Απόσυρση τροπολογίας για τα στοιχεία των υπό ιδωτικοποίηση εταιρειών

Απέσυρε η κυβέρνηση την τροπολογία η οποία υποχρεώνει τις διοικήσεις των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών να παραδίδουν μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στους υποψήφιους επενδυτές, το σύνολο των εμπιστευτικών-απόρρητων πληροφοριών που διέπει τον χαρακτήρα τους (μεταξύ αυτών τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων κ.ά).

Απέσυρε η κυβέρνηση την τροπολογία η οποία υποχρεώνει τις διοικήσεις των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών να παραδίδουν μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στους υποψήφιους επενδυτές, το σύνολο των εμπιστευτικών-απόρρητων πληροφοριών που διέπει τον χαρακτήρα τους (μεταξύ αυτών τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων κ.ά).

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την τροπολογία που υπέγραφαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης, αποκτούσε το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα αυτά, είτε για τον εαυτό του, είτε για λογαριασμό των υποψηφίων επενδυτών, ενώ οι κοινοποιούσες εταιρείες όπως το ΤΑΙΠΕΔ, εξαιρούνται από κάθε αστική ή διοικητική ευθύνη για την αποκάλυψη των εν λόγω πληροφοριών. Ωστόσο, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών εταίρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οδήγησαν στην απόσυρση της ρύθμισης. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ασ. Παπαγεωργίου, «η τροπολογία αποσύρεται για να επανέλθει αναδιατυπωμένη σε επόμενο νομοσχέδιο ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το έργο του ΤΑΙΠΕΔ».

Αρχικά η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα επαναδιατύπωνε την τροπολογία, ωστόσο επέλεξε την αποσύρει. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ και το ΠαΣοΚ κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει ώστε να συζητηθεί εκ νέου στην πραγματική της βάση, μετά και τις επαναδιατυπώσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Δ. Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δίνει φόρα παρτίδα τα απόρρητα σχέδια των προς πώληση εταιρειών στους επενδυτές». Ο ίδιος σχολίασε: «κάλλιο αργά παρά ποτέ», αναφορικά με την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει την κουτοπόνηρη νοοτροπία με την κατάθεση τροπολογιών». Ζήτησε δε να επανέλθει το θέμα στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές παρουσία και των συναρμοδίων υπουργών.


Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ για την τήρηση αποθεμάτων αργού πετρελαίου

Εν τω μεταξύ, στη σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τις υποχρεώσεις τήρησης αποθεμάτων πετρελαίου για συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά στην ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας (119/2009) η οποία παρέχει την δυνατότητα στους υπόχρεους τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης οικονομικούς φορείς (εισαγωγείς αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών κλπ.) να μεταβιβάζουν ένα μέρος των υποχρεώσεών τους σε άλλον οικονομικό φορέα ή Κεντρικό Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ) άλλων κρατών μελών και συγκεκριμένα ποσοστό 10% που θα φτάσει μέχρι το 2017 στο 30%. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε σφοδρή κριτική, καθώς με την επίμαχη ρύθμιση το ελάχιστο ποσοστό ορίζεται σε 30%, κάτι που «δεν διασφαλίζει το επίπεδο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, ούτε τα την διαφάνεια, αλλά ούτε την ίδια την φιλοσοφία της Οδηγίας», όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος, Ευγενία Ουζουνίδου, εξηγώντας ότι «η άμεση εφαρμογή του 30% είναι αναίτια, αδικαιολόγητη και περίεργη».

Επιπλέον, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και η διάταξη που προβλέπει ότι ο έλεγχος της τήρησης των αποθεμάτων πετρελαίου ανήκει στον εκάστοτε υπουργό ΠΕΚΑ, ο οποίος με απόφασή του –έπειτα από σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ- θα μπορεί να εκδίδει τον απαιτούμενο Κανονισμό Τήρησης Αποθεμάτων, ορίζοντας εκείνος το ποσοστό των αποθεμάτων που θα διατηρούνται, ενώ προβλέπεται η σύσταση του κεντρικού φορέα να έχει την μορφή Α.Ε., κάτι, που όπως υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προκύπτει από την κοινοτική οδηγία η αναγκαιότητα αυτή.

Οσον αφορά τη θέση τήρησης των αποθεμάτων, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε ότι δεν προκύπτει καμία υποχρέωση της χώρας να τηρούνται τα ελάχιστα αποθέματα πετρελαίου εκτός της επικράτειάς της. Για τους λόγους αυτούς, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί των επίμαχων άρθρων.

Πάντως, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «η διασπορά των αποθεμάτων δεν υπονομεύουν σε περιόδους κρίσης την ασφάλεια εφοδιασμού και την απρόσκοπτη ροή προς οποιαδήποτε χώρα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.