Ανακούφιση από τη σωτήρια νίκη του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ

Η κακόγουστη «πλάκα» που σκάρωσε χθες (24/1/13) ο αθλητικός δικαστής στον μπασκετικό Ολυμπιακό αποφασίζοντας να μην επαναληφθεί η πρόσφατη αναμέτρηση με την ιταλική Σιένα μολονότι διήρκεσε 40 λεπτά και 3,7 δευτερόλεπτα εξαιτίας της δυσλειτουργίας του χρονόμετρου, ενόχλησε τόσο πολύ τους Ερυθρόλευκους, ώστε ελάχιστες στιγμές μετά τη σπουδαία νίκη (78-77) επί της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος να μην μπορεί ακόμη να κατανοήσει το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου οργάνου.

Τελ Αβίβ

Η κακόγουστη «πλάκα» που σκάρωσε χθες (24/1/13) ο αθλητικός δικαστής στον μπασκετικό Ολυμπιακό αποφασίζοντας να μην επαναληφθεί η πρόσφατη αναμέτρηση με την ιταλική Σιένα μολονότι διήρκεσε 40 λεπτά και 3,7 δευτερόλεπτα εξαιτίας της δυσλειτουργίας του χρονόμετρου, ενόχλησε τόσο πολύ τους Ερυθρόλευκους, ώστε ελάχιστες στιγμές μετά τη σπουδαία νίκη (78-77) επί της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός κ.Παναγιώτης Αγγελόπουλοςνα μην μπορεί ακόμη να κατανοήσει το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου οργάνου.

«Θέλω να πω ότι σύμφωνα με την απόφαση του αθλητικού δικαστή, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε χάσει από την Μακάμπι, γιατί ο Πλάνινιτς κάρφωσε στα 40 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα. Τι να πω; Σε λίγο θα ξεχάσουμε και το μπάσκετ που ξέρουμε. Συγχαρητήρια στην ομάδα για τη νίκη. Είναι πάντα σημαντικό και συγκλονιστικό να κερδίζεις σε μια έδρα όπως αυτό εδώ το γήπεδο. Διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας στο τέλος και η ομάδα και εγώ», σχολίασε ο κ. Π. Αγγελόπουλος, για τον οποίο κρίνοντας από τις αντιδράσεις του στο θρυλικό «Γιαντ Ελιάου» (πλέον έχει μετονομαστεί σε «Nokia Arena») οι περισσότεροι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να χάρηκε περισσότερο και από την ιστορική νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον περυσινό τελικό της Κωνσταντινούπολης…

Στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, πάντως, επικρατούσε… νεκρική σιγή. Είναι προφανές ότι οι παίκτες του κ.Γιώργου Μπαρτζώκααισθάνονται υπερβολική πίεση και αυτό μπορούσε εύκολα να το διακρίνει κανείς στα πρόσωπά τους παρά τη σπουδαία επικράτηση, που διατηρεί τους Ερυθρόλευκους ζωντανούς (2 νίκες – 3 ήττες) στο κυνήγι της πρόκρισης στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. «Οταν είσαι ο πρωταθλητής Ευρώπης, πίεση υπάρχει πάντα. Δεν είναι κάτι σπάνιο και πρέπει να το διαχειριστούμε. Δείξαμε, όμως, χαρακτήρα και καταφέραμε να κερδίσουμε σε ένα γήπεδο, όπου ελάχιστες ομάδες μπορούν να περάσουν νικηφόρα. Συν τοις άλλοις είχαμε να διαχειριστούμε και την απόφαση του αθλητικού δικαστή, τους τραυματισμούς των Λο και Πάουελ και την ορμητικότητα που δίνει ο κόσμος στην Μακάμπι», δήλωσε στο «Βήμα» ο προπονητής του Ολυμπιακού, ήρεμος πια μετά το εξαντλητικό παιχνίδι, σε ένα γραφείο που παρείχαν οι οικοδεσπότες στον αντίπαλο κόουτς.

