Πόσο ρατσιστικό είναι το Google; Αρκετά, λέει μία καθηγήτρια στο Χάρβαρντ που έκανε έρευνα για να απαντήσει στο ερώτημα. Βρήκε ότι ονόματα έγχρωμων έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σελίδες για συλλήψεις και καταγραφές ποινικών μητρώων.
Η Λατάνια Σουίνι συνέκρινε χαρακτηριστικά ονόματα έγχρωμων, όπως Εμπονι και ΝτιΣόν με χαρακτηριστικά λευκών όπως Τζιλ και Τζέφρι. Και ανακάλυψε «σημαντικές διακρίσεις» σε βάρος του έγχρωμου πληθυσμού στις ΗΠΑ, αφού η Google συνδέει συνήθως τα ονόματά τους με σελίδες που έχουν σχέση με συλλήψεις για εγκληματικότητα.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς είναι πολύ συνηθισμένο στις ΗΠΑ να κάνει κανείς αναζήτηση στο Google για ονόματα πιθανών υποψηφίων για πρόσληψη, πελατών, ή ακόμη και φίλων.
Η καθηγήτρια Σουίνι συνέλεξε στοιχεία για 2.000 ονόματα που είναι συνήθως ενδεικτικά για το αν κάποιος είναι λευκός ή έγχρωμος.
Στη συνέχεια, έβαλε σε αναζήτηση αυτά τα μικρά ονόματα και τα επώνυμα στο Google, για να δει σε τί σελίδες και καταχωρήσεις οδηγούσαν τα αποτελέσματα.
Ενώ τα περισσότερα ονόματα εμφάνιζαν αποτελέσματα για δημόσια αρχεία, τα χαρακτηριστικά ονόματα έγχρωμων είχαν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δεδομένα που συνδέονταν με την λέξη «σύλληψη».
Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, στην όποια αναφέρεται η καθηγήτρια Σουίνι, αναζητήσεις για ονόματα που παραπέμπουν σε έγχρωμες γυναίκες, όπως Λατάνια Φαρέλ, Λατάνια Σουίνι και Λατάνια Λόκετ, εμφάνισαν αποτελέσματα που συνδέονται με υπηρεσίες οι οποίες δίνουν πληροφορίες για συλλήψεις.
Ωστόσο, έρευνα που έκανε μετά η καθηγήτρια έδειξε ότι μόνο ένα από αυτά τα ονόματα, της Λατάνια Λόκετ, συνδεόταν με κάποια σύλληψη ή ποινικό μητρώο.
Πριν από λίγες ημέρες, στα τέλη Ιανουαρίου, η Google αναγκάστηκε να αποσύρει από το Play Store την εφαρμογή «Make me Asian» (σσ «Κάνε με Ασιάτη») μετά από καταγγελίες χιλιάδων χρηστών για ρατσιστικές διακρίσεις.
Η εφαρμογή έδινε την δυνατότητα στους χρήστες να «παίξουν» με τις φωτογραφίες τους, κάνοντας τα μάτια τους πιο σχιστά και αλλάζοντας το χρώμα του δέρματός τους.
Έγραφε μάλιστα ότι «Μπορείς για μερικά δευτερόλεπτα, να γίνεις Κινέζος, Ιάπωνας, Κορεάτης ή όποιος άλλος Ασιάτης θέλεις».
Πάστορας στην Ουάσιγκτον την θεώρησε προσβλητική και ρατσιστική και διοργάνωσε διαδικτυακή εκστρατεία για την απόσυρσή της.