Φωτογραφίες που τον απεικονίζουν να συμμετέχει στην πορεία 15 λεπτά πριν από τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στη Σταδίου προσκόμισε στην ανάκριση ο 32χρονος, ένας εκ των δύο κατηγορουμένων. Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του στον εμπρησμό που προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία τριών υπαλλήλων της τράπεζας την 5η Μαΐου 2010, της
Παρασκευής Ζούλια, του
Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της εγκύου
Αγγελικής Παπαθανασοπούλου.
«Στοχοποιήθηκα γιατί ανήκω στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Δεν ήμουνα στον εμπρησμό της Marfin» δηλώνει σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγέλλοντας διαδικασίες που τον έφεραν ύποπτο για τη στυγερή πράξη.
Επειτα από απόφαση του δικαστικού συμβουλίου κρίθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι δικαστές που κλήθηκαν να αποφανθούν για την διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα σε ανακριτή και Εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισης, υιοθέτησαν την άποψη του ανακριτή ο οποίος έκρινε ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για να οδηγηθεί στην φυλακή ο κατηγορούμενος.
Οι περιοριστικοί όροι είναι οι εξής: Απαγόρευση εξόδου από την χώρα, υποχρεωτική εμφάνιση κάθε 1η και 16 του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις.
Τα στοιχεία που προσκόμισε ο 32χρονος κατηγορούμενος Ο 32χρονος Έλληνας κατηγορούμενος προσκόμισε και μια σειρά από στοιχεία που, κατά τον συνήγορό του κ. Βασ. Κατσαρή, τον απαλλάσσουν από τις κατηγορίες. Είναι αυτά που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσαν τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα. Ο πρώτος, που μελέτησε τη δικογραφία, πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος, ενώ η εισαγγελέας πρότεινε να κρατηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος στηρίζει την υπερασπιστική του γραμμή στα εξής περιστατικά:
–Στις φωτογραφίες που τον απεικονίζουν στην Ομόνοια και έχουν ληφθεί από κάμερα ασφαλείας τράπεζας στην πλατεία 15 λεπτά πριν, εμφανίζεται να μη φορά κουκούλα, να κρατά στο χέρι κράνος και να φοράει ρούχα άλλου χρώματος από αυτό που αποδίδονται στον δράστη ο οποίος πέταξε τη μοιραία μολότοφ στο εσωτερικό της τράπεζας. Επίσης ο κατηγορούμενος επικαλείται και το χρώμα από το μπλουζάκι που αναγνωρίστηκε στον δράστη (λευκό), ενώ διαφορετικό είναι και το χρώμα καπέλου τύπου τζόκεϊ που φορούσε ο δράστης από εκείνο που φορούσε ο ίδιος. Ο δράστης κρατούσε στους ώμους του σακίδιο και φορούσε κουκούλα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ταυτοποιηθεί με σιγουριά το πρόσωπο του κατηγορουμένου με αυτό του δράστη…
–Στο υπόμνημά του ο κατηγορούμενος καταγγέλλει και «στήσιμο» της δικογραφίας, αφού αναφέρει δύο αξιοπερίεργα, όπως τα χαρακτηρίζει, περιστατικά:
Πρώτον: αναφέρεται ότι η δικογραφία άρχισε να κινείται ύστερα από ανώνυμη επιστολή που έφθασε στην αστυνομία και περιέγραφε τους δράστες.
Δεύτερον: αστυνομικός καταθέτει για το κινητό του κατηγορουμένου εντοπίζοντας τα νούμερα ασφαλείας της κάρτας αλλά και της συσκευής, καταλήγοντας ωστόσο σε λάθος νούμερο. Σήμερα ο κατηγορούμενος έχει άλλον αριθμό κινητού, διαφορετικής εταιρείας από αυτόν που αναφέρει ο αστυνομικός, και λέει ότι δεν τον έχει αλλάξει εδώ και τρία χρόνια!
Σύμφωνα με την πλευρά του 32χρονου, όλα αυτά δείχνουν ότι κάποιοι «ψαρεύουν» από συγκεκριμένη δεξαμενή υπόπτων…
Η πρόταση της εισαγγελέως να κρατηθεί ο κατηγορούμενος, αντίθετα, στηρίχθηκε σε δύο καταθέσεις αστυνομικών που επιμένουν ότι τα χαρακτηριστικά του κατηγορουμένου προσομοιάζουν με αυτά του δράστη, ο οποίος όμως φορούσε κουκούλα. Είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι των δραστών, στους οποίους πάντως ενεργό ρόλο είχε και γυναίκα η οποία δεν εντοπίστηκε ποτέ…
Περιοριστικοί όροι για τον άλλο κατηγορούμενο
Ο άλλος κατηγορούμενος, που είναι ομογενής από το Καζακστάν, 32 χρόνων, και κατηγορείται για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου Ιανός, απολογήθηκε το πρωί της Παρασκευής και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και της εισαγγελέως. Είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Και αυτός αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στις συγκεκριμένες πράξεις που προηγήθηκαν του εμπρησμού της τράπεζας.
Οι εναντίον του κατηγορίες βασίζονται στην κατάθεση ενός αυτόπτη μάρτυρα, υπαλλήλου του βιβλιοπωλείου, ο οποίος τον αναγνώρισε. Όταν πάντως επιδείχθηκε η φωτογραφία του σε άλλους αυτόπτες μάρτυρες εκείνοι δεν τον αναγνώρισαν.