Σκάνδαλα στο νησί των Φαιάκων

Αναφορές για σχέσεις πολιτικών, αξιωματικών της Αστυνομίας και δικαστών με ποινικούς. Καταθέσεις για στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συνεργάζονται με τοκογλύφους και συμμετέχουν σε έναν πόλεμο αλληλοεξόντωσης μέσα στα σώματα ασφαλείας.

Αναφορές για σχέσεις πολιτικών, αξιωματικών της Αστυνομίας και δικαστών με ποινικούς. Καταθέσεις για στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συνεργάζονται με τοκογλύφους και συμμετέχουν σε έναν πόλεμο αλληλοεξόντωσης μέσα στα σώματα ασφαλείας. «Διαρροές» για υπηρεσιακούς παράγοντες που «συστεγάζονται» με κακοποιούς και έχουν κοινά συμφέροντα.

Πρόκειται για ένα μικρό μόνο δείγμα γραφής από την αδυσώπητη μάχη παρασκηνίου με οσμή εκτεταμένης διαφθοράς, που μαίνεται επί μήνες στην Κέρκυρα. Οι «εχθροπραξίες» στο νησί του Ιονίου φαίνεται να έχουν τελικό στόχο τόσο τον κερκυραίο υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια όσο και άλλους τοπικούς – πρώην και νυν – βουλευτές.

Αποδίδοντας το κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό αξιωματικός της περιοχής σε κείμενο που συνέταξε προ ημερών για τα τεκταινόμενα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ζηλοφθονία, η εμμονή και η τρέλα είναι δυνάμεις αήττητες μέχρι το τέλος»!

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αφιχθεί στην Κέρκυρα περί τις δέκα φορές κλιμάκια της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.από την Αθήνα για να καθαρίσουν την «κόπρο του Αυγείου» από το Νησί των Φαιάκων.
Η αρχή του πολυμέτωπου «εμφυλίου» στο νησί έγινε πριν από μήνες, όταν κυκλοφόρησαν πληροφορίες περί «διαπλοκής» πολιτευτών και βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ με ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, καθώς και ιδιώτες.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., στενός συγγενής συζύγου πολιτευτή του ΠαΣοΚ, είχε συμπράξει τότε με δύο άλλους αξιωματικούς της Ασφάλειας Κέρκυρας, οι οποίοι παλαιότερα υπηρετούσαν σε περιφερειακές υπηρεσίες του νησιού, με στόχο να «χτυπήσουν» άλλους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι διατηρούσαν καλές σχέσεις με την πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ – σήμερα ανεξάρτητη – κυρία Αντζελα Γκερέκου.

Σε αυτόν τον πόλεμο φαίνεται να εντάχθηκαν και πρώην βουλευτές της ΝΔ στην Κέρκυρα, που είχαν κακές σχέσεις με τον κ. Δένδια, ο οποίος κέρδισε την έδρα και έγινε και υπουργός.

Το «ριχτάδικο»
Τον Νοέμβριο του 2011 συνελήφθη στο νησί ένας σεσημασμένος για διακίνηση ναρκωτικών Αλβανός ο οποίος προχωρούσε σε παράνομες αγοραπωλησίες ηλεκτρικών ειδών με ακάλυπτες επιταγές (σσ.: το ονομαζόμενο «ριχτάδικο»).

Τότε είχε διαπιστωθεί ότι η αποθήκη στην οποία τοποθετούσε τα κλοπιμαία ανήκε σε έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ στην Κέρκυρα. Ο αξιωματικός, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ αποχωρήσει από το Σώμα, ανέφερε ότι δεν γνώριζε τη δραστηριότητα του Αλβανού και ότι ο ίδιος δεν διέπραξε καμία παράνομη ενέργεια. Ουδέποτε ασκήθηκε δίωξη εναντίον του.

Από τη δικογραφία της υπόθεσης προέκυπτε επιπλέον ότι ο Αλβανός ποινικός, αμέσως μετά τη σύλληψή του, είχε 36 διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με έναν επιχειρηματία ο οποίος είναι αδελφός βουλευτή του ΠαΣοΚ. Ο επιχειρηματίας μάλιστα επισκέφθηκε στη συνέχεια τον Αλβανό κακοποιό στη φυλακή.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διερωτώνταν τότε γιατί ο αδελφός του πολιτικου δεν συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο. Οι συνάδελφοί τους που χειρίστηκαν την υπόθεση ανταπαντούσαν ωστόσο ότι «μπορεί να ήταν φίλος του Αλβανού, όμως δεν προέκυψε ότι συνεργαζόταν μαζί του στο ριχτάδικο».

Οι εξυπηρετήσεις
Πολιτικό χρώμα είχαν και οι καταγγελίες που ακολούθησαν τους τελευταίους μήνες, για ύποπτες σχέσεις και «εξυπηρετήσεις» αστυνομικών σε πολιτικούς του νησιού και κυρίως προς την κυρία Γκερέκου. Συντάχθηκαν, μάλιστα, και σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα.

Η βουλευτής εξαρχής δήλωνε εξοργισμένη με αυτές τις αναφορές. Μάλιστα είχε ζητήσει και τη συνδρομή των επιτελών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης «προκειμένου να εντοπιστούν οι διαρροείς και οι συκοφάντες». Οι καταγγέλοντες, από την πλευρά τους, ενέπλεκαν την ίδια ώρα και δικαστικό του νησιού με αλλοδαπούς ποινικούς.

