Πήραν τα όπλα τους οι ομάδες στο ΠαΣοΚ εν όψει του συνεδρίου. Το εσωτερικό τοπίο εμφανίζεται κατακερματισμένο σε πολλές μικρές κινήσεις, χωρίς διαμορφωμένα πλειοψηφικά ρεύματα. Μόλις την Παρασκευή εμφανίστηκε «σφήνα» η πρωτοβουλία «Σύγχρονοι Σοσιαλδημοκράτες», η οποία φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πλειοψηφικό ρεύμα, υποστηρικτικό των απόψεων του κ. Ευ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κρατά κρυφά χαρτιά για το συνέδριο και ούτε οι στενότεροι συνεργάτες του δεν γνωρίζουν τα πραγματικά του σχέδια. Γύρω του δίνεται μια λυσσαλέα μάχη εκκολαπτόμενων δελφίνων, πολιτικών αμφισβητιών και προσωπικών εχθρών του και στελεχών που πασχίζουν να επιβιώσουν στο συρρικνωμένο ΠαΣοΚ. Η συνάντηση των πρώην υφυπουργών, όπου παρευρέθησαν περίπου είκοσι άτομα, νυν και πρώην βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, προκάλεσε αναστάτωση στο ΠαΣοΚ. Ο κ. Φ. Σαχινίδης συγκέντρωσε τα πυρά, καθώς ανήκει στον στενό κύκλο συνεργατών του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ο ίδιος, παρ’ ότι θεωρήθηκε πως ηγείται της «κίνησης των υπολοχαγών» αποσκιρτώντας από το στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών, επιμένει ότι ενεργεί αυτόνομα και δεν έχει τις φιλοδοξίες που κάποιοι πάνε να του φορτώσουν. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Σ. Ξυνίδης, Μ. Οθωνας, Θεοδώρα Τζάκρη, Β. Κεγκέρογλου, Αφροδίτη Παπαθανάση, Μαρία Θεοχάρη, Ανδρέας Μακρυπίδης, Π. Ασπραδάκης, Λίτσα Κουρουπάκη, Ν. Τσώνης, Ν. Ζωίδης, Ηλ. Καρανίκας, Στ. Αρναουτάκης, Γ. Αρβανιτίδης και Χρ. Σπρίτζης. Απουσίαζαν οι Γ. Πεταλωτής, Ι. Δριβελέγκας και Απ. Κατσιφάρας.
Αυτή η ομάδα στελεχών δεν έχει σκοπό να ξεκινήσει αντάρτικο εναντίον του κ. Βενιζέλου ούτε να ρίξει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με ένα άτυπο κείμενο που συνέταξαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, επιδίωξή τους είναι να μετατραπεί το ΠαΣοΚ σεένα σύγχρονο ριζοσπαστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Κρατούν αποστάσεις από τον πρόεδρο του κόμματος στο θέμα της συμμετοχής στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «η στήριξή μας στην κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι ούτε πολιτικά ουδέτερη ούτε χωρίς ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές». Παράλληλα υπερασπίζονται το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου, το οποίο, όπως λένε, υπονομεύθηκε από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν επίσης περισσότερη δημοκρατία στη λειτουργία του κόμματος. Οι περισσότεροι έχουν αναφορές στον κ. Γ. Παπανδρέου και διατηρούν επαφές τόσο με την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη όσο και με τον κ. Ν. Αθανασάκη. Ωστόσο τους έχει διαμηνυθεί ότι ο κ. Παπανδρέου στηρίζει την προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση εκτιμώντας ότι με την ανάκαμψη της χώρας θα δικαιωθεί η πολιτική του.
Κείμενο κατέθεσε και η «κίνηση του Βορρά» (Χ. Τσιόκας, Ελ. Τζιόλας, Γρ. Ζαρωτιάδης, Κ. Μαμέλης), με το οποίο τάσσονται υπέρ του «δημοκρατικού σοσιαλισμού», κρίνουν αναγκαία την επανατοποθέτηση του ΠαΣοΚ «στη θέση της δημοκρατικής σοσιαλιστικής, μη συντηρητικής παράταξης» και χαρακτηρίζουν ανιστόρητη και απορριπτέα πολιτικά την τοποθέτηση του ΠαΣοΚ στο «κέντρο» του πολιτικού συστήματος.
Μέχρι πρότινος η πιο οργανωμένη ομάδα στο ΠαΣοΚ ήταν η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου.
Ο πρώην συγκεντρωσιάρχης του ΠαΣοΚ θα καταθέσει δική του πλατφόρμα στο συνέδριο, όμως βρέθηκε ξαφνικά υπό την πίεση του κ. Μιχ. Καρχιμάκη, προς τον οποίο λέγεται υπάρχει υπάρχει «διαρροή» στελεχών του. Ο πρώην Γραμματέας του ΠαΣοΚ κινήθηκε πολύ δραστήρια όλο το προηγούμενο διάστημα, πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα (σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη, με το τραπεζικό σύστημα, κόκκινη γραμμή στην πολιτική Σαμαρά), και κατάφερε να στοιχηθεί πίσω του μια αριθμητικά αξιόλογη ομάδα στελεχών. Εχει συμμαχήσει με τους κκ. Π. Οικονόμου και Γρ. Νιώτη.
Ο κ. Καρχιμάκης συνομιλεί με τους «υπολοχαγούς» αλλά και με τους κκ. Κ. Σκανδαλίδη και Δ. Ρέππα. Οι δύο πρώην υπουργοί, παρ’ ότι συμπίπτουν στις απόψεις τους και θεωρούν πως το ΠαΣοΚ δεν θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί όσο συμμετέχει στην κυβέρνηση, δεν αποτελούν ομάδα. Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει το πιο καθαρό στίγμα από όλα τα στελέχη του «αριστερού» ΠαΣοΚ, έχει γίνει πόλος για σημαντική μερίδα στελεχών αλλά ο ίδιος δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε κινήσεις αμφισβήτησης ή υπονόμευσης του κ. Βενιζέλου.
Στην ίδια «δεξαμενή» ψαρεύει και η κυρία Φώφη Γεννηματά. Παρά τη θεσμική της ιδιότητα, ακολουθεί μια τακτική διαφοροποίησης από τον κ. Βενιζέλο και τις επιλογές του τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κομματικό επίπεδο. Η ίδια πιστεύει ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να απομακρυνθεί από την κυβερνησιμότητα και να επιστρέψει στην κοινωνία. Η ομάδα της είναι περισσότερο προσωποπαγής και οι σύμμαχοί της λέγεται ότι είναι οι κκ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πολυζωγόπουλος και Θ. Τσούρας.
Η κυρία Γεννηματά αναμένεται ότι θα συγκρουστεί με το «κίνημα των 35άρηδων» στην περίπτωση που διεκδικήσει τη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Η ομάδα αυτή των νεότερης ηλικίας στελεχών εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο μέτωπο. Οι «Σύγχρονοι Σοσιαλδημοκράτες» μορφοποιήθηκαν σε πρωτοβουλία την Παρασκευή το απόγευμα, σε πολιτικό γραφείο επί της Χαριλάου Τρικούπη. Στη συνάντηση παρευρέθησαν οι
Ι. Μανιάτης,
Οδ. Κωνσταντινόπουλος,
Νάντια Γιαννακοπούλου,
Αθηνά Δρέττα,
Συμεών Κεδίκογλου,
Εύη Χριστοφιλοπούλου,
Τ. Ρήγας, Π. Μπεγλίτης, Χρ. Πρωτόπαπας, Χρ. Δερβένης, Γ. Σιακαντάρης και
Ι. Δατσέρης. ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