Χαμηλές οι προσδοκίες της κυβέρνησης μετά την αναγνώριση του λάθους στον πολλαπλασιαστή

Ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες έχει η κυβέρνηση για διόρθωση στο ακολουθούμενο οικονομικό πρόγραμμα, με αφορμή το λανθασμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που παραδέχθηκε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν το γνωρίζω. Απ’ ότι φαίνεται όχι» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, εάν υπάρχει περιθώριο να αλλαγή των όρων του μνημονίου.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας είχε μακρά συνάντηση και συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον οποίο και ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έγιναν για το λανθασμένο πολλαπλασιαστή στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στη σκιά της παρέμβασης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν, ο οποίος έβαλε «πάγο» στη συζήτηση που ξεκίνησε για αλλαγή των όρων του μνημονίου, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι έθεσε το θέμα στο Eurogroup.

«Ο κ. Ρεν πήρε θέση. Ζήτησα να πάρουν κοινή θέση, όμως. Και το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν» είπε ο υπουργός Οικονομικών και δεν θέλησε να διευκρινίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για το τι θα γίνει στο μέλλον, ενώ υπάρχουν οι πληροφορίες ότι για το θέμα του πολλαπλασιαστή, ενδέχεται να υπάρξει ενιαία και κοινή θέση των τριών «αρχών», δηλ. του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Εμείς εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν αμφισβητούμε τους στόχους» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας που δεν θέλησε να μεταδώσει μήνυμα αισιοδοξίας, ενώ θεωρεί, όπως και το πρωθυπουργικό επιτελείο, ότι δεν διαπιστώνουν κλίμα σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και άρα και το θέμα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, δεν τίθεται στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, αλλά θα αξιοποιηθεί, όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όταν κρίνει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό.

Μάλιστα, ενδέχεται, ο κ. Σαμαράς να διαγνώσει προθέσεις από βασικούς «παίκτες» στη διεθνή σκακιέρα και μια πρώτη προσπάθεια θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, στη συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν επιθυμούν να διαμορφωθεί από την αντιπολίτευση, ένα κλίμα ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το λάθος και συνεχίζει να ακολουθεί μια λανθασμένη οικονομική συνταγή.


Οχι απολύσεις και μειώσεις μισθών

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινωνία ενόψει της κίνησης για τους 25.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας. «Όχι. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για απολύσεις» είπε, θέλοντας να καθησυχάσει τμήμα της κοινωνίας και να μην φορτίσει το πολιτικό κλίμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τη διευκρινιστική παρέμβαση του εκπροσώπου του κ. Ρεν, που αναφέρθηκε σε «παρερμηνεία» σε ό,τι αφορά τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υποννοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών. Η απάντηση του επίτροπου Ρεν παρερμηνεύθηκε σημαντικά στην Ελλάδα. Ο Όλι Ρεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην απάντησή του», τόνισε ο εκπρόσωπός του Σ. Ο’ Κόνορ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.