Η δεύτερη φάση του πολέμου άρχισε έπειτα από την εξάρθρωση, προ δύο εβδομάδων, μιας εγκληματικής οργάνωσης τοκογλύφων και εκβιαστών η οποία δρούσε στην Κέρκυρα και αριθμούσε 63 μέλη από τους οποίους συνελήφθησαν οι 24.

Αρχηγός του κυκλώματος που δρούσε επί σειρά ετών και είχε έσοδα τα οποία υπερέβαιναν τα 2 δισ. ευρώ ήταν ένας Ρομά. Η πολυτελής βίλα που διατηρούσε ο αθίγγανος σε τουριστικό μέρος του νησιού αποτιμάται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 2 εκατο. ευρώ!

Στη δικογραφία της υπόθεσης εντάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες τέσσερις καταθέσεις θυμάτων των τοκογλύφων τα οποία υποστηρίζουν ότι «υπήρχε σχέση του κυκλώματος με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ. στην Κέρκυρα». Ανάμεσά τους και ένας πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Κέρκυρα, ο οποίος κατέθεσε ότι «ο συγκεκριμένος αξιωματικός τον συμβούλευσε προ τριετίας να τακτοποιήσει τις οικονομικές συναλλαγές με τον αρχιτοκογλύφο».

Αλλοι τρεις μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι τοκογλύφοι επικαλούνταν συνεχώς στα θύματά τους «τις επαφές και γνωριμίες τους με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας».


Η φιλική συμβουλή
Μετά από αυτά ξεκίνησε νέα έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την καταγγελλόμενη εμπλοκή του ανώτατου αξιωματικού. Ο συγκεκριμένος φερόταν εξοργισμένος με τους συναδέλφους του «που πήραν αυτές τις επιβαρυντικές καταθέσεις και τις έστειλαν στους αδιάφθορους της ΕΛΑΣ χωρίς να ρωτήσουν κανέναν και χωρίς να του πουν τίποτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανώτατος αξιωματικός υπογράμμισε στους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ ότι «έδωσε απλώς μια φιλική συμβουλή στον πρώην βουλευτή και ουδέποτε είχε επαφές με τον αθίγγανο τοκογλύφο».

Επιπλέον προσκόμισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματικοί που ερεύνησαν την υπόθεση μπήκαν αιφνιδιαστικά στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κέρκυρας και ζήτησαν επιτακτικά από τέσσερις εμπλεκομένους στο κύκλωμα τοκογλυφίας να καταθέσουν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα κρατητήρια δημιουργήθηκε επεισόδιο με τους τοκογλύφους να καταγγέλλουν τους αστυνομικούς ότι τους ασκούν αφόρητες πιέσεις γιατί θέλουν να επιβαρύνουν τον υψηλόβαθμο αξιωματικό.

Μιλώντας στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του ανώτατου αξιωματικού – μετατέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα – εκτιμά ότι «όλα σχετίζονται με πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και με τις επικείμενες κρίσεις στην ΕΛΑΣ.».

Οπως λέει ο ίδιος, «ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στο νησί, ο οποίος μίλησε για τις σχέσεις του ανώτατου αξιωματικού με τον τοκογλύφο, υποστηρίζει σήμερα έναν πολιτικό αντίπαλο του κ. Δένδια. Και ο υπουργός Δημόσιας Ταξης είχε καλές σχέσεις με τον κατηγορούμενο αξιωματικό – στόχο των κατηγοριών».

Οσο για τα στελέχη της ΕΛΑΣ που πρωτοστάτησαν στη συγκέντρωση του επιβαρυντικού υλικού, «ήταν δυσαρεστημένοι γιατί παλαιότερα είχαν δυσμενή υπηρεσιακή μεταχείριση, λόγω του σκαιού τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονταν στους πολίτες», σημειώνει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΩΞΕΙΣ
Στην εισαγγελία Εφετών η δικογραφία της υπόθεσης
«Οσο τα καταγγελλόμενα σε βάρος του προϊσταμένου μας δεν επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τόσο οι άλλοι αστυνομικοί τυφλώνονταν από ζήλια, παθιάζονταν από μίσος και περίμεναν κάτι δυνατό και χειροπιαστό, κάτι που θα τον οδηγούσε στην φυλακή»! Η φράση περιλαμβάνεται σε έγγραφη αναφορά-καταγγελία του αξιωματικού, ο οποίος υπηρετούσε ως άμεσος συνεργάτης του ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το κύκλωμα τοκογλυφίας.
Την πίστη του αυτή, ωστόσο, δεν συμμερίζονται άλλοι αξιωματικοί του νησιού, οι οποίοι επιμένουν ότι «όλα τα στοιχεία και οι καταθέσεις που συγκεντρώθηκαν για την υπόθεση της τοκογλυφίας έγιναν με ορθό τρόπο και δεν υπέκρυπταν καμιά σκοπιμότητα».

Οπως λένε, «στην Κέρκυρα συμβαίνουν πολλά! Υπάρχει διαπλοκή πρώην και νυν ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ της περιοχής με περίεργα συμφέροντα. Αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν».

Ο ογκώδης φάκελος της έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για τα τεκταινόμενα στο νησί, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη τα τελευταία 24ωρα στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε διώξεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.