Στα 31-35 δισ. ευρώ θα ανέρχονται τα έσοδα από τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα καταβάλουν σε ετήσια βάση οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά κεφάλαια.
Σύμφωνα με το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα καθιερωθεί αρχικά σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ενώ οι ι υπόλοιπες 16 χώρες της ΕΕ θα αποφασίσουν σ ύστερη φάση για το εάν θα τον εισαγάγουν στη νομοθεσία τους.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου στις πωλήσεις διαφόρων χρηματιστηριακών προϊόντων, π.χ. μετοχών, τιτλοποιημένων αξιόγραφων, παραγώγων, κ.α… Ο φόρος θα καταβάλλεται όταν ένας εκ των συναλλασσομένων είναι πολίτης μίας εκ των 11 χωρών που υιοθετούν το μέτρο.
Φόρος δεν θα επιβάλλεται κατά την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, κατά την αγορά αυτών από τις κεντρικές τράπεζες ή στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Από τον φόρο θα απαλλάσσονται επίσης οι συναλλαγές της ΕΚΤ.
Όπως σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Süddeutsche Zeitung, το Βερολίνο αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις το εν λόγω χρονοδιάγραμμα και κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν στα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν ακόμη, όπως το τι θα γίνει με τη φορολόγηση των συναλλαγών που διευθετούνται εκτός Ευρώπης.