή της ΔΗΜΑΡ είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Το ζητούμενο είναι οι πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση να είναι αξιόπιστες και να ενισχύουν την επιτυχία αυτού του στόχου. Η σοβαρότητα του θέματος δεν επιτρέπει κομματικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες
» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας κ. Σπ. Λυκούδης.
Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ όμως υπάρχουν και άλλες φωνές που επιδιώκουν σταθερά τη σύνθεση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. «Διαβάζοντας την απάντηση της ΔΗΜΑΡ είχα κάθε καλή διάθεση να δω το ποτήρι μισογεμάτο. Δυστυχώς, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει για την Κεντροαριστερά δέκα μέρες κοσκινίζει» δήλωσε ο κ. Ν. Μπίστης μόλις δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του κ. Κουβέλη.
Στην Ιπποκράτους κρατούσαν μικρό καλάθι για την ανταπόκριση της ΔΗΜΑΡ στην πρόσκληση ωστόσο ανέμεναν μια πιο ευγενική απάντηση. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε προσωπικά τον κ. Κουβέλη να υπερβούν τα κομματικά όρια και να συζητήσουν μια εθνική στρατηγική για τη χώρα, το πολιτικό σύστημα, την αναθεώρηση του Συντάγματος κ.ά., ώστε ο χώρος της Κεντροαριστεράς να επιδιώξει την εκλογική και κοινοβουλευτική αποτύπωση της πραγματικής κοινωνικής και πολιτικής επιρροής του που είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφηκε στα εκλογικά ποσοστά και στις βουλευτικές έδρες. Επεσήμαινε επίσης ότι μια θετική απάντηση αποτελεί «από μόνη της ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που θα προσφέρει κίνητρο συμμετοχής και λόγο αισιοδοξίας σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας». Η απάντηση ήταν αρνητική.
Στον χώρο της Κεντροαριστεράς βρίσκονται υπό εκκόλαψη και άλλα σχήματα. Οι συνομιλίες μεταξύ της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και των κκ. Παντ. Καψή, Ι. Ραγκούση, Γ. Παγουλάτου δεν κατέληξαν προς το παρόν κάπου, αλλά ούτε και εξαϋλώθηκαν. Η συγκυρία θα καθορίσει την εξέλιξή τους. Οι κρίκοι που ενώνουν τις κινήσεις φτιάχνουν μια μακριά αλυσίδα. Εκτός από τα οργανωμένα σχήματα γίνονται απόπειρες προσέγγισης διαφόρων προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κ. Λαλιώτης, χωρίς όμως να προκύψει κάτι χειροπιαστό. Μια ιδιάζουσα περίπτωση αποτελεί η Δράση, η οποία έχει μετακινηθεί προς το Κέντρο και δέχεται πολύπλευρο φλερτ για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι πρακτικός: σε περίπτωση εκλογών έχει δικαίωμα τηλεοπτικού χρόνου. «Εμείς μιλάμε με όλο το φάσμα των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, από την Κεντροδεξιά ως την Κεντροαριστερά. Το θέμα είναι ποιοι μας αναγνωρίζουν ως συνομιλητές» παρατηρεί η επικεφαλής της Δράσης κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οποία ομολογεί ότι «υπάρχει υπερδραστηριότητα συζητήσεων, αλλά τίποτα ανακοινώσιμο προς το παρόν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.