Ανεξερεύνητες είναι ακόμη οι δυνατότητες των χιονοδρομικών κέντρων στη χώρα προκειμένου να λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης επισκεπτών, τονώνοντας τους ορεινούς προορισμούς. Η μικρή χιονοδρομική περίοδος και η εξάρτησή της από την εσωτερική αγορά που έχει πληγεί από την κρίση δεν αφήνουν περιθώρια για την οικονομική τους ευρωστία. Ζητούμενο αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας τους σε εναλλακτικές δραστηριότητες τους θερινούς μήνες, προσελκύοντας τουρίστες αλλά και αυξάνοντας την κερδοφορία τους σε περίοδο που τα λειτουργικά κόστη είναι χαμηλά. Την ίδια ώρα «ομιχλώδες» είναι το πλαίσιο αδειοδότησης, καθώς τα 22 χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα που έχουν αναγνωριστεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) λειτουργούν τυπικά χωρίς σήμα, παίρνοντας προσωρινή άδεια κάθε χρόνο με υπουργική απόφαση, εξαιτίας της απουσίας Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό. Ετσι εκκρεμούν θέματα οριοθέτησής τους, περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά και διευκρινίσεις για δασικές εκτάσεις, ορισμένα από τα ζητήματα που επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Τουρισμού.
Αράχοβα: υψηλό επίπεδο υποδομών
Η γρήγορη πρόσβαση από την Αθήνα (περίπου 180 χλμ.), το υψηλό επίπεδο των υποδομών, οι μειώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων, οι επιλογές διασκέδασης που προσφέρει ο προορισμός και το φαγητό που διατηρεί τα παραδοσιακά στοιχεία λειτουργούν ως τονωτική ένεση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (ΧΚΠ) και στην Αράχοβα, τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας κ. Γιάννης Γεωργακός. Τον Δεκέμβριο εκδόθηκαν 30.000 εισιτήρια, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 ήταν οι συνολικοί επισκέπτες, αναφέρει ο διευθυντής του χιονοδρομικού κ. Παναγιώτης Δρίβας. «Τα νούμερα δείχνουν ότιδεν υπάρχει αισθητή μείωση σε σχέση με την περσινή περίοδο» σημειώνει η υποδιευθύντρια του ΧΚΠ κυρία Σοφία Σιορόκου. Τα έσοδα διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με την ημερήσια κάρτα να στοιχίζει 30 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, ενώ η τιμολογιακή πολιτική περιλαμβάνει εκπτώσεις 50% τις καθημερινές και στα παιδιά και 20% στη μαζική προσέλευση με ski bus. Η Ενωση Ξενοδόχων Αράχοβας επεξεργάζεται τη διαμόρφωση πακέτου που θα περιλαμβάνει διαμονή, διατροφή και ημερήσια κάρτα σκι, σε προσιτές τιμές, αναφέρει ο κ. Γεωργακός. Η πληρότητα τον Δεκέμβριο, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, φθάνοντας το 85%, ενώ από τον Ιανουάριο και μετά η κίνηση επικεντρώνεται στα Σαββατοκύριακα με πληρότητα 80% και 40% τις καθημερινές.
Αll inclusive σκι στα Καλάβρυτα
Περίπου 20.000 εισιτήρια και συνολικά 50.000 επισκέπτες δέχθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων κ. Ευθύμιος Βαζαίος, ο οποίος «επενδύει» πλέον στην αύξηση των μονοήμερων εκδρομών σκι. «Μέχρι τις γιορτές η κίνηση ήταν εφάμιλλη της περσινής» λέει και συμπληρώνει ότι από τα Φώτα και μετά παρατηρείται πτώση 10%-15% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο η αύξηση των μονοήμερων αποδράσεων με τα χιονολεωφορεία (Snowbus Kalavrita) από Αθήνα (κατά 20%), Πάτρα, Καλαμάτα και Τρίπολη είναι σημαντική, «κυρίως τα Σαββατοκύριακα». Η μεταφορά κοστίζει15 ευρώ το άτομο, με επιστροφή, καθώς χρηματοδοτείται από το χιονοδρομικό που προσφέρει εκπτώσεις (40% έκπτωση στα εισιτήρια το Σαββατοκύριακο, 40% στην ενοικίαση εξοπλισμού, 50% στο φαγητό στο σαλέ και έκπτωση στα μαθήματα σκι και snowboard), με τιμές από 25 ευρώ για snow bus και ski pass. Ο κόσμος «στρέφεται σε πιο οικονομικές λύσεις» και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα «all inclusive ski Kalavrita», το οποίο εφέτος ισχύει και τα Σαββατοκύριακα, με τιμές από 45 ευρώ για διαμονή, ski pass, ενοικίαση εξοπλισμού και φαγητό.
