Μετά τα µήλα και τις µπανάνες, τα εσπεριδοειδή είναι η τρίτη πιο διαδεδοµένη κατηγορία φρούτων στον πλανήτη. Με προέλευση από την Ασία, τα εσπεριδοειδή ήταν γνωστά στους αρχαίους Ελληνες και στους Ρωµαίους, ωστόσο η τεράστια εξάπλωσή τους στην Ευρώπη αποδίδεται στους Αραβες.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται ευρέως λεµόνια, πορτοκάλια, µανταρίνια και σε µικρότερη κλίµακα νεράντζια, γκρέιπφρουτ και κουµ κουάτ. Ολα περιέχουν βιταµίνη C και είναι περισσότερο ή λιγότερο όξινα (γεγονός στο οποίο αποδίδεται η γενικευµένη ονοµασία των δένδρων των εσπεριδοειδών ως «ξινά»). Ανεξαρτήτως φρούτου, η εντονότερη γεύση βρίσκεται στον φλοιό, όπου εντοπίζονται τα αιθέρια έλαια. Για τον λόγο αυτόν το ξύσµα των εσπεριδοειδών αποτελεί ίσως το πιο προσιτό ενισχυτικό γεύσης (Προσοχή: τα φρούτα πρέπει να ακέρωτα!).
Λεµόνια
Το πλέον όξινο από τα εσπεριδοειδή είναι και το πιο ευέλικτο. Ταιριάζει µε κρέας ή ψάρι, µε σαλάτες, αλκοόλ. Το
Πορτοκάλια
Το πιο διαδεδοµένο από τα εσπεριδοειδή µε περισσότερες από 160 ποικιλίες. Στη χώρα µας καλλιεργείται κυρίως στα νότια καθώς οι πορτοκαλιές δεν αντέχουν στο κρύο, µε τις ποικιλίες Βαλέντσια και Μέρλιν να κατέχουν τη µερίδα του λέοντος, ενώ φηµίζονται οι ποικιλίες της Χίου και της Αρτας. Τρώγεται ως έχει, δίνει υπέροχο χυµό, συµµετέχει στις σαλάτες και στα φαγητά. Προσοχή: το λευκό εσωτερικό του φλοιού έχει πικρή γεύση
Μανταρίνια
Αγαπηµένο φρούτο των παιδιών (κυρίως οι κληµεντίνες που δεν περιέχουν κουκούτσια), τα µανταρίνια τρώγονται ως έχουν, χρησιµοποιούνται σε χυµούς και γλυκά, ενώ δίνουν υπέροχες µαρµελάδες και λικέρ. Το Μανταρίνι Χίου καταχωρίστηκε πέρυσι ως προϊόν Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).
Γκρέιπφρουτ
Στα ελληνικά ονοµάζεται «βοτρυόκαρπος» και προσοµοιάζει µε τη φράπα από την οποία ξεχωρίζει χάρη στη λεπτότερη φλούδα και το µικρότερο µέγεθος των καρπών. Το γκρέιπφρουτ χρησιµοποιείται κυρίως για χυµό, αν και η γλυκύτερη ροζ ποικιλία καταναλώνεται ευχάριστα ως έχει. Με τη φλούδα της φράπας φτιάχνεται γλυκό του κουταλιού.