Η Ελλάδα «συνέπραξε» με τη CIA σε μυστικές μεταφορές υπόπτων

Η Ελλάδα «βοήθησε το πρόγραμμα της CIA» για τη σύλληψη και μεταφορά τρομοκρατών σε φυλακές εκτός Αμερικής είτε στην παράδοσή τους είτε σε άλλες κυβερνήσεις για να ανακριθούν, γεγονός που προκάλεσε σχετική «επιτίμηση» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ετσι τουλάχιστον αναφέρει αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Η Παγκοσμιοποίηση των Βασανιστηρίων».

Η Ελλάδα «βοήθησε το πρόγραμμα της CIA» για τη σύλληψη και μεταφορά τρομοκρατών σε φυλακές εκτός Αμερικής είτε στην παράδοσή τους είτε σε άλλες κυβερνήσεις για να ανακριθούν, γεγονός που προκάλεσε σχετική «επιτίμηση» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ετσι τουλάχιστον αναφέρει αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Η Παγκοσμιοποίηση των Βασανιστηρίων». Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, άλλες 53 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Βρετανία αλλά και το Ιράν «συνέπραξαν» στο μυστικό πρόγραμμα της CIA.
«Η Ελλάδα επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της και αεροδρομίων της από το έκτακτο πρόγραμμα της CIA για μεταφορά (ύποπτων) τρομοκρατών», αναφέρει το σχετικό με την Ελλάδα κεφάλαιο της έκθεσης. Και συνεχίζει: «Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις προσγειώσεις των αεροσκαφών της CIA στα ελληνικά αεροδρόμια (…) Με βάση την έκθεση του 2006 του Ευρωκοινοβουλίου, η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για σύμπραξη στο έκτακτο πρόγραμμα των ΗΠΑ για κρατούμενους, επειδή προσφέρει ελληνικό έδαφος για στάθμευση πτήσεων οι οποίες αφορούσαν παράνομη μεταφορά κρατουμένων».
Επίσης, στο ίδιο κεφάλαιο σημειώνεται ότι «δεν υπάρχουν γνωστές δικαστικές περιπτώσεις είτε ανακρίσεις στην Ελλάδα σχετικές με τη συμμετοχή στις μυστικές επιχειρήσεις κράτησης και παράδοσης (κρατουμένων) της CIA».

Η έκθεση της αμερικανικής επιτροπής, η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η «η μυστική κράτηση και οι επιχειρήσεις έκτακτων παραδόσεων (κρατούμενων) οι οποίες σχεδιάστηκαν για να εκτελεστούν εκτός Αμερικής υπό το κάλυμμα της μυστικότητας, δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν χωρίς την ενεργητική συμμετοχή των ξένων κυβερνήσεων. Και αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να θεωρηθούν συνυπεύθυνες».

Η επιτροπή κατονομάζει 136 περιπτώσεις σύλληψης και «παράνομης, μυστικής μεταφοράς προς τρίτες χώρες» ατόμων που έγιναν με τη σύμπραξη 54 χωρών.




Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.