Τένις: Ο Φέντερερ θέλει περισσότερους ελέγχους ντόπινγκ

Λίγες ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του αμερικανού ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ, ο οποίος παραδέχτηκε δημοσίως ότι αγωνιζόταν έχοντας κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ο Ρότζερ Φέντερερ, ίσως ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, ενίσχυσε τους πρόσφατους ισχυρισμούς του τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνονται συχνότεροι αιματολογικοί έλεγχοι, καθώς και να τεθούν σε εφαρμογή τα λεγόμενα «βιολογικά διαβατήρια» με σκοπό την καταπολέμηση του ντόπινγκ και στο άθλημά του.

Λίγες ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του αμερικανού ποδηλάτηΛανς Αρμστρονγκ, ο οποίος παραδέχτηκε δημοσίως ότι αγωνιζόταν έχοντας κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, οΡότζερ Φέντερερ, ίσως ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, ενίσχυσε τους πρόσφατους ισχυρισμούς του τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνονται συχνότεροι αιματολογικοί έλεγχοι, καθώς και να τεθούν σε εφαρμογή τα λεγόμενα «βιολογικά διαβατήρια» με σκοπό την καταπολέμηση του ντόπινγκ και στο άθλημά του.

«Το αιματολογικό διαβατήριο είναι απαραίτητο, καθώς ορισμένες ουσίες δεν μπορούν να ανιχνευθούν αυτή τη στιγμή, ενώ θα πρέπει να γίνονται αιματολογικά τεστ και εκτός διοργανώσεων. Μετά το αυστραλιανό ‘όπεν’ δεν μου έγινε έλεγχος και μάλιστα είπα στους υπευθύνους ότι ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα. Θα χρειαστεί, βέβαια, μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και σε αυτό θα πρέπει να συνδράμουν και τα τουρνουά ‘Grand Slam’, εφόσον θέλουν να διατηρήσουν το άθλημα καθαρό και αξιόπιστο», δήλωσε ο κάτοχος 17 τίτλων «GrandSlam».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νο.1 αυτή τη στιγμήΝόβακ Τζόκοβιτςείχε διαμαρτυρηθεί προσφάτως ότι οι έλεγχοι ντόπινγκ στους οποίους υπεβλήθη το 2012 ήταν λιγότεροι από εκείνους της προηγούμενης χρονιάς, ενώ οΑντι Μάρεϊζήτησε να ξοδεύονται περισσότερα χρήματα στο κομμάτι του αντι-ντόπινγκ. Για την ιστορία, η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις είχε διενεργήσει 131 αιματολογικά τεστ και 2.019 ελέγχους ούρων το 2011, αριθμοί που θα πρέπει να έχουν μειωθεί αρκετά αν κρίνουμε με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων αθλητών.

Οσο για τα «βιολογικά διαβατήρια»; Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2008 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας έχοντας ως σκοπό να καταγράφεται ανά διαστήματα το ακριβές αιματολογικό προφίλ του κατόχου του και να εντοπίζονται τυχόν αποκλίσεις, που οφείλονται σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.