Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας λειτουργούν το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ, κινήσεων και προσωπικοτήτων που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το ΠαΣοΚ αντιμετωπίζει την ανασύνταξη του συγκεκριμένου χώρου ως ένα από τα κεντρικά θέματα της στρατηγικής του και στη ΔΗΜΑΡ κερδίζει έδαφος η άποψη ότι δεν έχει νόημα να κατεβούν στις εκλογές τα δύο κόμματα χωριστά από τη στιγμή που συνεργάζονται στην κυβέρνηση. Ο διάλογος όμως όχι μόνο είναι δύσκολος αλλά δεν είναι προφανές ούτε που ούτε πως θα καθίσουν όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι.
Είναι βέβαιο ότι το ΠαΣοΚ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση του διαλόγου τις προσεχείς ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου του. Παράλληλες κινήσεις κάνει και η ΔΗΜΑΡ, η οποία συναντάται με εκπροσώπους των κινήσεων. Θα βρεθεί τρόπος να ενωθούν αυτοί οι παράλληλοι βίοι της κεντροαριστεράς ή θα τεθούν εκ νέου προσκόμματα όπως όταν αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ στο παραπέντε από το φόρουμ που πήγε να δημιουργηθεί στις αρχές του έτους;
Φαίνεται ότι τώρα είναι μια διαφορετική στιγμή. Το ΠαΣοΚ δεν διαλύεται, η ΔΗΜΑΡ παραμένει στα ποσοστά της και καμία από τις κινήσεις που κινούνται πέριξ των δύο κομμάτων δεν κατάφερε να ταράξει τα νερά. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι ένα ισχυρό ρεύμα ψηφοφόρων θέλει να δει κάτι νέο να γεννιέται στην κεντροαριστερά. Υπό αυτές τις συνθήκες θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που θα κινηθεί η Ιπποκράτους αλλά και πως θα τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ που θα κληθεί στο συνέδριο του ΠαΣοΚ. Και αυτό επειδή στην απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ υπάρχει μια διατύπωση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, η οποία ενδεχομένως να ανοίγει νέα μονοπάτια. Για πρώτη φορά η ΔΗΜΑΡ, αν και εξακολουθεί να απορρίπτει τις «συναντήσεις κορυφής», αναφέρεται σε «συμμαχίες» με ευρύτερες δυνάμεις από τον χώρο της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, και της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια που μας οδήγησαν στην κρίση.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ταύτιση από την πλευρά των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων σε δύο σημαντικά θέματα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την απαγόρευση των απεργιών και για την ιθαγένεια. Το πρώτο θεωρήθηκε ότι εμπεριέχει έναν τιμωρητικό πυρήνα για τους απεργούς και ότι ανοίγει μέτωπο με τα συνδικάτα. Το θέμα της ιθαγένειας όμως αποτελεί πραγματικό casus belli στην περίπτωση που η ΝΔ επιχειρήσει να περάσει συντηρητικές διατάξεις στηριγμένη σε ψήφους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή ακόμα χειρότερα της Χρυσής Αυγής.
Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος έχει μπροστά του δύο μεγάλες πολιτικές κινήσεις: Την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και το συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για το πολιτικό σύστημα.
Ανησυχία για τα έσοδα
Από την άλλη πλευρά, η Ιπποκράτους επιχειρεί να δηλώσει την παρουσία της με διακριτό και δημιουργικό τρόπο στέλνοντας μηνύματα ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος. Την Τρίτη η συνήθης «οικονομική» αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ (Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης, Χρ. Πρωτόπαππας), επισκέπτεται αρραγής παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η κίνηση των υφυπουργών στην οποία πρωταγωνιστούσε ο κ. Σαχινίδης, το
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η Ιπποκράτους ανησυχεί για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ζητεί ενημέρωση για την υστέρηση των εσόδων.
Την Πέμπτη, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Ι. Μανιάτης, Γ. Κουτρουμάνης, Φ. Σαχινίδης, Χρ. Πρωτόπαππας) θα πάει στο Υπουργείο Εργασίας για να συζητήσει με τον κ. Γ. Βρούτση, θέματα όπως το συνταξιοδοτικό των αγροτών, η νομοθετική ρύθμιση για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, το σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας, η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία ευπαθών ομάδων, το πρόβλημα με την επικείμενη απόλυση υπαλλήλων του ΙΚΑ, τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα αποτελέσματα των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που αφορούν τον κοινωνικό προϋπολογισμό.
Σε ότι αφορά το συνέδριο, την Τετάρτη συνεδριάζει η Γραμματεία της ΚΟΕΣ και το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα μιλήσει στην Πάτρα (Astir Hotel).