Όλα δείχνουν ότι στην τελετή απονομής των προσεχών βραβείων Οσκαρ, το βράδυ της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, ένα από τα πρόσωπα που θα συζητηθούν περισσότερο θα είναι κάποιο που δεν… θα κερδίσει αφού πολύ απλά δεν είναι υποψήφιο από τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.
Ο Μπεν Αφλεκ, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της πολιτικής ταινίας «Επιχείρηση: Argo» δεν διεκδικεί το Οσκαρ σκηνοθεσίας (ούτε και το Α’ ανδρικού ρόλου) όμως παρ’ όλ’ αυτά το περασμένο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, κέρδισε το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στις βραβεύσεις της Ενώσεως Σκηνοθετών των ΗΠΑ (Directors Guild of America).
«Δεν έχω παρά μόνον σεβασμό για την Ακαδημία» είπε ο Αφλεκ το περασμένο Σάββατο. «Κανείς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να κερδίσει το οτιδήποτε.»
Υποψήφιοι στα βραβεία DGA μαζί με τον Αφλεκ εφέτος ήταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για το «Λίνκολν» (έχει κερδίσει τρεις φορές το ίδιο βραβείο), ο Ανγκ Λι για την «Ζωή του Πι» (έχει κερδίσει δυο φορές το ίδιο βραβείο), η Κάθριν Μπίγκελοου για το «Zero dark thirty» (έχει κερδίσει το ίδιο βραβείο για το «The hurt locker») και ο Τομ Χούπερ για τους «Αθλίους» (έχει κερδίσει το ίδιο βραβείο για τον «Λόγο του βασιλιά»). Τόσο η Μπίγκελλου όσο και ο Χούπερ δεν είναι υποψήφιοι για το Οσκαρ σκηνοθεσίας εφέτος, όπου το φαβορί δείχνει να είναι ο Σπίλμπεργκ.
Αυτή είναι μια από τις ελάχιστες φορές στην Ιστορία των Οσκαρ που ένας σκηνοθέτης ο οποίος κερδίζει το βραβείο της Ενώσεως Σκηνοθετών /DGA, δεν είναι υποψήφιος στην αντίστοιχη κατηγορία των Οσκαρ. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο είναι το 1995, όταν ο Ρον Χάουαρντ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας της Ενωσης Σκηνοθετών για το «Apollo 13» αλλά το όνομά του απουσίαζε από την πεντάδα υποψηφίων για το Οσκαρ.
Από χθες ο Μπεν Αφλεκ ανήκει πλέον στο κλαμπ των ηθοποιών που στράφηκαν στην σκηνοθεσία και αναγνωρίστηκαν από την Ενωση Σκηνοθετών: ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Γουόρεν Μπίτι, ο Γούντι Αλεν ,ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και ο Κέβιν Κόστνερ είναι επίσης μέλη αυτού του κλαμπ.
Να σημειωθεί τέλος, ότι η βράβευση του Αφλεκ για την «Επιχείρηση Argo» με το βραβείο από την Ενωση Σκηνοθετών, αυξάνει τις πιθανότητες της ίδιας ταινίας να κερδίσει το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Και αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανόν ο Σπίλμπεργκ να κερδίσει μεν το Οσκαρ σκηνοθεσίας χωρίς όμως το «Λίνκολν» να έχει ανακηρυχθεί η καλύτερη ταινία του 2012. Κάτι που επίσης έχει συμβεί στο παρελθόν, με τρανό παράδειγμα την περίπτωση του Ανγκ Λι ο οποίος κέρδισε το Οσκαρ σκηνοθεσίας για το «Μυστικό του Brokeback Mountain» αν και το Οσκαρ για την καλύτερη ταινία εκείνης της χρονιάς (2005) είχε δοθεί στο «Crash» του Πολ Χάγκις.