Μέχρι την ηλικία των εννέα μηνών, τα παιδάκια στο Βιετνάμ έχουν πετάξει τις πάνες. Τον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνουν οι βιετναμέζες μητέρες το… «θαύμα», μελέτησαν σουηδοί επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα, στο Γκέτεμποργκ.
Παρατήρησαν λοιπόν, ότι κάθε φορά που τα μωράκια φαινόταν ότι θα «γέμιζαν» την πάνα τους, οι μαμάδες τούς σφύριζαν. Έτσι, μεγαλώνοντας τα μωρά είχαν συνδέσει τον συγκεκριμένο ήχο με την ούρηση, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν τη διαδικασία αυτή στο άκουσμα του σφυρίγματος.
Τα μωρά του… «Γιογιόφ»
Όπως περιγράφουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Pediatric Urology», με τη βοήθεια της παραδοσιακής αυτής τεχνικής και μέχρι την ηλικία των εννέα μηνών, τα μωράκια μπορούσαν να ελέγχουν επιτυχώς την ανάγκη τους και να λαμβάνουν το συνθηματικό «ΟΚ» από τη μαμά τους για την ούρηση στο γιογιό.
«Ο ήχος τους σφυρίγματος είναι σαν να υπενθυμίζει στα παιδιά να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους» περιγράφει η καθηγήτρια Ανα-Λένα Χέλστρεμ.
Εκτός από τον περιορισμό της δαπάνης για πάνες, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος έλεγχος της ουροδόχου κύστης από μικρή ηλικία θα μπορούσε να σημαίνει καλύτερη υγεία στη μετέπειτα ζωή.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά της Δύσης αφήνουν την πάνα για το γιογιό, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των τριών ετών. Ωστόσο τα νέα ευρήματα των Σουηδών δείχνουν ότι τα παιδάκια είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το γιογιό επιτυχώς ήδη από πολύ μικρότερες ηλικίες.