Οι πανεπιστημιακοί τηρούν στάση αναμονής

«Τώρα δηλαδή θα έχουμε ένα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, στο οποίο θα ανήκουν και ο υπουργός Παιδείας και ο γενικός γραμματέας του;» ρώτησε το μεσημέρι της Πέμπτης συνεργάτης του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, λίγο μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

«Τώρα δηλαδή θα έχουμε ένα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, στο οποίο θα ανήκουν και ο υπουργός Παιδείας και ο γενικός γραμματέας του;» ρώτησε το μεσημέρι της Πέμπτης συνεργάτης του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, λίγο μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Η ερώτηση προκάλεσε γέλια στο υπουργικό γραφείο, καθώς ο κ. Αρβανιτόπουλος, όπως είναι γνωστό, είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αθανάσιος Κυριαζής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που αποτελούν πλέον μέρος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Αττικής «Αδαμάντιος Κοραής» (μαζί με το Οικονομικό, το Χαροκόπειο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο).
Οι νυν διοικήσεις των πανεπιστημίων που απαρτίζουν το πανεπιστήμιο αυτό δεν αλλάζουν, αλλά τοποθετείται ένα κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα αναλάβει την κεντρική στρατηγική του κατεύθυνση. Τι σημαίνει αυτό; Η απάντηση πιθανότατα θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση για το θέμα που θα συνεχίζεται ως τις αρχές Μαρτίου.
Επειτα από εβδομάδες αναμονής η «Αθηνά»… προσγειώθηκε τελικά ομαλά στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, καθώς οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων αλλά και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, στην πλειονότητά τους, προτίμησαν να αφήσουν τις «γκρίνιες» στην άκρη. Η εικόνα που έδωσαν ξεκάθαρα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων τις προηγούμενες ημέρες και ενώ νομαρχίες, δήμοι, κοινότητες, βουλευτές άρχισαν να ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να «σώσουν» τμήματα της περιοχής τους, ήταν ότι δεν… πολυασχολούνται.
Υπήρξαν βέβαια οξείες δηλώσεις και προειδοποιήσεις για αντιδράσεις και μαζί με αυτές η παραίτηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που επιθυμούσαν σφόδρα να ενωθεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, οι πρυτάνεις υπήρξαν προσεκτικοί και απέφυγαν εξάρσεις προτού τουλάχιστον ολοκληρωθεί η πρώτη συνάντησή τους, αύριο Δευτέρα, στην Αθήνα.
Οι αλλαγές που έγιναν αφορούν κυρίως τα περιφερειακά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ. Πολλοί μάλιστα σχολίαζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι τα κεντρικά πανεπιστήμια υπέστησαν ελάχιστες ή και ενισχύθηκαν. Συνολικά 94 τμήματα συγχωνεύονται ή απορροφώνται από άλλα ομοειδή.
«Δεν έχουμε κατανοήσει από όσα ανακοινώθηκαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου και το τι ακριβώς αλλάζει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας που αναρωτιέται ποιες θα είναι οι δικαιοδοσίες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου.
«Επιφυλάσσομαι να διατυπώσω την άποψή μου μετά τη συνάντηση με τους προέδρους και τους κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματός μας» λέει σχετικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης που τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης στην ανώτατη εκπαίδευση αρκεί, όπως λέει, αυτή να είναι ορθολογική.
«Η εικόνα που δίνει το σχέδιο είναι γενικά ισορροπημένη» λέει από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρης Τσάρτας. «Από όλα τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο ακολούθησε τη μέση λύση να μην κάνει τόσο ριζικές αλλαγές όσο είχε αρχικά διαφανεί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις φαίνεται ότι δεν έχουν μελετηθεί με ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς στο δικό μας Πανεπιστήμιο ενσωματώνεται ένα τμήμα Μαθηματικών με ένα τμήμα Στατιστικής Αναλογικής που όμως έχει σχέση με τις χρηματοοικονομικές σπουδές, αλλά και ένα τμήμα Διοίκησης με ένα τμήμα που κανονικά θα έπρεπε να ανήκει σε μια Πολυτεχνική Σχολή» αναφέρει.
Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Κώστας Γάτσιος, από την άλλη πλευρά, εκφράζει ανησυχίες για τη διατήρηση του ονόματος του Ιδρύματός του, που αποτελεί Ιδρυμα με διεθνή εμβέλεια και αναγνωρισμένες επιτυχίες.
«Πολλά σημεία του σχεδίου που παρουσιάστηκε είναι ακατανόητα, ενώ η παρουσίασή του μας ξάφνιασε αρνητικά. Για παράδειγμα, στο νέο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο θα έχουμε πέντε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή ένα; Στην οικονομική τους διαχείριση ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις; Και επίσης γιατί το μοντέλο της ομοσπονδιοποίησης εφαρμόστηκε μόνο στην Αθήνα και όχι σε άλλες πόλεις της χώρας;» αναρωτιέται.
«Το προτεινόμενο ομόσπονδο μοντέλο έχει ήδη εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο, όπως στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη μέσω της συνάθροισης δυνάμεων» λέει από την πλευρά του ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. «Βεβαίως, είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν ζητήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησής του. Βασική προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση αποτελεί η διασφάλιση της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας και αναγνωρισιμότητας κάθε πανεπιστημίου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.