Mέτσοβο: κίνηση από τρία κέντρα
Τα τρία χιονοδρομικά κέντρα σε ακτίνα 10 χλμ. (Πολιτσές, Καρακόλι και το χιονοδρομικό του Ανηλίου που άνοιξε στο τέλος του 2012) ενισχύουν την κίνηση, σημειώνει ο αντιδήμαρχος Μετσόβου κ. Στέργιος Ταλάρης αναφερόμενος στην ποικιλία του προορισμού. Ο ίδιος τονίζει ότι η επισκεψιμότητα έχει ανοδική τάση στην περίοδο των γιορτών οι πληρότητες έφθασαν το 100%, με πελάτες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρ’ ότι η απόσταση από το δύο μεγάλα αστικά κέντρα αγγίζει τα 420 χλμ. και 230 χλμ. αντίστοιχα.
Εκπαιδευτικό κέντρο στη Ζήρεια
Περίπου 3.000 επισκέπτες δέχεται κάθε Σαββατοκύριακο το χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας στην ορεινή Κορινθία, λέει ο υπεύθυνος λειτουργίας του κ. Δημήτρης Γεωργίου. Στο κέντρο, που απέχει 150 χλμ. από την Αθήνα, υπάρχουν δύο μικρές πίστες και λειτουργεί μικρό εκπαιδευτικό κέντρο για παιδιά και αρχαρίους, που βρίσκει απήχηση σε σχολεία και οικογένειες, ενώ στην παγωμένη λίμνη γίνεται σκι αντοχής. Η ημερήσια κάρτα τις καθημερινές στοιχίζει πέντε ευρώ και τα Σαββατοκύριακά 12 ευρώ με τον εξοπλισμό, ενώ ορισμένα ξενοδοχεία στα Τρίκαλα Κορινθίας έχουν υιοθετήσει πακέτα διαμονής με χρήση του χιονοδρομικού, που διαμορφώνονται στα 60 ευρώ την ημέρα.
Δυνατότητα για κέρδη και το καλοκαίρι
Αγώνες ορειβασίας και αναρριχητικά πεδία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στα έσοδα
«Υπάρχουν τρόποι το χιονοδροµικό να είναι πιο κερδοφόρο το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειµώνα» τονίζει ο υπεύθυνος λειτουργίας του χιονοδροµικού κέντρου Τρία-Πέντε Πηγάδια κ. Αλέξανδρος Νουλίκας. Το καλοκαίρι το χιονοδροµικό χρησιµοποιείται ως προπονητικό κέντρο για οµάδες ποδοσφαίρου, καθώς περιλαµβάνει γήπεδο και ξενοδοχείο, αλλά και για ποδηλασία downhill. «Τα λειτουργικά έξοδα το καλοκαίρι είναι πολύ λιγότερα» εξηγεί και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες που µπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή, όπως αγώνες ορειβασίας και αναρριχητικά πεδία, συµβάλλοντας σηµαντικά στα έσοδα.
