«Πίσω από τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό κρύβεται η ομάδα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων» στον Βόλο. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη ληστεία έδιναν το «παρών» στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου, στη Νέα Ιωνία Βόλου, που την εντοπίσαμε τον Μάρτιο του 2011. Εκεί δημιουργήθηκε η νέα γενιά των «Πυρήνων», που φαίνεται ωστόσο να έχουν ανεξάρτητη δράση. Ενας από τους ληστές στον Βελβεντό ήταν αυτός που μετέφερε και έβαλε τη βόμβα στο Mall, ενώ άλλοι πέντε στέκονταν περιμετρικά. Ωστόσο στην επίθεση στο πολυκατάστημα συμμετείχαν και άλλα δύο άτομα που δεν ήταν στο Βελβεντό. Ψάχνουμε άλλους πέντε-έξι υπόπτους ηλικίας από 22 ως 27 ετών, ορισμένους από τους οποίους τους ξέρουμε από τη ληστεία σε τράπεζα στον Φιλώτα Φλώρινας, στις 28 Νοεμβρίου 2012. Μάλιστα δύο από αυτούς (σ.σ.: τα ονόματά τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είχαν οδηγηθεί εκείνη την ημέρα στο Αυτόφωρο της Φλώρινας γιατί συνελήφθησαν για απείθεια σε αστυνομικό έλεγχο στην περιοχή, την ημέρα της ληστείας. Είχαν αθωωθεί από το δικαστήριο και αφέθηκαν ελεύθεροι. Τώρα προσπαθούμε να τους ξαναπιάσουμε…». Αυτό ανέφερε στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζεται την υπόθεση της διπλής ληστείας πριν από δέκα ημέρες στο Βελβεντό της Κοζάνης από οκτώ δράστες, οι τέσσερις εκ των οποίων συνελήφθησαν.
Η εκπαίδευση των «ανταρτών»
Υστερα από ανάλυση όλων των δεδομένων οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συνδέσει τη ληστεία στο Βελβεντό με περίπου 15 εμπρηστικές, βομβιστικές αλλά και ληστρικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ελλάδα. Από τη μία πλευρά οι διάδοχοι των «Πυρήνων», από τις αρχές του 2012, προχωρούσαν σε δοκιμαστικές – εκπαιδευτικές εμπρηστικές επιθέσεις ως «Φωτιές στον Ορίζοντα» ή «Μαχόμενη Μειοψηφία» προτού αναβαθμίσουν τη δράση τους με τη βόμβα στο Mall. Οπως ακριβώς δηλαδή είχε κάνει και η «Συνωμοσία», που είχε ξεκινήσει από εμπρηστικές επιθέσεις μικρού βεληνεκούς. Από την άλλη, τα ίδια άτομα είχαν αρχίσει τις ληστείες τραπεζών, πρώτα στην Πάρο, ύστερα στη Φλώρινα και στη συνέχεια στο Βελβεντό, σε μια κλιμάκωση της δράσης τους.
Ωστόσο κύριο μέλημα των αστυνομικών είναι να εντοπίσουν ένα ή δύο διαμερίσματα στην Αθήνα που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα άτομα, αλλά και να αποφύγουν μια νέα ένοπλη επίθεση. Οπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «αυτοί που διαφεύγουν τη σύλληψη ξέρουμε ότι έχουν μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες και υπάρχει κίνδυνος να στρατολογήσουν νέα άτομα. Κι έτσι η κατάσταση να γίνει πολύ χειρότερη…».
Μετά λοιπόν τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τους Γιάννη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Πολίτη, Νίκο Ρωμανό και Ανδρέα Μπουρζούκο και αναζητεί άλλους τέσσερις νεαρούς αντιεξουσιαστές. Πλέον έχει σχηματοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί με την «ομάδα των οκτώ» στο Βελβεντό.
