Αλ. Τσίπρας: «Η έρευνα και καινοτομία να εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες»

Tο όραμα για το «μετατροϊκανό ξέφωτο» και την μεταμνημονιακή εποχή, επιχείρησε να περιγράψει την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στους ερευνητές και τους εργαζομένους του Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος»

Tο όραμα για το «μετατροϊκανό ξέφωτο» και την μεταμνημονιακή εποχή, επιχείρησε να περιγράψει την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στους ερευνητές και τους εργαζομένους του Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος».
Μεταξύ των άλλων ο κ. Τσίπρας μίλησε για το πώς το κόμμα του θα επιχειρήσει «με σχέδιο και με βασικό κύτταρο τους ανθρώπους της επιστήμης, της γνώσης, του μόχθου, της δουλειάς», να ανοικοδομήσει την χώρα, η οποία όπως είπε «υφίσταται ήδη επιπτώσεις πολεμικής καταστροφής».
«Είναι σαν να έχουμε βγει από έναν καταστροφικό πόλεμο, με διαλυμένες παραγωγικές υποδομές, με διαλυμένη την οικονομία, με ένα ηθικό των ανθρώπων ιδιαίτερα χαμηλό», σημείωσε μεταξύ των άλλων ο κ. Τσίπρας.
Με οδηγό την Φινλανδία (;)
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ωστόσο στο μοντέλο της Φινλανδίας, η οποία έπειτα από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1990 επένδυσε μεν στην έρευνα και την τεχνολογία, εφαρμόζοντας όμως ένα μοντέλο βασισμένο στην flexicurity (αναθεώρηση των συνθηκών στην αγορά εργασίας με συνδυασμό ευέλικτων σχέσεων και ασφάλειας).
Πέραν αυτών, σε μία αναφορά που εμπεριείχε και στοιχεία αυτοκριτικής, πέραν των αιχμών για το πώς διεξάγεται η δημόσιας συζήτηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «στις τηλεοπτικές και δημόσιες συζητήσεις των τελευταίων χρόνων περισσεύει η καταγγελία και η δυσαρέσκεια για όλα όσα βιώνουμε» και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται όμως, πέρα απ΄ αυτό, κάτι το οποίο κατά την άποψή μας είναι αυτονόητο. Να ψάξουμε να βρούμε και τον τρόπο μέσα από τον οποίον θα ανοίξουμε δρόμους διεξόδου. Και αυτό το οποίο πολλές φορές, αν όχι περνάει απαρατήρητο, τουλάχιστον δεν παίρνει τη διάσταση που του αξίζει, είναι η συζήτηση με προτάσεις συγκεκριμένες και στοχευμένες για το πώς θα οικοδομηθεί σ’ αυτό τον τόπο η ανάπτυξη, αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση».
«Τα ΕΣΠΑ συνδέθηκαν με το Μνημόνιο»
Με αφορμή τις πρόσφατες, αμφιλεγόμενες αποφάσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ενώ συνολικά ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μειώθηκε 3%, για την Ελλάδα η μείωση ανήλθε σε 25%, με σημαντικότερη παράμετρο το γεγονός ότι έχουν πλέον συνδεθεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα με το μνημόνιο και τους στόχους και τους όρους που θέτει η τρόικα. «Ακόμα και τα ΕΣΠΑ λοιπόν της επόμενης εξαετίας θα εκταμιευθούν ανάλογα με το αν εκπληρώνουμε τους στόχους ενός προγράμματος το οποίο έχει ήδη αποτύχει γιατί είχε λάθος στόχους και το έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι οι εταίροι και οι τροϊκανοί που μας επιβάλουν αυτό το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Υπουργείο Ερευνας και Τεχνολογίας
Προχωρώντας στις προτάσεις του για το πεδίο της έρευνας και της τεχνολογίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας «γιατί πρέπει στη χώρα μας να σχεδιάσουμε το πώς η έρευνα και η τεχνολογία θα αναπτυχθεί προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Παράλληλα, σημείωσε πως «η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να αποτελέσουν τα κύρια εργαλεία εξόδου από τη σημερινή κρίση, μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, προσαρμοσμένα όμως στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κοινωνίας, για να μπορούν να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες».
Υπογράμμισε επίσης ότι η ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων «μπορεί να αποτελέσει την απαραίτητη εκείνη προσπάθεια που πρέπει να γίνει, εθνικής σημασίας προσπάθεια για να ανακοπεί το τεράστιο κύμα φυγής νέων επιστημόνων, του πιο δυναμικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, του πιο κρίσιμου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας για την ανασυγκρότηση».
Ως πρόκληση για το μέλλον της έρευνας και της τεχνολογίας περιέγραψε δε την τη δημόσια χρηματοδότησή της, με ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και «αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό του εγχώριου τεχνολογικού και ερευνητικού δυναμικού».
«Αυτό που αμείβεται είναι η «λαμογιά»»
Σε μία γενικότερη αναφορά του, τέλος, ο κ. Τσίπρας μίλησε για έναν επικοινωνμιακό πόλεμο των τελευταίων ημερών, με στόχο να αποκρυβεί η ουσία, ότι «η χώρα και η οικονομία οδηγούνται στην καταστροφή και τη διάλυση».
«Η ουσία είναι ότι οι εταίροι μας παραδέχονται τον λάθος πολλαπλασιαστή που έφερε ύφεση και καταστροφή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να ζητήσει να διορθωθεί το λάθος. Η ουσία είναι, ότι ζούμε σε μια εποχή όπου αυτό που αμείβεται δεν είναι η γνώση, η επίμονη προσπάθεια, δεν είναι η δημιουργία, ο μόχθος, αλλά είναι η λαμογιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αν κανείς χρωστάει πολλά εκατομμύρια στο δημόσιο έχει τρόπους να την γλυτώσει. Μπορεί να αγοράσει κάνα κανάλι το οποίο θα στηρίζει την κυβέρνηση και τότε συνοδεύει και τον πρωθυπουργό στο εξωτερικό. Αν κανείς χρωστάει πάρα πολλά στο δημόσιο έχει τρόπο να την γλυτώσει. Γίνεται υποψήφιος αγοραστής οργανισμών του δημοσίου, των προς πώληση οργανισμών. Αν κανείς είναι λαμόγιο και θέλει να συνεχίζει να κερδίζει έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αν, όμως, θέλει με τη δουλειά, το μόχθο του, το μυαλό του, με την έρευνά του να προσφέρει σε αυτό τον τόπο τότε μένει απλήρωτος για μήνες και αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2013. Στην Ελλάδα της διαπλοκής, της μνημονιακής βαρβαρότητας, του κουκουλώματος των σκανδάλων. Αυτή είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.