Εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν σύμβολο της θηλυκότητας. Ωστόσο, τα ψηλά τακούνια υπήρξαν κάποτε απαραίτητο αξεσουάρ και της ανδρικής υπόδησης.
Όλα ξεκίνησαν από την Εγγύς Ανατολή, αναφέρει το BBC. Εκεί οι άνδρες φορούσαν τακούνια την ώρα που ίππευαν.
Στην Περσία, όταν οι στρατιώτες σηκώνονταν στους αναβολείς, το τακούνι τούς βοηθούσε να έχουν τη σωστή στάση που θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά το τόξο και το βέλος τους.
Στα τέλη του 16ου αιώνα, ο Σάχης Αμπάς Ι της Περσίας έστειλε την πρώτη περσική διπλωματική αποστολή στην Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον για οτιδήποτε εξωτικό, πέρασε στη Δυτική Ευρώπη. Τακούνια άρχισαν να τοποθετούν στα υποδήματά τους τα κατώτερα μέλη της κοινωνίας και γρήγορα οι αριστοκράτες ανταποκρίθηκαν αυξάνοντας το ύψος του τακουνιού.
Όπως αναφέρει το BBC, στους λασπωμένους δρόμους της κεντρικής Ευρώπης του 17ου αιώνα, τα τακούνια δεν είχαν καμία απολύτως χρησιμότητα. Αυτός ήταν και ο σκοπός του.
Συλλογή υποδημάτων με τακούνια -κάτι σαν την Ιμέλντα Μάρκος της εποχής του- έκανε ο Λουδοβίκος ο ΙΔ’. Με ύψος 1,63, ο τότε βασιλιάς της Γαλλίας «κέρδιζε» δέκα εκατοστά ύψος φορώντας τακούνια, που συχνά ήταν στολισμένα με εικόνες από σκηνές μάχης.
Τα τακούνια ήταν πάντα κόκκινα. Στα 1670 ο Λουδοβίκος ΙΔ’ έβγαλε διάταγμα ότι μόνο τα μέλη της Aυλής του επιτρεπόταν να φορούν κόκκινα παπούτσια -και ότι κανενός τα τακούνια δεν θα ήταν υψηλότερα από τα δικά του.
Σύντομα η μόδα πέρασε στις γυναίκες και στα παιδιά. Μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα υιοθετήθηκε μία μόδα και για τα δύο φύλα στα τακούνια.
Λίγο πριν τον Διαφωτισμό, τα τακούνια των ανδρών έγιναν πιο τετράγωνα και χαμηλά, ενώ μετά τον Διαφωτισμό, οι άνδρες άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τα κοσμήματα, τα υπερβολικά υφάσματα και τα έντονα χρώματα και να υιοθετούν εμφανίσεις με πιο σκούρα χρώματα.
Το 1740 οι άνδρες εγκατέλειψαν το τακούνι. Πενήντα χρόνια μετά θα εξαφανιζόταν και από τα πόδια των γυναικών, μόνο και μόνο για να επιστρέψει στα μέσα του 19ου αιώνα.
Τότε ήταν που η πορνογραφία «αγκάλιασε» τη νέα μόδα μέσα από φωτογραφίες που έδειχναν γυναίκες να ποζάρουν γυμνές φορώντας μόνο τακούνια.
Η Ελίζαμπεθ Σέμελχακ του Μουσείου Υποδημάτων Bata στο Τορόντο δηλώνει ότι τα τακούνια κατέληξαν να εκφράζουν θηλυκότητα, μέσα από αυτή την σύνδεσή τους με την πορνογραφία.