«Zero», «smart» και τρένα: ο κόσμος μας το 2020

Πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2020; Το BBC κωδικοποίησε τις τάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας στο άμεσο μέλλο

Πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2020; Το BBC κωδικοποίησε τις τάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας στο άμεσο μέλλον.
Υγεία
Η δημόσια υγεία γίνεται όλο και πιο ασύμφορη οικονομικά στον δυτικό κόσμο. Το κόστος της θα φθάσει στο ένα πέμπτο των συνολικών κρατικών δαπανών ως το 2020. Συνεπώς το παλαιό μοντέλο του να θεραπεύουμε τα συμπτώματα θα υποχωρήσει προς όφελος της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα αρχίσουν να επιβραβεύουν με χαμηλότερα ασφάλιστρα τους υγιείς ασφαλισμένους. Θα αυξηθούν οι πωλήσεις προϊόντων που αφορούν στην πρόληψη ασθενειών.
Το «έξυπνο» (smart) είναι το νέο «πράσινο» (green)
Το «πράσινο» ήταν η τάση της τελευταίας δεκαετίας, όμως θα αντικατασταθεί από το «έξυπνο». Αρχίζοντας από το σπίτι. Στο «έξυπνο σπίτι» η είσοδος θα ελέγχεται από σκάνερ της ίριδας των ματιών, τα φώτα και η θερμοκρασία θα αυξομειώνονται μέσω τηλεφώνου ή ταμπλέτας. Τα «έξυπνα αυτοκίνητα» θα κάνουν ευκολότερη την οδήγηση, ακόμη και χωρίς χέρια, ενώ οι «έξυπνες πρωτοβουλίες» θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνουμε πολλά πράγματα σήμερα.
«Μηδενικός» (zero)
Άλλη λέξη-κλειδί είναι το «μηδενικός» που εκπορεύεται από την ιδέα ότι θα παραμερίσουμε εντελώς οτιδήποτε ανεπιθύμητο. Θα δημιουργηθούν συστήματα ασφαλείας με «μηδενική παραβίαση», προϊόντα με «μηδενικά ελαττώματα», αυτοκίνητα που υπόσχονται «μηδενικά ατυχήματα». Η έννοια των «μηδενικών μέιλ» θα αρχίσει να εξαπλώνεται στα γραφεία καθώς τα όλο και πιο ευέλικτα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αντικαταστήσουν τα «εισερχόμενα».
Ηλεκτρική κίνηση
Ως το 2020, περισσότερα από 45 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα, αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά θα πωλούνται ετησίως. Σήμερα οι πωλήσεις τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα αλλά αναμένεται ότι σε δυο χρόνια θα απογειωθούν, δημιουργώντας νέες αγορές για μπαταρίες, σημεία φόρτισης και άλλα σχετικά προϊόντα.
Πόλεις ως πελάτες
Οι πόλεις διογκώνονται και «καταπίνουν» προάστια και γειτονικά χωριά δημιουργώντας «μέγα-πόλεις». Οι πόλεις αυτές _ που θα γίνονται όλο και πιο «έξυπνες» _ θα είναι τόσο μεγάλες που οι εταιρείες θα αρχίσουν να τις αντιμετωπίζουν σαν αυτόνομους πελάτες, όπως αντιμετωπίζουν τις χώρες σήμερα.
Από τα αεροπλάνα στα τρένα
Περίπου 200 χρόνια αφότου εφευρέθηκαν οι σιδηρόδρομοι, τα τρένα θα πάρουν κεφάλι από τα αεροπλάνα. Την επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν τρένα υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέουν μεταξύ τους όχι μόνο πόλεις αλλά και χώρες, ακόμη και ηπείρους. Υπάρχουν σχέδια για την σιδηροδρομική σύνδεση του Λονδίνου με το Πεκίνο ενώ ακόμη και στις ΗΠΑ που τα τρένα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, αναμένεται να εκτοπίσουν τα αεροπλάνα.
Νέα πεδία μάχης
Οι στρατοί ανά τον κόσμο αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη ένα πέμπτο πεδίο μάχης ύστερα από την γη, την θάλασσα, τον αέρα και το Διάστημα: τον κυβερνοχώρο. Μεγάλο μέρος του πολέμου αυτού θα αφορά τον έλεγχο των 1.200 δορυφόρων που θα εκτοξευτούν στο Διάστημα τα επόμενα χρόνια. Ο αριθμός των χάκερ παγκοσμίως αναμένεται να 20πλασιαστεί.
Κοινωνικές τάσεις
Η ηλικία και το φύλο αποκτούν μεγάλη σημασία. Η ιδιωτική μας ζωή θα αλλάξει ως άμεσο αποτέλεσμα της σύνθεσης του πληθυσμού στη χώρα όπου ζούμε. Ή ίσως στην «μέγα-πόλη» όπου ζούμε. Η χειραφέτηση των γυναικών παγκοσμίως θα έχει ως αποτέλεσμα να γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά από όλο και μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.