Γιατί μαλώνουν Κίνα και Ιαπωνία για τα νησιά Σενκάκου/ Ντιαογιού

Μια συστάδα νησιών βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία. Τα νησιά αυτά -που ονομάζονται Σενκάκου στα ιαπωνικά, Ντιαογιού στα κινεζικά ενώ η Ταϊβάν, που επίσης τα διεκδικεί, τα αποκαλεί Ντιαογιουτάι- ξαναβρέθηκαν στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες. Την Τρίτη, το Τόκιο -που ελέγχει τα νησιά αυτά- ανακοίνωσε ότι κινεζική φρεγάτα σημάδεψε ιαπωνικό πλοίο στις 30 Ιανουαρίου

Μια συστάδα νησιών βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία. Τα νησιά αυτά _ που ονομάζονται Σενκάκου στα ιαπωνικά, Ντιαογιού στα κινεζικά ενώ η Ταϊβάν, που επίσης τα διεκδικεί, τα αποκαλεί Ντιαογιουτάι _ ξαναβρέθηκαν στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες. Την Τρίτη, το Τόκιο _ που ελέγχει τα νησιά αυτά _ ανακοίνωσε ότι κινεζική φρεγάτα σημάδεψε ιαπωνικό πλοίο στις 30 Ιανουαρίου. Το BBC απαντά σε ερωτήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή:
Τι αφορά η διαμάχη;
Τα οκτώ ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας έχουν σημασία διότι βρίσκονται κοντά σε στρατηγικούς υδάτινους δρόμους, προσφέρουν πλούσια αλιεία και πιστεύεται ότι διαθέτουν πετρέλαιο.
Τι υποστηρίζει η Ιαπωνία;
Υποστηρίζει ότι επί 10 χρόνια παρατηρούσε τα νησιά για να καθορίσει αν ήταν ακατοίκητα και στις 14 Ιανουαρίου 1895, τα ενσωμάτωσε επισήμως στην επικράτειά της _ στην περιφέρεια της Οκινάβα. Υποστηρίζει επίσης ότι μόνο μετά την δεκαετία του ’70, όταν εντοπίστηκε πετρέλαιο στα νησιά, έσπευσαν να τα διεκδικήσουν η Κίνα και η Ταϊβάν.
Τι υποστηρίζει η Κίνα;
Υποστηρίζει ότι τα νησιά τής ανήκαν από την αρχαιότητα και ήταν σημαντικός τόπος αλιείας. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να μπει στο συρτάρι προς επίλυση μελλοντικά και ότι οι δυο πλευρές οφείλουν να προσπαθήσουν ώστε να μην αποτελέσει «ενοχλητικό παράγοντα» στις διμερείς σχέσεις.
Ποιες οι πιο πρόσφατες εντάσεις στα νησιά;
Τον Σεπτέμβριο του 2010 η Ιαπωνία συνέλαβε το πλήρωμα κινεζικής μηχανότρατας που συγκρούστηκε με δυο πλοία της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Τους άφησε ελεύθερους αρκετές μέρες αργότερα. Τον Απρίλιο του 2012, ο κυβερνήτης του Τόκιο πρότεινε να χρησιμοποιηθεί κρατικό χρήμα για να αγοραστούν τρία από τα νησιά που ανήκαν σε ιάπωνα επιχειρηματία. Όπως και έγινε, όμως μόνο αφού ακτιβιστές από το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία πραγματοποιούσαν «απόβαση» διαδοχικά στα νησιά. Εκτοτε κινεζικά πλοία μπαινοβγαίνουν σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το Τόκιο, ενώ κινεζικό αεροπλάνο εισήλθε στον ιαπωνικό εναέριο χώρο τον Δεκέμβριο.
Τι μέλει γενέσθαι;
Το ζήτημα των νησιών αυτών περιπλέκει τις προσπάθειες του Τόκιο και του Πεκίνου να λύσουν την διαμάχη για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας τα οποία διεκδικούν και οι δυο χώρες. Δείχνει επίσης ανάγλυφα την πιο σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει πρόσφατα η Κίνα όσον αφορά τις εδαφικές της διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Προς το παρόν, οι εντάσεις ανάμεσα στους δυο αυτούς «γίγαντες» της Ασίας προκαλούν ανησυχία στην περιοχή και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.