Τη Δευτέρα ο ο γραμματέας της Κ.Ε. Σπύρος Λυκούδης, της ΔΗΜΑΡ, μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο (καθημερινά 10:00-10:55) για τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, τις αποκρατικοποιήσεις, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τις απολύσεις στο Δημόσιο και το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο
«Ο κ. Μανιτάκης υποθέτω ότι συζητούσε με τον πρωθυπουργό το πώς θα τακτοποιηθεί η απαίτηση της τρόικα και όχι πώς θα λυθεί το πρόβλημα των απολύσεων. Διότι εμείς έχουμε ενημερωθεί από τον κ. Μανιτάκη ότι έχει επεξεργαστεί και έχει προχωρήσει ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορεί να αποσυμφορηθεί ο χώρος των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς απολύσεις. Με μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού προς κατευθύνσεις διαφορετικές. Αυτή είναι τουλάχιστον η αίσθηση που έχουμε εμείς. {{{ audio1 }}}
Μας έχει διαβεβαιώσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι από την αρχή η τρόικα ζητούσε 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο και ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται εκείνος μπορεί να οδηγήσει σε αποχώρηση 180.000 υπαλλήλων χωρίς να υπάρξουν απολύσεις. Σ’ αυτό βασιζόμενος ο κ. Κουβέλης λέει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Σε ένα σχέδιο που ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης έχει επεξεργαστεί.
Εμείς, δεν είμαστε χώρος που μπορεί να δεχθεί απολύσεις, όχι με τη γενική παρατήρηση ότι δεν μπορεί να επαναρυθμιστεί ο χώρος των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ότι σε μια χώρα όπου υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι, πολύ δύσκολα ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί να δεχθεί απολύσεις.»
Για την πολιτική της ΔΗΜΑΡ και τη στήριξή της προς την κυβέρνηση
«Γεννώνται προβλήματα στην κυβερνητική λειτουργία και στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η κυβερνητική λειτουργία. Και σε μία τρικομματική κυβέρνηση είναι προφανές ότι άλλες προσεγγίσεις, διαφορετικές απόψεις ή ενστάσεις μπορούν να υπάρχουν και υπάρχουν. Και υπάρχουν σε μια μονοκομματική κυβέρνηση, πανίσχυρη. Πόσω μάλλον σε μια τρικομματική. Εμείς, όπου διαφωνούμε, καταθέτουμε τη διαφωνία μας, αλλά μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο που έχουμε αποδεχθεί και είναι ότι το μόνο αποδοτικό σχέδιο που εφαρμόζεται για τη χώρα είναι αυτό της κυβέρνησης και σ’ αυτό εμμένουμε με τη στήριξή μας. Οι διαφορετικές απόψεις, όμως, είναι διαφορετικές απόψεις.»
Για την πρόταση αναθεώρησης του συνδικαλιστικού νόμου
«Είδαμε να κινεί διαφορετικό θέμα αλλαγής του νόμου περί συνδικαλισμού ο κ. Βρούτσης και για τις απεργίες. Δεν έχουμε ρωτηθεί γι’ αυτό και μας εξέπληξε. Ανοίγει μια συζήτηση σε μια περίοδο που τέτοια θέματα δεν θα έπρεπε να ανοίξουν, κατά τη γνώμη μας, για χίλιους λόγους. Αν προσθέτεις προβλήματα αντί να λύνεις και σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα ανοίγεις νέα θέματα, θεωρώντας ότι η κοινωνία, επειδή είναι αδυνατισμένη, μπορεί να τα δεχθεί ευκολότερα, όχι, δεν είμαστε σύμφωνοι σ’ αυτό.»
Για τον κ. Κεδίκογλου και το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα για εμάς. Έχει τεθεί, όμως, ζήτημα ένστασης απέναντι σ’ αυτήν την όξυνση του τελευταίου χρονικού διαστήματος απέναντι στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μόνιμη, καθημερινή και με οξύ τρόπο αντιπαράθεση που εκφεύγει των ορίων, μας δίνει μια εντύπωση ενός δίπολου που αλληλοχτυπιέται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό. Αυτό εμείς δεν θα το δεχθούμε. Ο κ. Κεδίκογλου πρέπει να εκφράζει την κυβερνητική πολιτική και μπορεί να το πράξει, έχει τις ικανότητες, αλλά να μην εκφράζει μια σύγκρουση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να επιμένει στην έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής.»
Για τις αποκρατικοποιήσεις
«Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, μέσα από μία πορεία σοβαρότητας και διαφάνειας. Δεν μπορεί να γίνεται γρήγορα αυτή η διαδικασία και χωρίς την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών. Ούτε για τον ΟΠΑΠ π.χ. έχουμε είμαστε αντίθετοι. Έχουμε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας που έχουν σχέση με την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η ΔΕΗ ή ο τομέας των λιμανιών.»
Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και συμμετοχής πολιτικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα
«Ο κ. Κουβέλης έχει πει επανειλημμένα ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι στις προτεραιότητές μας, αλλά δεν είναι κάτι που είναι μακριά μας. Μπορεί να είναι μια από τις επιλογές της κυβέρνησης να επαναδραστηριοποιηθεί. Δεν είναι στις προτεραιότητές μας, αλλά θα το δούμε. Λέτε να φύγουμε από μια τέτοια συζήτηση; Εμείς, καταθέτουμε την άποψή μας που είναι ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και όχι ανασχηματισμός. Αν τεθεί από τον πρωθυπουργό, θα εξαντληθεί στις συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Δεν θα αποφύγουμε τη συζήτηση.»