Το μέγεθος της πίεσης στον Ολυμπιακό φάνηκε και στις δύο άστοχες βολές τουΚώστα Παπανικολάου3,5 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης. Βγαίνοντας, μάλιστα, από τα αποδυτήρια ο διεθνής φόργουορντ επιβεβαίωσε με τα λόγια του την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστούν άμεσα οι πρωταθλητές Ευρώπης, μιας και ο Παπανικολάου είναι από τους πιο χαρισματικούς παίκτες του και κατέχει νευραλγικό ρόλο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. «Αφού γλίτωσα το εγκεφαλικό, δεν θα το πάθω ποτέ», έλεγε καθώς περπατούσε προς το πούλμαν της ομάδας του.

ΟΒασίλης Σπανούλης, πάντως, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι… δεν καταλαβαίνει από πίεση! Καταγράφοντας μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του στην Ευρωλίγκα (24 π. με 3/6 δ., 4/9 τρ., 6/6 β., 4 ασ., 1 λ. σε 34’07») έβγαλε τον Ολυμπιακό από το αδιέξοδο. «Προσπάθησα να αγωνιστώ αρκετά επιθετικά, να »βρω» τους συμπαίκτες μου. Και ομαδικά προσπαθήσαμε να κρατήσουμε σωστούς χώρους, επειδή αυτό ήταν το πρόβλημά μας στις τελευταίες αναμετρήσεις. Καμία ομάδα στην Ευρώπη δεν αποδίδει καλά επί εννέα μήνες. Σίγουρα η νίκη μάς γεμίζει αυτοπεποίθηση εν όψει της συνέχειας του Τop16. Ολοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να φύγεις νικητής από το Τελ Αβίβ. Είναι μία δύσκολη έδρα, με μία θαυμάσια ατμόσφαιρα και η Μακάμπι Τελ Αβίβ ήθελε να κερδίσει το παιχνίδι πάρα πολύ, αλλά το ίδιο θέλαμε κι εμείς. Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες, οι οποίες να μπορούν να νικήσουν εδώ», υποστήριξε ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχοντας τα πόδια του σε έναν κουβά γεμάτο πάγο.

Ακόμη και ο απαιτητικός και υπερβολικός πολλές φορές πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και της Μακάμπι κ.Πίνι Γκέρσονέβγαλε το καπέλο στον Σπανούλη. Στην κριτική του, όμως, προς τους δύο προπονητές, ειδικά προς τον κόουτς της Μακάμπι κ.Ντέιβιντ Μπλατ, με τον οποίο, πάντως, έχει προσωπική κόντρα, δεν χαρίστηκε: «Τη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο την έκανε ο Σπανούλης. Ο τρόπος που επέλεξε η άμυνα να τον αντιμετωπίσει ήταν λάθος. Στο δεύτερο μέρος η Μακάμπι παίζοντας με τη θηλιά στο λαιμό έτρεξε και πέρασε μπροστά. Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν έχει εμπειρία. Είναι εντελώς άπειρος. Ομως θεωρώ πως το ματς χάθηκε στην πρώτη περίοδο. Δεν καταλαβαίνω πώς η Μακάμπι τελείωσε το ματς με τον Πλάνινιτς στην πεντάδα. Είναι έγκλημα το ότι έμεινε μέσα ένας παίκτης που έχει 50% στις βολές. Για μένα πρέπει να αρχίζεις και να τελειώνεις το ματς με τους καλύτερους παίκτες σου. Απορώ γιατί ο Τζέιμς έμεινε στο ματς με τέσσερα φάουλ και δεν προφυλάχθηκε με συνέπεια να αποβληθεί αρκετά λεπτά πριν το τέλος. Επειτα από μια ήττα σαν κι αυτή, οι παίκτες της Μακάμπι μπορούν να βάλουν τις πιτζάμες τους και να πάνε για ύπνο. Ή μπορούν να πάρουν τις ριγέ φανέλες του Ολυμπιακού, που μοιάζουν με πιτζάμες», ήταν κάποια από τα «πιπεράτα» σχόλια του «Πίνχας» στη στήλη που διατηρεί σε αθλητική ιστοσελίδα του Ισραήλ…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.