Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας αποτελεί μία από τις «φωτεινές» περιπτώσεις στα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο ίδρυμα, χωρίς ακαδημαϊκές στρεβλώσεις και δυσαρμονίες, μικρού μεγέθους βέβαια, αλλά σχεδόν …αυτοχρηματοδοτούμενο.
Η οικονομική του ανεξαρτησία οφείλεται, φυσικά, στο γεγονός ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα του προσφέρονται (αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα) έναντι διδάκτρων.
Με αυτά τα δεδομένα, αν και οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα δεν θα «επιζούσε» του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε το 2004 με την υπογραφή της τότε υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, παραμένει αυτόνομο και μάλιστα ενισχύεται.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται μάλιστα να συνδεθεί με όλες τις έδρες ελληνικών σπουδών στον κόσμο.
Όπως ανακοίνωσαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, οι εκπρόσωποί του το Διεθνές Πανεπιστήμιο προσφέρει σήμερα 15 μεταπτυχιακά προγράμματα, με μέσο ετήσιο αριθμό φοιτητών τους 28 ανά πρόγραμμα και μέσο όρο ετήσιων διδάκτρων τα 4.000 € ανά φοιτητή.
Μέχρι σήμερα έχει μόνο μόνιμα 3 μέλη ΔΕΠ, αλλά η διοίκηση του επιδιώκει την πρόσληψη ή μετάταξη 22 νέων μελών ΔΕΠ και 20 νέων διοικητικών υπαλλήλων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, καθηγητής Κώστας Γραμμένος, το Ίδρυμα θα είναι σύντομα σε θέση «να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του λειτουργικού του κόστους από τα δίδακτρα (62%-72%) και να αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο σε υψηλό βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, εισάγοντας έτσι ένα νέο μοντέλο οικονομικού προγραμματισμού, διαχείρισης και ανάπτυξης».
Στην σημερινή συνέντευξη ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους του Διεθνούς πανεπιστημίου, που όπως είπε είναι «ο φοιτητικοκεντρικός χαρακτήρας του, η αριστεία στη διδασκαλία και στην έρευνα καθώς και η αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία».
«Θέλουμε τώρα να καταστήσουμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη έναν κόμβο που θα δημιουργήσει δίκτυο με τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού. Θα ενισχυθεί ως ακαδημαϊκός χώρος προσέλκυσης ξένων σπουδαστών, που ήδη το πράττει, με ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματακ κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας» δήλωσε.
Ο κ. Γραμμένος ζήτησε σήμερα και την βοήθεια του Ιδρύματος Ωνάση, που όπως είπε, γεφυρώνει την επικοινωνία με τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού, για να λάβει τη διαβεβαίωση του προέδρου του ότι η βοήθεια του Ιδρύματος προς το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα είναι αμέριστη.
Στα εξειδικευμένα προγράμματα της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Νικ. Μουσιόπουλος, ενώ για το μοναδικό αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα παγκοσμίως που προσφέρει το Ίδρυμα και είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μίλησε ο λέκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας Μανώλης Μανωλεδάκης.
Τα προγράμματα του πανεπιστημίου
Σήμερα το Διεθνές Πανεπιστήμιο παρέχει 10 μεταπτυχιακά προγράμματα, στην αγγλική γλώσσα τα περισσότερα διεπιστημονικά και καινοτόμα. Στα προγράμματα αυτά φοιτούν -αυτή τη στιγμή- συνολικά τριακόσιοι πενήντα τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η φοιτητική κοινότητα του Διεθνούς Πανεπιστημίου έχει φιλοξενήσει μέχρι τώρα στους κόλπους της φοιτητές από 19 χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κύπρος, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία, ΗΠΑ).
Το 91% των αποφοίτων του, οι οποίοι προέρχονται από 19 χώρες, δήλωσε σε πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε πολύ ικανοποιημένο και ικανοποιημένο απο το επίπεδο των σπουδών του.
Για αυτό το λόγο καθιερώνεται η «Εβδομάδα Διεθνούς Πανεπιστημίου» σε ετήσια βάση, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 2- 6 Απριλίου 2013 η οποία και θα περιλαμβάνει συζητήσεις, ομιλίες και διαδραστικά σεμινάρια.
Η διδασκαλία στο ίδρυμα γίνεται απο 107 επισκέπτες καθηγητές εκ των οποίων οι 49 είναι διακεκριμένοι καθηγητές του εξωτερικού και μάλιστα εξ αυτών οι 24 είναι ελληνικής καταγωγής.
Οι καθηγητές και τα προγράμματα αξιολογούνται από τους φοιτητές από την έναρξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου ενώ από διετίας αξιολογείται και ολόκληρο το προσωπικό -ακαδημαϊκό και διοικητικό- και τίθενται στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.
Όπως ανακοινώθηκε ακόμη, το Διεθνές Πανεπιστήμιο ανέπτυξε εσωτερικά ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των δαπανών και των εσόδων του από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές, ούτως ώστε η διοίκηση του ιδρύματος να γνωρίζει την ακριβή οικονομική του εικόνα λεπτομερειακά και ανά πάσα στιγμή.