Γιατί δεν «ανοίγουν» τα μπλόκα

«Τα τρακτέρ δεν είναι χρωματισμένα, είναι χρωματιστά. Ενώνουμε αγρότες, δεν χωρίζουμε. Κάποιοι κατεβαίνουν στα μπλόκα για να λύσουν προβλήματα και κάποιοι άλλοι για να τα δημιουργήσουν. Εμείς ήρθαμε για να τα λύσουμε» λέει στο «Βήμα» ο κ. Χρήστος Γκόντιας, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος.

«Τα τρακτέρ δεν είναι χρωματισμένα, είναι χρωματιστά. Ενώνουμε αγρότες, δεν χωρίζουμε. Κάποιοι κατεβαίνουν στα μπλόκα για να λύσουν προβλήματα και κάποιοι άλλοι για να τα δημιουργήσουν. Εμείς ήρθαμε για να τα λύσουμε» λέει στο «Βήμα» ο κ. Χρήστος Γκόντιας, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος. Αλλά και ο «κόκκινος» συνδικαλιστής του θεσσαλικού κάμπου κ. Ρίζος Μαρούδας, εκπροσωπώντας τους αγροτικούς συλλόγους της Λάρισας, αναφέρει ότι «το μπλόκο της Νίκαιας είναι πανθεσσαλικό. Μας ενώνουν τα προβλήματα και τα αιτήματα». Εν αναμονή της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών και εν όψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας για το αγροτικό ζήτημα, οι αγρότες παραμένουν σε εγρήγορση. «Είμαστε ακόμα στην αρχή της κινητοποίησης» προειδοποιεί ο κ. Μαρούδας. «Το Βήμα», προσπαθώντας να ρίξει φως στα σύνθετα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν προκύψει.

1. Μπορούν να ελαφρυνθούν οι αγρότες από το αυξημένο κόστος του πετρελαίου;


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης κάνει προσπάθειες ώστε να τους καταβληθεί αμέσως η πρώτη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Πέρυσι η επιστροφή –«κουτσουρεμένη» τη χαρακτηρίζουν οι αγρότες –είχε καταβληθεί σε δύο δόσεις, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο. Οι γεωργοί όμως έχουν ανάγκη τα χρήματα τώρα, που θα εργαστούν για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, και τον Σεπτέμβριο, όταν σπέρνουν τις φθινοπωρινές. Γι’ αυτό αναμένεται να δοθούν τώρα 80 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα τον Σεπτέμβριο. Σχετικά με το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, δεν διαφαίνεται σύντομα λύση. Παράλληλα, εξετάζεται από τη ΔΕΗ η δυνατότητα ένταξης των αγροτών σε νυχτερινό τιμολόγιο.
2. Υπάρχει πιθανότητα ευνοϊκότερων ρυθμίσεων στη φορολόγηση;


Ενα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι να οριστεί το αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα ως τα 40.000 ευρώ και να καταργηθεί η φορολόγηση των κερδών τους με 13% από το πρώτο ευρώ, καθώς και των αγροτεμαχίων τους. Η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης στα σημεία που «ακουμπά» τους αγρότες. Το ΠαΣοΚ τάσσεται υπέρ της εξαίρεσής τους από την τήρηση βιβλίων κάτω από ένα συγκεκριμένο εισόδημα, ζητεί να ξεκαθαριστεί το καθαρό εισόδημα ανά καλλιέργεια για το 2013 και να ισχύσει η έκπτωση των 2.100 ευρώ. Επίσης, οι αγρότες ζητούν να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, θέματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
3. Τι περιθώρια βελτιώσεων υπάρχουν στα ληξιπρόθεσμα αγροτικά δάνεια;


Στις βασικές διεκδικήσεις είναι τα άτοκα δάνεια για αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση, καθώς και το πάγωμα πληρωμής των αγροτικών οφειλών για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων σε 5 με 10 χρόνια με επιτόκιο 5%, ενώ ορίζει ότι εάν το ποσό που οφείλει ο αγρότης στην τράπεζα με τους τόκους έχει ξεπεράσει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, τότε το χρέος του θα περιορίζεται στο διπλάσιο του κεφαλαίου. Αν το ποσό που οφείλει στην τράπεζα δεν έχει ξεπεράσει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε, τότε θα καταβάλλει το 120%. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει περιθώρια βελτίωσης. Διερευνά επίσης τη δυνατότητα χορήγησης δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο από τις τράπεζες.
4. Τι θα γίνει με το «αγκάθι» των υψηλών εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές);


Επιδότηση των ζωοτροφών τουλάχιστον για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους ζητούν οι αγρότες, καθώς οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί. Συνέπεια του αυξημένου κόστους δεν είναι μόνο η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και η αύξηση των τελικών τιμών στα ζωικά προϊόντα για τους καταναλωτές. Το υπουργείο παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την τιμή των ζωοτροφών διεθνώς και γι’ αυτό ζήτησε από την ΕΕ να «ανοίξει» τον κανονισμό de minimis. Ετσι δόθηκε έγκριση για 30 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους ως μέτρο ελάχιστης στήριξης.
5. Τι μπορεί να αλλάξει στο συνταξιοδοτικό;


Με την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη, χιλιάδες αγρότες δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων διετή παράταση για την εφαρμογή του μέτρου, αν και έχει δημοσιονομικό κόστος. Η θέση του ΠαΣοΚ πάντως είναι να θεσπιστεί όριο ηλικίας στα 62 έτη και με 40 έτη εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όπως όλοι οι εργαζόμενοι.
6. Υπάρχουν και τοπικά αιτήματα;


Υπάρχουν και είναι σημαντικά για βαμβακοπαραγωγούς και ροδακινοπαραγωγούς.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν να πληρωθούν αμέσως όλοι οι πληγέντες από το πράσινο σκουλήκι και να μη μειωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση. Επίσης θέλουν ο ΕΛΓΑ να καλύπτει όλους τους κινδύνους και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κινδυνεύει να μειωθεί το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς η παραγωγή που εκτιμήθηκε ως ζημιωμένη προστίθεται στην υπόλοιπη για τον υπολογισμό της στρεμματικής απόδοσης.
Με τους ροδακινοπαραγωγούς, που βρίσκονται στο μπλόκο της Κουλούρας Ημαθίας, το πρόβλημα είναι περίπλοκο. Παρέδωσαν το καλοκαίρι τα ροδάκινα στην κονσερβοβιομηχανία, η οποία αργεί να πληρωθεί από το εξωτερικό. Μέχρι πρότινος έπαιρνε δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα για να πληρώσει τους γεωργούς και το αποπλήρωνε όταν εισέπραττε τις εξαγωγές. Σήμερα όμως η Πειραιώς-ΑΤΕ πρέπει να πάρει έγκριση για αυτές τις δανειοδοτήσεις. Πάντως, την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή Δανείων ενέκρινε δάνειο για τις μονάδες μεταποίησης, οπότε αναμένεται σύντομα να εξοφληθούν οι αγρότες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.