«Η λειτουργία των πανεπιστημίων έχει απορρυθμιστεί» λένε οι Πρυτάνεις

Από άλλο θέμα ξεκίνησαν σε άλλο θέμα κατέληξαν, σήμερα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Συζήτηση περί των νέων Συμβουλίων των πανεπιστημίων, έγινε σήμερα στην Σύνοδο των πρυτάνεων που συνεχίζεται στο Λαύριο και λιγότερο για τα θέματα του σχεδιασμού της 'Αθηνάς' περί αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Από άλλο θέμα ξεκίνησαν σε άλλο θέμα κατέληξαν, σήμερα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Συζήτηση περί των νέων Συμβουλίων των πανεπιστημίων, έγινε σήμερα στην Σύνοδο των πρυτάνεων στο Λαύριο και λιγότερο για τα θέματα του σχεδιασμού της «Αθηνάς» περί αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ έθεσαν στην συζήτηση που έγινε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιο Κυριαζή το θέμα της συνεργασίας τους με τα μέλη των νεοεκλεγέντων Συμβουλίων, καθώς διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις σύγκρουση συμφερόντων. Τέθηκαν έτσι, ερωτηματικά για το ποιος ασκεί τελικά… διοίκηση από τους δυο πόλους εξουσίας που έχουν δημιουργηθεί στα ΑΕΙ.

«Αν υποβάλλουμε προϋπολογισμούς και τα Συμβούλια δεν τους εγκρίνουν τι θα γίνει;» ρώτησε χαρακτηριστικά πρύτανης μεγάλου Ιδρύματος.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ξεκαθαρίστηκε ότι διοίκηση στα Ιδρύματα ασκούν οι πρυτάνεις τους, ενώ δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα νέας νομοθετικής παρέμβασης στο θέμα το καλοκαίρι, που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες Συμβουλίων και πρυτάνεων.

Πάντως οι πρυτάνεις ξεκαθάρισαν ότι εάν τα μέλη των Συμβουλίων ξεπεράσουν τον γενικό εποπτικό ρόλο τους και από την χάραξη γενικής στρατηγικής αρχίσουν να εμπλέκονται στην καθημερινότητα των πανεπιστημίων, θα ακολουθήσει ‘βροχή νομικών ερωτημάτων προς το υπουργείο Παιδείας.

Περί «Αθηνάς»

Για τα θέματα της «Αθηνάς», με εξαίρεση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο που διαφωνεί με την Ομοσπονδιοποίησή του με άλλα 5 πανεπιστήμια της «Αθηνάς», δεν εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και ο κ. Κυριαζής ξεκαθάρισε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση και η τελική εισήγηση του υπουργείου Παιδείας αναμένεται στις αρχές Μαρτίου. Πάντως έγινε σαφές από την πρώτη επίσημη κουβέντα πρυτάνεων και Πολιτείας, ότι σοβαρές ενστάσεις δεν αναμένεται να υπάρξουν από την πλευρά των πρώτων.

Το ψήφισμα των Πρυτάνεων

Το απόγευμα του Σαββάτου οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων εξέδωσαν ψήφισμα αναφερόμενοι στα προβλήματα «σχέσεων» που έχουν προκύψει σε κάποια Ιδρύματα με τα μέλη των νέων Συμβουλίων τους αναφέροντας ότι «η λειτουργία των πανεπιστημίων έχει απορρυθμιστεί».

Για το θέμα αυτό αναφέρουν ότι θα καταθέσουν σύντομα εγγράφως τις προτάσεις τους. Όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά» κάνουν λόγο για «βεβιασμένο και ατεκμηρίωτο σχεδιασμό» που θίγει την αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων τους, προσθέτοντας ότι θεωρούν αυτονόητη την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από την πλευρά τους προς το υπουργείο Παιδείας.

«Η λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει απορρυθμιστεί λόγω των ήδη διαπιστωμένων θεσμικών ζητημάτων που ανέκυψαν από την εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 και τα οποία πλήττουν την αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων και την διασφάλιση των όρων της εύρυθμης λειτουργίας τους» αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η Σύνοδος πρυτάνεων.

«Ενδεικτικά, αναφέρεται η επικάλυψη αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης, όπως του Πρύτανη και της Συγκλήτου με εκείνες του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Το Συντονιστικό όργανο της Συνόδου αναλαμβάνει την καταγραφή των προβλημάτων απορρύθμισης και την άμεση κατάθεση κανονιστικών ρυθμίσεων για την επίλυσή τους» συνεχίζει το ψήφισμα.

«Η δραστική συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης των Πανεπιστημίων, οι θεσμικές δυσχέρειες έγκαιρης έγκρισης των προϋπολογισμών τους, καθώς και τα διαρκή νομοθετικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την απαιτούμενη απορρόφηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους, έχουν θέσει σοβαρότατο θέμα συνέχισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο» τονίζεται σε άλλο σημείο του ψηφίσματος.

«Όσον αφορά στο σχέδιο Αθηνά, η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός, ιδιαίτερα όταν αυτός οδηγεί σε κατάργηση ή συγχώνευση Πανεπιστημίων, του κατά τα άλλα αναγκαίου εξορθολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος θίγει την οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων με συνέπειες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας» δηλώνουν οι πρυτάνεις.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων. Ειδικά για το σχέδιο «Αδαμάντιος Κοραής» επισημαίνεται ότι τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν συνεργατικές δράσεις με την ελεύθερη βούληση των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Οργάνων τους και όχι όπως προτείνεται και μάλιστα κατά παράβαση των οικείων συνταγματικών διατάξεων» συνεχίζει το ψήφισμα της Συνόδου.

Αναφερόμενοι στα θέματα που έθεσαν στον γενικό γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Κυριαζή, οι πρυτάνεις παραθέτουν τα εξής:

Οσον αφορά στο προσωπικό των Πανεπιστημίων, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει επίγνωση της Πολιτείας σχετικά με την έλλειψη προσωπικού. Επιπροσθέτως, επισημάνθηκε ο κίνδυνος ποινικοποίησης ακόμη και ασήμαντων υποθέσεων, χωρίς καν την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαδικασιών. –

Η εφαρμογή του νέου Νόμου, αντί να προάγει την επιδιωκόμενη εξωστρέφεια, δημιουργεί όρους εσωστρέφειας και αποστερεί την ανάπτυξη του διεθνούς ρόλου των Πανεπιστημίων από κάθε οικονομική υποστήριξη. Η Σύνοδος ζήτησε σχετικά από το υπουργείο Παιδείας κατεπείγουσα χρηματοδότηση οριζόντιας δράσης.

Η Σύνοδος επισημαίνει τον κίνδυνο υποβάθμισης της Έρευνας και αποσύνδεσής της από την ανάπτυξη με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

Η Σύνοδος έχει καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εδώ και ένα χρόνο καινοτόμες προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (κοινοτικά κονδύλια) ώριμων έργων, εξοικονόμησης πόρων, ενέργειας και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με γενικότερη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας χωρίς καμία απόκριση. «Σήμερα που η ανάπτυξη θέλει άμεσα έργα, η Σύνοδος δεν μπορεί να περιμένει, ενημερώνει άμεσα την ελληνική Πολιτεία και κοινωνία» καταλήγει το ψήφισμα της Συνόδου πρυτάνεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.