Την επιστροφή της στην κορυφή της κατάταξης των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, διακήρυξε η Toyota Motor Corp. Ο ιαπωνικός όμιλος σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το 2012 πούλησε περισσότερα οχήματα από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, την αμερικανική General Motors Co.
Η Toyota πούλησε συγκεκριμένα 9,75 εκατ. οχήματα την χρονιά που πέρασε, εμφανίζοντας μιαν εντυπωσιακή άνοδο 22,6% στις πωλήσεις της. Η GM πούλησε 9,29 εκατ. οχήματα, ενώ η γερμανική Volkswagen ακολουθεί «απειλητικά» με 9,07 εκατ. οχήματα.
Η Toyota σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας το 2008 και διατηρήθηκε εκεί επί τρία συναπτά έτη. Το 2011, χρονιά αποφράδα που χαρακτηρίστηκε από τον καταστροφικό σεισμό της Φουκουσίμα και το πρωτοφανές τσουνάμι, έχασε την πρωτιά από την General Motors.
Αίσθηση προκαλούν οι πωλήσεις-ρεκόρ που ανακοίνωσαν οι Nissan Motor Co. (4,94 εκατ. οχήματα με αύξηση πωλήσεων 5,8%) και η Honda Motor Co. (3,82 εκατ. οχήματα με αύξηση 19%). Εξέλιξη που μαρτυρά ότι οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ξεπέρασαν τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές του 2011.