Ως «θετική» αποτιμά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «αποδαιμονοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μας πρόταση, γιατί οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση», όπως είπε, τονίζοντας ότι «βρήκαμε ανοικτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό».
Ο κ. Τσίπρας παραχώρησε την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης και αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «έχουμε αποκομίσει πολύ χρήσιμες εμπειρίες» από τις επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στις ΗΠΑ και ότι με την επίσκεψη «στοχεύαμε στη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος».
«Η απευθείας επικοινωνία είναι καλύτερα για όλους» επισήμανε χαρακτηριστικά και «οι ΗΠΑ είναι ένα ανοικτό πολιτικό σύστημα. Οι προκαταλήψεις δεν παίζουν κανένα ρόλο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε με σαφήνεια την εναλλακτική μας πρόταση. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον Κόσμο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «με την επίσκεψή μας στοχεύαμε στη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ευρώ είπε: «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες: (α) Τερματισμός προγράμματος λιτότητας (β) Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ’ αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας (γ) Ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε μεταξύ άλλων ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε ουσιαστική συζήτηση για το θέμα της ΑΟΖ και επανέλαβε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας. Αλλά, πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως έκανε η Κύπρος με αποτελεσματικές κινήσεις.
Σε ερωτήσεις που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς, για «ακροδεξιούς συμβούλους στην κυβέρνηση», όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή και ότι επαναπροσδιορίζεται η πολιτική συνείδηση των πολιτών, αποφεύγοντας να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις για ζητήματα συγκυβέρνησης και συνεργασιών μετά από μελλοντικές εκλογές.
Τέλος, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με συντακτικό επιτελείο των New York Times, λέγοντας ότι υπάρχει «ειλικρινές ενδιαφέρον» για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη με συναντήσεις που θα έχει με ακαδημαϊκούς και στελέχη οργανώσεων και συνδικάτων, ενώ θα μιλήσει στο μεταπτυχιακό κέντρο του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY).
Κριτική από το ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ κριτική στον κ. Τσίπρα άσκησε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο ΔΝΤ.
«Ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με στελέχη του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις για τις εισοδηματικές περικοπές τις οποίες έκαναν όχι γιατί το αξίωσαν οι θεσμικοί δανειστές της χώρας, αλλά γιατί από ταξικό μίσος ήθελαν να βαθύνουν την ύφεση και την ανεργία και να τροφοδοτήσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ .
«Ανόντωςαυτό κατάλαβε οκ. Τσίπρας, τότε είναιπαντελώς ακατάλληλοςγιασοβαρέςδιεθνείς επαφές» συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας: «Αν χρησιμοποιεί διεθνείς επαφές ως πρόσχημα γιαφτηνές αντιπολιτευτικές δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, τότε δεναντιλαμβάνεται τη σημασίαπου έχει η στήριξη μιας ενιαίας εθνικής γραμμής σε τέτοιου είδους επαφές».