Αρχίζει η αναστήλωση του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια

Με αγιασμό, όπως αρμόζει σε διατηρητέο μνημείο, που είναι ταυτόχρονα ένας από τους παλαιότερους ιερούς ναούς του νεώτερου ελληνικού κράτους άρχισαν το πρωί της Τρίτης οι εργασίες για την αναστήλωση του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια.

Με αγιασμό, όπως αρμόζει σε διατηρητέο μνημείο, που είναι ταυτόχρονα ένας από τους παλαιότερους ιερούς ναούς του νεώτερου ελληνικού κράτους άρχισαν το πρωί της Τρίτης οι εργασίες για την αναστήλωση του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια. Στο αγιασμό χοροστάτησε ο δεσπότης Θεοδώριχος, εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, παρούσης της γενικής γραμματέως Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, η οποία και εγκατέστησε τον εργολάβο, που ανέλαβε το έργο.
«Οι εργασίες θα αρχίσουν εντός του προσεχούς διμήνου τόσο όσον αφορά την αναστήλωση όσο και στη συντήρηση των αγιογραφιών ενώ η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε δύο χρόνια, με τα θυρανοίξια να προβλέπονται την άνοιξη του 2015», όπως είπε η κυρία Μενδώνη διαβεβαιώνοντας, ότι είναι εξασφαλισμένη και η χρηματοδότησή του καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 4,5 εκατ. ευρώ.
Εργο του Λύσανδρου Καυτατζόγλου (1811-1885)ο ναός εκφράζει τις αντιλήψεις του αρχιτέκτονα για τον εξευρωπαϊσμό της ορθόδοξης ναοδομίας, που οδήγησαν σε ένα οικοδόμημα με νεοκλασικό χαρακτήρα, κάτι που δεν βρήκε πάντως, μιμητές.
Ετσι παρότι σήμερα η «απόπειρα» δεν κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής, ο ναός δεν παύει να αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό μνημείο. Το πιο επιβλητικό στοιχείο του μάλιστα είναι η πρόσοψή του, στην οποία συνδυάζονται στοιχεία νεοκλασικής και αναγεννησιακής, αρχιτεκτονικής ρυθμολογίας.
Ο ναός θεμελιώθηκε το 1871 με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για να τιμηθεί η γέννηση του διαδόχου Κωνσταντίνου αλλά ολοκληρώθηκε πολλά χρόνα αργότερα, το 1905. Υπέστη μεγάλες καταστροφές όμως από τους δύο σεισμούς της Αθήνας, το 1981 και το 1999, οι οποίες σε συνδυασμό με τη φυσική φθορά των υλικών και κάποιες κατασκευαστικές αστοχίες είχαν ως αποτέλεσμα σειρά μεγάλων προβλημάτων. Σήμερα έτσι, ο ναός περιβάλλεται από ικριώματα _και μεταλλικά υποστηλώματα στο εσωτερικό του_ που μαζί με τις σκισμένες λινάτσες δημιουργούν μία θλιβερή εικόνα.
Στον αγιασμό παρόντες ήταν η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Μνημείων του ΥΠΠΟ κυρία Ευγενία Γατοπούλου, ο διευθυντής Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης καθώς και ο εφημέριος πατέρας Σεραφείμ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.