Αγαπητοί άνδρες, την επόμενη φορά που η σύντροφός σας θα σας βάλει τις φωνές επειδή δεν καταλαβαίνετε από τις εκφράσεις του προσώπου της τι σκέφτεται, απαντήστε της ότι… έχει δίκιο αλλά δεν φταίτε εσείς– έτσι είναι το μοντέλο..
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επιβεβαίωσαν ότι οι άνδρες πράγματι δυσκολεύονται να «διαβάσουν» τα συναισθήματα των άλλων στο πρόσωπό τους.
Το πείραμα
Οι ειδικοί έδωσαν σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών εικόνες με πρόσωπα και στη συνέχεια έθεσαν στους εθελοντές διαφορετικά ερωτήματα. Ενόσω οι εθελοντές έδιναν τις απαντήσεις τους οι ερευνητές «σάρωναν» τον εγκέφαλό τους με απεικονιστικές μεθόδους ενώ παράλληλα χρονομετρούσαν το πόση ώρα έκαναν να απαντήσουν.
Όπως είδαν, όταν ζητήθηκε από άνδρες και γυναίκες να κρίνουν πόσο έξυπνο άνθρωπο έκρυβε το κάθε πρόσωπο, οι επιδόσεις μεταξύ των δύο φύλων ήταν σχεδόν ίδιες.
Όταν όμως οι εθελοντές ρωτήθηκαν σχετικά με το πόσο προσιτοί φαίνονταν οι άνθρωποι στις φωτογραφίες, οι άνδρες χρειάστηκε να το σκεφτούν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες. Παρότι κάποια στιγμή κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με τις εθελόντριες, οι εθελοντές δυσκολεύονταν πολύ περισσότερο να διαμορφώσουν τη γνώμη τους.
Υπερδραστηριότητα της περιοχής κρίσης των συναισθημάτων
Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν εντονότερη ροή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου των ανδρών η οποία εμπλέκεται στην κρίση σχετικά με τα συναισθήματα – δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη υπερδραστηριότητα στον γυναικείο εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Εδιμβούργο, αυτό μαρτυρεί ότι ο ανδρικός εγκέφαλος χρειάζεται να εργαστεί σκληρότερα προκειμένου να λάβει κοινωνικές αποφάσεις ακριβώς επειδή πρέπει να αντισταθμίσει τη φυσική του αδυναμία να αντεπεξέλθει σε τέτοια ζητήματα.
Ο καθηγητής Στίβεν Λόρι που ήταν επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE», ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε καινούργιες θεραπείες για προβλήματα όπως ο αυτισμός – είναι γνωστό ότι τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν δυσκολία στο να «διαβάζουν» τα πρόσωπα και να διαχωρίζουν τα συναισθήματα που αυτά «κρύβουν».
Προς θεραπείες για τον αυτισμό
Όταν μάλιστα οι ερευνητές διεξήγαγαν την ίδια μελέτη σε άνδρες που εμφάνιζαν μια διαταραχή συγγενή του αυτισμού, παρατήρησαν ότι η ροή του αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την κρίση των συναισθημάτων ήταν ακόμη εντονότερη.
Ο καθηγητής Λόρι κατέληξε εξηγώντας ότι «σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι άνδρες ανέπτυξαν στρατηγικές ώστε να αντεπεξέρχονται στο ότι διαθέτουν μικρότερη φυσική ενσυναίσθηση, μέσω της υπερενεργοποίησης περιοχών του εγκεφάλου που αφορούν την κοινωνική νοημοσύνη. Με δεδομένο ότι αυτό το μοτίβο παρατηρείται και σε άτομα με διαταραχές συγγενείς του αυτισμού, τα αποτελέσματα μαρτυρούν πως μπορούμε να αναπτύξουμε νέα εργαλεία για να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα να έχουν καλύτερη αλληλεπίδραση με τους γύρω τους».