Ο Μανώλης Καλομοίρης και τα παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής

ο αφιέρωμα «Ο Μανώλης Καλομοίρης και τα παιδιά» απευθύνεται στο νεανικό κοινό της εν λόγω σειράς και συμμετέχει πλήθος συντελεστών: η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Σπουδαστών του Εθνικού Ωδείου, η Παιδική Χορωδία Μανώλης Καλομοίρης και η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον πατριάρχη της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής, τον Μανώλη Καλομοίρη, είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δοθεί στις 17 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των δημοφιλών «κυριακάτικων πρωινών» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το αφιέρωμα «Ο Μανώλης Καλομοίρης και τα παιδιά» απευθύνεται στο νεανικό κοινό της εν λόγω σειράς και συμμετέχει πλήθος συντελεστών: η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Σπουδαστών του Εθνικού Ωδείου, η Παιδική Χορωδία Μανώλης Καλομοίρης και η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πιάνο εμφανίζεται η Μάρθα Βούρτση-Κολάση, την επιμέλεια-παρουσίαση του αφιερώματος έχει αναλάβει ο συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας ενώ κατά την διάρκεια της συναυλίας θα προβληθεί και οπτικό υλικό, προερχόμενο από το αρχείο του συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης».
«Ο Καλομοίρης υπήρξε για την Ελλάδα και τον σύγχρονο πολιτισμό μας κάτι περισσότερο από συνθέτης της Συμφωνίας της Λεβεντιάς και του Πρωτομάστορα» γράφει ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης στο σημείωμά του για την κυριακάτικη συναυλία. «Ηταν και είναι η έκφραση της εθνικής μας μουσικής συνείδησης -συνεχίζει- κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, εκφραστής υψηλών ιδανικών, υπόδειγμα δασκάλου, πρότυπο δημιουργού »
Γεννημένος το 1883 στην Σμύρνη, ο Μανώλης Καλομοίρης- ο οποίος καταγόταν από την Σάμο- άντλησε έμπνευση από την παράδοση, το δημοτικό τραγούδι αλλά και από την ποίηση και την λογοτεχνία της εποχής του. Συνέθεσε περισσότερα από 200 έργα ενώ για τα παιδιά και τους νέους έγραψε πολλά χορωδιακά, συνθέσεις για πιάνο και μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.