Βραδιές μουσικής του κόσμου στο Μουσείο Ακρόπολης

Μουσικές εκδηλώσεις με επιλεγμένα και ασυνήθιστα σύνολα θα υποδέχεται τους επισκέπτες του το Μουσείο Ακρόπολης από τις 15 Φεβρουαρίου ως το Πάσχα, δίνοντάς τους την ευκαιρία είτε να ακούν μελωδίες στον εξώστη του δευτέρου ορόφου, είτε να απολαμβάνουν τη μουσική και συγχρόνως τη θέα των αγαλμάτων στην αρχαϊκή αίθουσα.

Μουσικές εκδηλώσεις με επιλεγμένα και ασυνήθιστα σύνολα θα υποδέχεται τους επισκέπτες του το Μουσείο Ακρόπολης από τις 15 Φεβρουαρίου ως το Πάσχα, δίνοντάς τους την ευκαιρία είτε να ακούν μελωδίες στον εξώστη του δευτέρου ορόφου, είτε να απολαμβάνουν τη μουσική και συγχρόνως τη θέα των αγαλμάτων στην αρχαϊκή αίθουσα.

«Παραδοσιακά τραγούδια από την Ιρλανδία» (Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ.)

Μια πρωτότυπη μουσική συνάντηση με τραγούδια από μια χώρα με μεγάλη μουσική παράδοση τα οποία θα ακουστούν στην ιρλανδική και στην αγγλική γλώσσα, με ‘τροπικές’ αρμονίες και πεντατονικές κλίμακες. Τραγούδια για την αγάπη, την ξενιτειά, την ποιμενική ζωή και τη χαρά. Ερμηνεύουν: Labri Giotto (Λαμπρινή Γιώτη – πιάνο, τραγούδι) και Γιώργος Τσιμπουξής (κιθάρα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ιρλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ιρλανδία.

«Κλοντ Ντεμπισύ: ο ποιητής του μοντερνισμού» (Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.)

Γραμμένα ανάμεσα στο 1909 και το 1913, τα δύο βιβλία των «Πρελούδιων για πιάνο» του Ντεμπισύ αναβιώνουν την ταραγμένη συναισθηματική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Ευρώπη πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα 24 Πρελούδια, που παραμένουν μέχρι σήμερα «μοντέρνα», χάραξαν μέσα από την πρωτοποριακή γραφή τους τον δρόμο για τους συνθέτες του 20ού και του 21ου αιώνα. Πρόκειται για 22 νέα έργα σύγχρονων συνθετών, μεταξύ των οποίων οι G. Pesson, P. Hersant και T. Escaich, και γράφτηκαν ειδικά για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Ντεμπισύ. Ερμηνεύει ο Hugues Leclère (πιάνο). Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Focus Σύγχρονη Μουσική».

«Μουσικά αριστουργήματα της Πολωνίας» (Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.)

Ρομαντικές μελωδίες από μερικούς από τους σπουδαιότερους συνθέτες από την Πολωνία (Chopin, Lutoslawski, Moniuszko, Tansman, Dobrzynski, Penderecki, κ.ά.) που ερμηνεύουν: Iwona Glinka (φλάουτο), Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο) και Klaudia Delmer (τραγούδι). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

«Μουσικό ταξίδι με προορισμό την Ισπανία» (Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 7 μ.μ.)

Αυθεντικά έργα και μεταγραφές για μαντολίνο και κιθάρα από το Μπαρόκ μέχρι και τον 20ό αιώνα, με έμφαση στην ισπανική μουσική. Ερμηνεύουν: Ana Belén Tejedor de la Iglesia (μαντολίνο) και Γιάννης Σοφός (κιθάρα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.

«Το φλάουτο του Πανός: Η ελληνική αρχαιότητα στoν γαλλικό ρομαντισμό» (Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 7 μ.μ.)

Η μορφή του Πανός ξεπηδά μέσα από την ελληνική μυθολογία και, όπως αμέτρητες άλλες μορφές της αρχαιότητας, παραμένει αναγνωρίσιμος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γαλλία συναντάται στις παρτιτούρες των Debussy, Satie, Marc, Mouquet και Roussel – μεταξύ πολλών άλλων. Ερμηνεύουν: Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο) και Αναστάσιος Στρίκος (πιάνο).

Κάθε Παρασκευή, το Μουσείο Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό ως τις 10 μ.μ. και το εστιατόριο ως τις 12 τα μεσάνυχτα με ένα ξεχωριστό μενού βασισμένο σε κλασικές και παραδοσιακές συνταγές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.