Η Ελλάδα στο πιάτο των Κινέζων

Τον τελευταίο καιρό το ελληνικό ελαιόλαδο και οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές έχουν μεγάλη ζήτηση στο μακρινό Πεκίνο. Ορισμένες Κινέζες έχουν ήδη μάθει να μαγειρεύουν γιουβαρλάκια, μουσακά, ντολμαδάκια, αλλά και τα δικά τους dumplings και mooncakes με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καταναλώνοντας έτσι μέχρι και πέντε λίτρα τον μήνα

Τον τελευταίο καιρό το ελληνικό ελαιόλαδο και οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές έχουν μεγάλη ζήτηση στο μακρινό Πεκίνο. Ορισμένες Κινέζες έχουν ήδη μάθει να μαγειρεύουν γιουβαρλάκια, μουσακά, ντολμαδάκια, αλλά και τα δικά τους dumplings και mooncakes με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καταναλώνοντας έτσι μέχρι και πέντε λίτρα τον μήνα. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι μια δραστήρια Ελληνίδα που τα τελευταία χρόνια ζει στην κινεζική πρωτεύουσα. Η Κατερίνα Στάη, φιλόλογος και παιδαγωγός, βρέθηκε στη μακρινή χώρα, λόγω της δουλειάς του συζύγου της και αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που όχι μόνο θα της άρεσε, αλλά και θα προωθούσε την Ελλάδα στο εξωτερικό: την τέχνη της μαγειρικής.

«H ελληνική γαστρονομία με την πλούσια και ποιοτική παραγωγή προϊόντων της αξίζει να έχει το δικό της μερίδιο στη νέα τάξη πραγμάτων της κινεζικής πρωτεύουσας, κυρίως με την προβολή της ελληνικής-κρητικής δίαιτας και του ελληνικού ελαιολάδου και κρασιού. Οπως οι Κινέζοι έχουν την κουλτούρα του τσαγιού, έτσι και οι Ελληνες πρέπει να προβάλλουν την κουλτούρα του ελαιολάδου» μας είπε η κυρία Στάη για το σκεπτικό που την ώθησε να πάρει αυτή την απόφαση.

Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών διοργάνωσε μαθήματα μαγειρικής σε Κινέζες, ανέλαβε το catering σε φιλικές συγκεντρώσεις, έστησε το site της (www.oliveoil-culture.com) με συνταγές στα κινεζικά, αγγλικά και ελληνικά, διακρίθηκε σε τοπικούς διαγωνισμούς, συνεργάστηκε με τη διάσημη κυρία της κινεζικής μαγειρικής Χαν Ζι, έδωσε συνεντεύξεις σε κινεζικά έντυπα και είδε το πολιτιστικό έντυπο της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Πεκίνο «επιΚοΙνωΝίΑ» να αφιερώνει ένα τεύχος του εξ ολοκλήρου στη δουλειά της.

«H πληροφόρηση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής οδηγεί όλο και περισσότερους καταναλωτές στην απόφαση να δοκιμάσουν το ελληνικό ελαιόλαδο, ένα προϊόν ήδη γνωστό στην Κίνα λόγω των θεραπευτικών και καλλυντικών ιδιοτήτων του, αλλά μόνο πρόσφατα εκτιμώμενο για τη διατροφική του αξία» σημειώνει. Γρήγορα λοιπόν, οι Κινέζες της ανερχόμενης μεσαίας και ανώτερης κοινωνικής τάξης στην προσπάθειά τους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους την υγιεινή διατροφή, ανταποκρίθηκαν στα μαθήματα ελληνικής-μεσογειακής κουζίνας, άρχισαν να αγοράζουν ελληνικό ελαιόλαδο σε συσκευασίες των 5 λίτρων και να το καταναλώνουν μέσα σε ένα μήνα και κάπως έτσι η κυρία Στάη έγινε ατύπως μια πρέσβειρα της ελληνικής γεύσης, του ελαιόλαδου και της υγιεινής μεσογειακής διατροφής στην Κίνα.

Από τη δουλειά της, ξεχωρίσαμε τα γλυκίσματα με ελαιόλαδο: ραβανί, καρυδόπιτα, μπράουνις, κέικ καρότου (το φιλοξενήσαμε μάλιστα και στη στήλη μας Δίκτυο Μαμάδων), αλλά και τα παραδοσιακά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, που γοήτευσαν και τους Κινέζους, οι οποίοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Συνταγή για Mooncakes

Tα παραδοσιακά κινέζικα γλυκίσματα με ελαιόλαδο και γέμιση αμυγδαλόπαστας.

Υλικά (για 20 άτομα)

Για τη ζύμη:

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 ml σιρόπι ζάχαρης
  • 150 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σόδα, υγρή
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 600γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ανθόνερο

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο και μισό ποτήρι νερό. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί μερικές ώρες.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης. Τη χωρίζουμε σε μερίδες (για κάθε γλύκισμα θα χρειαστούμε περίπου 50-60 γρ. ζύμης και 40 γρ. γέμισης). Φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης και τα πιέζουμε στον πάγκο με την παλάμη, ώστε να σχηματιστεί ένας κύκλος. Βάζουμε μια δόση από τη γέμιση στο κέντρο. Διπλώνουμε τις άκρες, ώστε να περικλείσουν τη γέμιση.
  3. Αλευρώνουμε την ειδική φόρμα για mooncakes (θα τη βρείτε στο ίντερνετ ή και σε επιλεγμένα καταστήματα – μοιάζει με εκείνες για σοκολατάκια) βάζουμε μέσα το μείγμα, πιέζοντας απαλά, ώστε να πάρει το κατάλληλο σχήμα. Αναποδογυρίζουμε και βγάζουμε από τη φόρμα. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο ταψί και τοποθετούμε επάνω τα μικρά κέικ. Ψήνουμε στους 180-200 για περίπου 15 – 20 λεπτά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.