Πέερ Στάινμπρουκ : Χρόνος ναι, κούρεμα όχι

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πάψουν να ισχύουν, στο σύνολό τους, οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πάψουν να ισχύουν, στο σύνολό τους, οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με έλληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσκεψής του στην Αθήνα.
Ωστόσο, ο κ. Στάινμπρουκ επιβεβαίωσε τη φήμη του ως «σκληρού» σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ για το ενδεχόμενο κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα, αλλά και για τη στάση στο Μνημόνιο που αναμένεται να υπογράψει η Κύπρος. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη Λευκωσία, εμφανίστηκε διατεθειμένος να θέσει πολύ αυστηρούς όρους για το ξέπλυμα χρήματος και για τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα του νησιού ώστε να συνυπογράψει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας. «Δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη χωρίς όρους» είπε χωρίς περιστροφές, χρησιμοποιώντας (στα αγγλικά) τη φράση «no solidarity without conditionality».
«Όταν λέω ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, εννοώ ότι θα το δούμε εφόσον χρειαστεί» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» ο κ. Στάινμπρουκ. Απέφυγε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ξεκαθάρισε όμως ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρόοδο στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητάς και ότι οι δύο βασικές προτεραιότητες μέχρι το τέλος του 2013 είναι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Χρειάζονται και επενδύσεις. Αυτές θα έλθουν όταν πληρωθούν οι προηγούμενες δύο προϋποθέσεις και συμπληρωθούν α) από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και β) από μία αξιόπιστη δημόσια διοίκηση που θα συνομιλεί με αξιοπιστία με τους επενδυτές.
Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης ήταν η αποστροφή του ότι οι Γερμανοί πρέπει να συνυπολογίζουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για άνοδο εξτρεμιστικών πολιτικών δυνάμεων. Άλλωστε, η αναγκαιότητα σταθερότητας της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν ένα θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες του γερμανού πολιτικού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.
Στη δεύτερη ερώτηση του «Βήματος» για το αν θεωρεί χρήσιμο ένα κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Στάινμπρουκ εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος. «Είμαι επιφυλακτικός όσον αφορά στο κούρεμα. Όπως φάνηκε από το κούρεμα στα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα, στο PSI, δημιουργείται ανασφάλεια για τους ιδιώτες επενδυτές. Και είναι νομίζω σαφές τι θα σήμαινε ένα OSI για τον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στον οποίο βρίσκονται ελληνικά ομόλογα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ» εξήγησε.
Ο υποψήφιος του SPD ερωτήθη και για το ενδεχόμενο αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα έπειτα από την πρόσφατη παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για λάθος υπολογισμό του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή με συνέπεια την υποτίμηση της ύφεσης. «Δεν πιστεύω ότι οι υποθέσεις του προγράμματος είναι λάθος» ξεκαθάρισε, αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα την παραδοχή του ΔΝΤ και υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας είχε στείλει ψευδή στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ το 2009.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.