Οι διάδοχοι των συλληφθέντων
Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, οι περισσότεροι απ’ όσους συμμετείχαν στη ληστεία είχαν εντοπισθεί σε παρακολουθήσεις σε διαμέρισμα της οδού Σαπφούς 182 στην Καλλιθέα και ύστερα στην οδό Ελλησπόντου 53 στη Νέα Ιωνία Βόλου. Οι νεαροί αντιεξουσιαστές έμεναν στο σπίτι του Βόλου και είχαν συναντήσεις με έξι από τα πλέον δραστήρια μέλη, ηλικίας από 27 ως 34 ετών, της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», οι οποίοι τελικά συνελήφθησαν σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις 13 Μαρτίου 2011. Οπως προκύπτει λοιπόν από τις ίδιες πηγές, οι ασύλληπτοι αντιεξουσιαστές από το σπίτι του Βόλου –που είχαν ωστόσο μικρές επιχειρησιακές δυνατότητες –ανέλαβαν τη δημιουργία ενός νέου ενόπλου σχήματος, διαδόχου των «Πυρήνων της Φωτιάς».
Πρώτο δείγμα ότι «κάτι ετοιμάζεται» ήταν η συμπλοκή, τον Μάιο του 2011, του αντιεξουσιαστή Θεόφιλου Μαυρόπουλου –τραυματίστηκε και συνελήφθη επί τόπου –και ενός ακόμη ατόμου, με αστυνομικούς στην Πεύκη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πίστεψαν τότε ότι κοντά στο σημείο της συμπλοκής υπήρχε κάποιο διαμέρισμα που νοίκιαζαν κάποιοι από τους «ασύλληπτους» του Βόλου. Ωστόσο το κατάλυμα αυτό ποτέ δεν εντοπίστηκε. Υστερα από αυτό το περιστατικό ακολούθησαν και άλλοι μήνες «σιωπής», γεγονός που δημιούργησε στους αστυνομικούς την πεποίθηση ότι οι επίδοξοι διάδοχοι της «Συνωμοσίας» έχουν «επιχειρησιακά προβλήματα».
Λάθη, εκτιμήσεις και εντοπισμός
Τον Νοέμβριο του 2011 η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εντόπισε θαμμένο στην Πολυτεχνειούπολη μεγάλο αριθμό όπλων. Μέσω δειγμάτων DNA και άλλων στοιχείων, η ΕΛ.ΑΣ. συνέδεσε τα ευρήματα αυτά με δύο νεαρούς αντιεξουσιαστές -έναν άνδρα και μία γυναίκα –πάλι από την «παρέα του Βόλου». Ωστόσο και τότε δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι νέοι «Πυρήνες» δεν μπορούν να νοικιάσουν «γιάφκα» και θάβουν όπλα στο χώμα. Διαμορφώθηκε έτσι η εικόνα ότι «οι αντιεξουσιαστές θέλουν αλλά δεν μπορούν».
Ωστόσο τα ανησυχητικά φαινόμενα υπήρξαν μετά τη διαπίστωση ότι στην αιματηρή ληστεία, στις 10 Αυγούστου 2012, στην Alpha Bank στην Πάρο, όπου δολοφονήθηκε ο ιδιοκτήτης ταξί Δημήτρης Μίχας, συμμετείχαν πάλι άτομα που ανήκαν στην ομάδα των ασύλληπτων ή της «οπισθοφυλακής» της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Οι αντιεξουσιαστές είχαν χρησιμοποιήσει μάλιστα ΙΧ που είχαν κλέψει παλαιότερα αλβανοί κακοποιοί από το Ελληνικό. Το καλοκαίρι συνελήφθη για τη ληστεία στο κυκλαδίτικο νησί ο 30χρονος Τάσος Θεοφίλου, τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. είχε συνδέσει με γιάφκα της οργάνωσης στη συμβολή των οδών Δασκαλοπούλου και Πραΐδου στο Αγρίνιο, η οποία ανακαλύφθηκε τις 5 Δεκεμβρίου 2010. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, «από τα στοιχεία που συνδυάστηκαν εκ των υστέρων στη ληστεία αυτή υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν τουλάχιστον δύο από τους συμμετέχοντες στο Βελβεντό. Αυτό όμως βασίζεται σε πληροφορίες και στην ανάλυση της σωματοδομής των ληστών της Πάρου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε, προς το παρόν, πλήρεις αποδείξεις».
