Εκ νέου αναζωπύρωση στην κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή αυτή τη φορά την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσου Κουράκη για καταβολή της μισθοδοσίας των ιερωμένων από φόρο που θα καταβάλλουν όσοι δηλώνουν Χριστιανοί.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Η αγωνιώδης εμμονή της ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχει όρια, ούτε ακόμα κι αν αυτό αφορά στην Εκκλησία. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών» αναφέρει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:
«Η προσωπική πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσου Κουράκη στο συνέδριο ‘Εκκλησία και Αριστερά’ δεν είναι καινοφανής» και πως «στο παρελθόν έχει υιοθετηθεί τόσο από τον ΥΠ.ΟΙΚ κ.Στουρνάρα, όσο και από άλλα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες».
«Αυτή η πρόταση χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως μέρος της γνωστής στρατηγικής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στα στελέχη του και αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα πραγματικά επίδικα της συγκυρίας» τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και, καταλήγοντας, κατηγορεί τη ΝΔ ότι «δεν διστάζει να εμπλέξει στους βρώμικους σχεδιασμούς της ακόμα και την Εκκλησία, να την εντάξει και αυτήν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στοχοποίησης της αριστεράς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας».
Η απάντηση Στουρνάρα
Ανακοίνωση-απάντηση στον βουλευτή κ. Κουράκη για το θέμα της μισθοδσίας των ιερέων και της φορολόγησης των πιστών εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρτει το εξής:
«Με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη συζήτηση που άνοιξε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης για τη φορολόγηση των πιστών. Και επιχειρεί να τον εμπλέξει διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενα του Υπουργού, όπως προκύπτει από τη μοναδική αναφορά που έχει κάνει για το θέμα ο κ. Στουρνάρας και μάλιστα 8 μήνες πριν γίνει Υπουργός (άρα είναι εντυπωσιακό αυτό που χρεώνεται στον κ. Στουρνάρα ότι υιοθέτησε πρόταση -που ειπώθηκε σήμερα- πριν μερικούς μήνες!).
»Οπως προκύπτει και από το κείμενο συνέντευξης που έδωσε ο Υπουργός στις 2 Οκτωβρίου του 2011, με την τότε ιδιότητά του ως Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές», ο κ. Στουρνάρας επισήμανε το τι ισχύει σε μια άλλη χώρα, χωρίς να προτείνει να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.
»Ειδικότερα, αναφέρει: «Ξέρετε ότι το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Εγώ νόμιζα ότι στην Ιταλία για παράδειγμα, με την μεγάλη παράδοση του καθολικισμού, το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν ισχύει. Απλά σου λέει, στην φορολογική σου δήλωση, θέλεις το 0,5% να πάει για τους μισθούς των ιερέων;».
Αυτή ήταν η αναφορά του κ. Στουρνάρα, η οποία διαφέρει παρασάγγας από τις σημερινές απόψεις του κ. Κουράκη».
Απάντηση και από τη ΝΔ
Με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε και η ΝΔ στην ανακοίνωση της Κουμουδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, “αδειάζει” άλλο ένα στέλεχός του, τον κ. Κουράκη, χαρακτηρίζοντας “προσωπικές απόψεις” τα όσα είπε περί θέσπισης “ειδικού φόρου ΣΥΡΙΖΑ”, αποκλειστικά για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους.
Ο κ. Κουράκης τυγχάνει τομεάρχης Παιδείας, οπότε οι δρόμοι για τον κ. Τσίπρα είναι δύο: ή τον απομακρύνει από τη θέση του ή δηλώνει ευθέως ότι υιοθετεί πλήρως τα λεγόμενα του τομεάρχη του.
Και κάτι ακόμα: Είναι, τουλάχιστον, υποκριτικό, αυτοί που μανιωδώς πολέμησαν την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες των Ελλήνων, να ζητούν τώρα μετ’ επιτάσεως, το θρήσκευμα να προσδιορίζεται στη φορολογική δήλωση».
Ανακοίνωση του ΠαΣοΚ
Ανακοίνωση για το ζήτημα που δημιουργήθηκε εξέδωσε και το ΠαΣοΚ:
«Το πρώτο και βασικό μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο εφημεριακός κλήρος δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως ανησυχία για τη μισθοδοσία του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει τη μισθοδοσία του κλήρου στην ενιαία αρχή πληρωμών και το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι επίσης γνωστοί οι κανόνες που ισχύουν για την πλήρωση των κενούμενων εφημεριακών θέσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής.
Μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μη διαχωρίζονται και να μην καταχωρίζονται οι πολίτες με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις είναι μεγάλο θεσμικό λάθος (συντηρητικού βεβαίως χαρακτήρα) να ξαναγυρίζουμε σε πρακτικές καταγραφής και διλλήματα δήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ιδίως όταν αυτό συνοδεύεται από φορολογικό κόστος!
Στο πλαίσιο των διακριτών θεσμικών ρόλων κράτους και εκκλησίας και με σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον διαρκή διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Αυτός είναι ο διάλογος που έχει σημασία και όχι ο διάλογος με επιμέρους πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να δημιουργήσει την παρεξήγηση είτε προνομιακών σχέσεων είτε επίδειξης προσέγγισης για τη δημιουργία φευγαλέων -όπως αποδεικνύεται- εντυπώσεων».