Πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας

Κάνει τη διαφορά, διότι είναι καλοψηµένη, χωρίς να κολυµπά στο σιρόπι...

Υλικά(για 1 ταψί 22 χ 32 εκ.)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ

1 πακέτο Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη 450γρ.

4 µεγάλα αβγά

1 φλ. ζάχαρη

ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά

2 βανίλιες

1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ (20 γρ.)

1 φλ. απαλό έ.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1½ φλ. χυµό πορτοκαλιού

1½ φλ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

1 πορτοκάλι, σε λεπτές ροδέλες

χυµός από 1 µικρό λεµόνι

Εκτέλεση

1 Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουµε µε το χέρι τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε το ταψάκι που θα χρησιµοποιήσουµε.

2 Xτυπάµε στο µίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη, µέχρι να γίνουν λευκή κρέµα. Προσθέτουµε το ξύσµα. Με το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνουµε κουταλιά-κουταλιά το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και, τέλος, το λάδι σε αργή ροή. Εδώ, προσθέτουµε, αν θέλουµε, το ποτό.

3 Σταµατάµε το µίξερ και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν και ετοιμάζουμε παράλληλα το σιρόπι.

4 Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού. Αφήνουµε να κρυώσει.

5 Ρίχνουµε το µείγµα στο λαδωµένο ταψί, το χτυπάµε στον πάγκο, για να απλωθεί σωστά, και το ψήνουµε για 1 ώρα. Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο. Η πίτα θα είναι έτοιµη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώµατα. Αφού ψηθεί, την περιχύνουµε κουταλιά-κουταλιά µε το κρύο σιρόπι, την καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο για να το απορροφήσει και τη διατηρούµε σκεπασµένη µέχρι να την καταναλώσουµε, για να µη στεγνώσει.

Το μυστικό για τέλεια σιροπιαστά!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.