Συρρικνώνεται η λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους που απευθύνονται σε ογκολογικούς ασθενείς και άλλους με σοβαρά ή χρόνια νοσήματα. Τα περισσότερα από τα φάρμακα που παραμένουν στην εν λόγω λίστα είναι αντινεοπλασματικά, ανοσοκατασταλτικά και ανοσοσφαιρίνες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά, στη λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους, τα οποία διατίθενται κυρίως από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, θα παραμείνουν περίπου 230 από τα 900 φάρμακα (σ.σ. η συγκεκριμένη λίστα είχε ξεκινήσει με 85 φάρμακα). Τα 650 και πλέον φάρμακα που εξαιρούνται από την «ακριβή λίστα» (του Νόμου 3816) εντάσσονται στη θετική λίστα φαρμάκων (σ.σ. οι ασφαλισμένοι έχουν συμμετοχή στην αγορά τους), η οποία αναμένεται να έχει εκδοθεί μέχρι την Παρασκευή. Σε αυτή τα φάρμακα θα έχουν ασφαλιστική τιμή.
Μάρτιο το δελτίο με τα καινοτόμα φάρμακα
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ύστερα από δύο χρόνια καθυστέρηση, εκδίδεται τον Μάρτιο το δελτίο με τα νέα καινοτόμα φάρμακα. Πρόκειται για νέες θεραπείες οι οποίες αφορούν ανθρώπους με σοβαρά και σπάνια νοσήματα.
Αναφερόμενος ο κ. Σαλμάς στην αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Από την προσεχή εβδομάδα, όπως σημείωσε, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει για μία θεραπευτική κατηγορία το φάρμακο εκείνο που δεν θα έχει πρόσθετη επιβάρυνση. Ως παράδειγμα ανέφερε τα σκευάσματα που χορηγούνται για γαστροπροστασία. «Από τα 200 σκευάσματα που υπάρχουν», τόνισε, «ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει το φάρμακο, είτε αυτό είναι πρωτότυπο είτε γενόσημο, το οποίο επαρκεί για τη θεραπευτική κατηγορία. Αυτή είναι η αλλαγή σε σχέση με τον Οκτώβριο οπότε ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε το φθηνότερο γενόσημο. Στη συνέχεια ο ασθενής θα ζητεί από τον γιατρό του να του γράψει το σκεύασμα που δεν έχει πρόσθετη επιβάρυνση».
Παράλληλα ο κ. Σαλμάς δεσμεύθηκε δεν θα υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων και ότι δεν θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια.
Η νέα λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους
Υπουργείο Υγείας: Χωρίς συμμετοχή τα ακριβά φάρμακα που εξαιρέθηκαν
«Ουδεμίαν μεταβολή στη μηδενική συμμετοχή του ασθενούς συμβαίνει για τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν αυτής της λίστας και αυτό γιατί είναι φάρμακα που συνεχίζουν να χορηγούνται ενδονοσοκομειακά και ως εκ τούτου δεν έχει καμία συμμετοχή ο ασθενής».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας μετά τον σάλο που προκάλεσε η συρρίκνωση της λίστας φαρμάκων υψηλού κόστους κατά 600 σκευάσματα.