Τους έπιασαν και τους άφησαν
Αυτό που σκόρπισε ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. ήταν η ανάλυση των δεδομένων από τη ληστεία που σημειώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2012 στην Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα Φλώρινας από τέσσερις αντιεξουσιαστές, μεταξύ των οποίων ήταν και μια νεαρή που είχε σταθεί έξω από την τράπεζα. Ενας από τους ληστές τραυματίστηκε στο χέρι όταν έσπασε με τσεκούρι την τζαμαρία της τράπεζας και αιμορραγούσε σε όλη τη διάρκεια της ληστείας. Η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε το DNA και τον συνέδεσε κι αυτόν με τη ληστεία στο Βελβεντό.
Λίγο μετά τη ληστεία στον Φιλώτα, η Αστυνομία σταμάτησε στην περιοχή του Αμυνταίου ένα όχημα που είχε ενοικιασθεί από εταιρεία στην Αθήνα. Οι δύο νεαροί που επέβαιναν στο όχημα προκάλεσαν επεισόδιο στους αστυνομικούς και οδηγήθηκαν με την κατηγορία της «απείθειας» στο Αυτόφωρο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μέσα στο δικαστήριο φώναζαν συνθήματα υπέρ της αναρχίας και αρνήθηκαν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο. Οι δύο νεαροί αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα όμως με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εκ των υστέρων, η ΕΛ.ΑΣ. τούς συσχετίζει με τη ληστεία στον Φιλώτα, αλλά και με το Βελβεντό. Και ασφαλώς τώρα έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να τους συλλάβει…
Δοκιμαστική περίοδος, τέλος
Ωστόσο από τις αρχές του 2013 οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Πριν από έναν μήνα σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση στο Mall που αποδίδεται σε ένα μεγάλο τμήμα της οκταμελούς ομάδας των «ληστών στο Βελβεντό». Ακολούθησε, πριν από δέκα ημέρες, η διπλή ληστεία στην Κοζάνη, η σύλληψη των τεσσάρων και η ανακάλυψη των δύο διαμερισμάτων στην οδό Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι και στην οδό Αλκέτου στο Παγκράτι. Πλέον όλοι αντελήφθησαν ότι οι «διάδοχοι» των «Πυρήνων» είχαν αναπτύξει πλήρη επιχειρησιακή δράση. Λήστευαν τράπεζες, έκλεβαν μαζικά αυτοκίνητα, μετασκεύαζαν οχήματα σε ασθενοφόρα με τη δεινότητα της «17 Νοέμβρη», νοίκιαζαν γιάφκες κάθε μήνα, έφτιαχναν πάλι βόμβες σε κατσαρόλες, παρήγαν δεκάδες πλαστές ταυτότητες και είχαν εξοπλισθεί με δεκάδες όπλα. Στο σπίτι του Χαλανδρίου βρέθηκαν προκηρύξεις των οργανώσεων «Φωτιές στον Ορίζοντα» που ξεκίνησε τη δράση της τον Απρίλιο του 2012 και «Μαχόμενη Μειοψηφία» που τη διαδέχθηκε από τον Νοέμβριο του 2012 με οκτώ επιθέσεις μικρού βεληνεκούς με γκαζάκια σε σπίτια, γραφεία και ΙΧ αλλά και τσιμεντοκολόνες στο τραμ. Ηταν η δοκιμαστική περίοδος μιας νέας ένοπλης οργάνωσης. Και όλα φαίνεται να ξεκινούν από την αρχή…
Ανθρωποκυνηγητό
Οι τέσσερις που ψάχνει εναγωνίως η Αντιτρομοκρατική Τέσσερα άτομα ηλικίας από 23 ως 27 ετών, σχεδόν όλοι σπουδαστές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ., ύποπτοι για συμμετοχή στη ληστεία στο Βελβεντό, στον Φιλώτα Φλωρίνης και στη βομβιστική επίθεση στο Mall. Ενας εξ αυτών είναι η γυναίκα που είχε θεαθεί στον Φιλώτα να διώχνει τους περίεργους έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας, αλλά και να συμμετέχει στη ληστεία της Κοζάνης. Για τη γυναίκα αυτή υπήρξαν ενδείξεις ότι ίσως είναι αυτή που συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο από τις κάμερες του σταθμού του μετρό στο Αιγάλεω να συμμετέχει στην τοποθέτηση του εμπρηστικού μηχανισμού. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Κατάλυμα των τεσσάρων υπόπτων αναζητείται στην Αθήνα αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