Αγώνες ορειβασίας και αναρριχητικά πεδία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στα έσοδα
«Υπάρχουν τρόποι το χιονοδροµικό να είναι πιο κερδοφόρο το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειµώνα» τονίζει ο υπεύθυνος λειτουργίας του χιονοδροµικού κέντρου Τρία-Πέντε Πηγάδια κ. Αλέξανδρος Νουλίκας. Το καλοκαίρι το χιονοδροµικό χρησιµοποιείται ως προπονητικό κέντρο για οµάδες ποδοσφαίρου, καθώς περιλαµβάνει γήπεδο και ξενοδοχείο, αλλά και για ποδηλασία downhill. «Τα λειτουργικά έξοδα το καλοκαίρι είναι πολύ λιγότερα» εξηγεί και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες που µπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή, όπως αγώνες ορειβασίας και αναρριχητικά πεδία, συµβάλλοντας σηµαντικά στα έσοδα.
Στα Τρία-Πέντε Πηγάδια καταγράφεται αύξηση στις αυθημερόν προσελεύσεις, κυρίως με ski bus, λόγω του μειωμένου κόστους. Τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής, με την πληρότητα να φθάνει σε ποσοστό 70%-80%, ωστόσο η κίνηση φθίνει μετά την αιχμή του Δεκεμβρίου.
Την πρόταση να εξελιχθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου σε κέντρο εναλλακτικών μορφών τουρισμού επαναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι η περίοδος χιονοδρομίας στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη για να συντηρήσει τα κόστη και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των χιονοδρομικών κέντρων. Ο ίδιος προσθέτει ότι στο Χιονοδρομικό Πηλίου θα μπορούσε να λειτουργήσει σχολή εκπαίδευσης συνοδών βουνού, αλλά και περιβαλλοντικό κέντρο.
Στο κέντρο πέρυσι το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν αγώνες motocross, ενώ εφέτος σχεδιάζεται να γίνει αγώνας ποδηλασίας downhill. Ως χιονοδρομικό το 2012 έκοψε 7.000 εισιτήρια και δέχθηκε περίπου 15.000 επισκέπτες, ενώ τη φετινή χρονιά η κίνησή του παρουσιάζει κάμψη κατά 30%, επισημαίνει ο διευθυντής του κ. Φίλιππος Χήρας. Μεγαλύτερη είναι η πτώση στα έσοδα, λόγω της μείωσης της τιμής της ημερήσιας κάρτας στα 11 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και στα εννιά ευρώ τις καθημερινές.
«Αδύναμο» το Καϊμακτσαλάν
Αδυναμία του χιονοδρομικού κέντρου στο Καϊμακτσαλάν να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τον προορισμό διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ξενοδοχειακής αλυσίδας Domotel κ. Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος. «Μόλις 10% των επισκεπτών ήταν χιονοδρομιστές» τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος αναφερόμενος στη μονάδα που διαχειρίζεται η αλυσίδα στον Αγιο Αθανάσιο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχουμε βοηθηθεί από το χιονοδρομικό». Από την άλλη επισημαίνει ότι χαρακτηριστικό της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν οι «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», με το ξενοδοχείο να λειτουργεί περισσότερο με εταιρικές συναντήσεις παρά με πελάτες αναψυχής. Ο ίδιος αποδίδει την αδυναμία στην πτώση που καταγράφεται στον εσωτερικό τουρισμό αλλά και στην ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου και της προώθησης του ίδιου του προορισμού (destination marketing). Παράλληλα σημειώνει τον έντονο ανταγωνισμό από το Μπάνσκο της Βουλγαρίας, με πολύ χαμηλότερες τιμές, τονίζοντας όμως η ποιότητα των καταλυμάτων στον Αγιο Αθανάσιο «είναι πολύ καλύτερη». Σύμφωνα με τα στοιχεία του χιονοδρομικού κέντρου ωστόσο, η κίνηση διαμορφώνεται καλύτερα από πέρυσι, πράγμα που οφείλεται στις καλύτερες καιρικές συνθήκες και στις μειωμένες τιμές στα 10 ευρώ τις καθημερινές και 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, με επισκέπτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Εδεσσας, καθώς και κάποιους Ρώσους που μένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