Τα «πυρηνικά» και το σουβλάκι του Αλέξη

«Ζούμε μία νέα περίοδο ψυχρού πολέμου. Υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, αλλά κανένας δεν θέλει να πατήσει το κουμπί. Γιατί είτε πατήσουμε εμείς το κουμπί είτε το πατήσουν "εκείνοι" το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: έκρηξη. Γι' αυτό κανένας δεν κάνει ένα βήμα παραπέρα».

«Ζούμε μία νέα περίοδο ψυχρού πολέμου. Υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, αλλά κανένας δεν θέλει να πατήσει το κουμπί. Γιατί είτε πατήσουμε εμείς το κουμπί είτε το πατήσουν “εκείνοι” το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: έκρηξη. Γι’ αυτό κανένας δεν κάνει ένα βήμα παραπέρα». Η ρήση ανήκει στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η δε αναφορά σε «πυρηνικά όπλα» δεν σχετίζεται, φυσικά, με όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αν επιχειρούσε κάποιος να συνοψίσει σε μία φράση την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αυτή θα ήταν χωρίς αμφιβολία ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η βουλευτής Ρένα Δούρου και ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μηλιός κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες να πείσουν την αμερικανική κοινή γνώμη ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ θα ήταν καταστρεπτικό για όλους , γι’ αυτό και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. «Στη διαβόητη ερώτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη απαντούμε αρνητικά. Αν επιστρέφαμε σε εθνικό νόμισμα και προβαίναμε σε υποτίμηση, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης της εργατικής τάξης κατά 25%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιός.

Δύο ήταν τα βασικά μηνύματα που η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ξεκαθαρίσει στην εκδήλωση: αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, πρώτον, δεν πρόκειται να επιδιώξει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και, δεύτερον, θα «αγωνιστεί με όλα τα μέσα ενάντια στο μνημόνιο». Η στροφή 180 μοιρών του κ. Τσίπρα προς το ευρώ ήταν τέτοια που σε σχετικό πάνελ έφτασε να λάβει τον ρόλο ένθερμου υπέρμαχου της παραμονής στην ευρωζώνη και να αντικρούσει τα επιχειρήματα του διακεκριμένου αμερικανού οικονομολόγου Μαρκ Γουάισμπροτ, ο οποίος υποστήριξε την έξοδο από το ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέλυσε γιατί η Ελλάδα «δεν είναι Αργεντινή», προσπαθώντας να καθησυχάσει τους φόβους για οποιαδήποτε ομοιότητα. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να τονίσει ότι «χαιρετίζει και υποστηρίζει τον αγώνα της Αργεντινής», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η χώρα μας δεν μοιάζει με αυτήν, καθώς δεν έχει αυτόνομη νομισματική πολιτική ούτε παραγωγική αυτάρκεια. Σύγκρινε, μάλιστα, τα «χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης της Αργεντινής και τα κοπάδια με τις χιλιάδες αγελάδες», με την παραγωγή της Ελλάδας, η οποία έχει μόνο «τουρισμό, ελαιόλαδο, τζατζίκι και… σουβλάκια». Το μήνυμα φάνηκε να «έπιασε τόπο» για τους ελάχιστους μη έλληνες ακροατές. «Η εικόνα που είχα για τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αμερικανικά Μέσα είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά ακραίο κόμμα. Ηταν πολύ θετικό που ακούσαμε τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος να λέει ότι δεν θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ» ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ο Ιβο Τζένικ, δικηγόρος από την Τσεχία και μεταπτυχιακός φοιτητής στη Νομική Σχολή του Κολούμπια.

Οι αναφορές σε πυρηνικά όπλα και σουβλάκια δεν ήταν οι μόνες που ενόχλησαν έλληνες φοιτητές του ακροατηρίου. Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και η κυρία Δούρου επέλεξαν να απευθυνθούν στο κοινό στα ελληνικά. Πλην όμως ο μεταφραστής τους δεν εμφανίστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να επιστρατεύσουν τρεις διαφορετικούς συνεργάτες τους που, ελλείψει επαγγελματικής εμπειρίας, προσπαθούσαν κακήν κακώς να μεταφράσουν.

Το ζήτημα, πάντως, ήταν κάθε άλλο παρά αστείο για αρκετούς έλληνες φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση. «Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι δεν μιλούσαν καν αγγλικά και ότι άλλαξαν τρεις διαφορετικούς μεταφραστές, οι οποίοι είχαν όλοι πολύ χαμηλό επίπεδο. Κάνουν όλη αυτή την προσπάθεια να αλλάξουν την επικοινωνιακή τους εικόνα προς τις ΗΠΑ και δεν ξεκινούν από τα βασικά: τη σωστή χρήση της αγγλικής γλώσσας» ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» η Εβελίνα Παγκάλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Κολούμπια.

Παρά τα γλωσσικά ατοπήματα, πάντως, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα χειροκροτήματα ήταν αρκετά, ενώ μετά τη λήξη της αρκετοί έλληνες φοιτητές προσέγγισαν τον κ. Τσίπρα για να βγουν φωτογραφία μαζί του και αρκετοί τον ρώτησαν πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. «Να έρθετε πίσω να ψηφίσετε» ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα. Αλλοι, ωστόσο, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα της γενικότερης προσέγγισης. «Οι ομιλίες έμοιαζαν να απευθύνονται στους έλληνες ψηφοφόρους. Δεν ακούσαμε τίποτα για στρατηγικές συνεργασίες με την Αμερική. Αυτό θα μπορούσε να αναβαθμίσει την εικόνα του κ. Τσίπρα ως ηγέτη προς τους Αμερικανούς. Προς στιγμήν το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν ο καθησυχασμός της αμερικανικής κοινής γνώμης, όχι όμως η προώθηση της χώρας μας» τόνισε μιλώντας στο «Βήμα» η Δήμητρα Ατσαλόγλου, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φοιτητών του Κολούμπια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.