Αδιάλλακτη εμφανίζεται η κυβέρνηση απέναντι στα αιτήματα των απεργών που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η κυβερνητική γραμμή είναι: «Σύγκρουση μέχρι τέλους». Ο πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράς έχει επιλέξει τη «σκληρή γραμμή», είναι ανυποχώρητος και δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη στρατηγική την οποία έχει χαράξει.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί από χθες, Πέμπτη, το μεσημέρι το «όπλο» της πολιτικήςεπιστράτευσης των απεργών και επίταξης των συρμών, ενώ παρασκηνιακά εμμένει στο επιχείρημα περί πολιτικής υποκίνησης των απεργιών.

Η σύγκρουση έχει άκρως πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς από την πρώτη στιγμή σύσσωμη η αντιπολίτευση αξιοποιεί την απόφαση της κυβέρνησης για την πολιτική επιστράτευση και την επίταξη για να την πλήξει επικοινωνιακά.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, η επιτυχής έκβαση της σύγκρουσης με τους απεργούς, αποτελεί βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσει, καθώς θα εξαρτηθεί η πορεία υλοποίησης όσων έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του μνημονίου.

Σκληρό μήνυμα Σαμαρά

Ο Πρωθυπουργός, όπως είχε αναφέρει πρώτο το Βήμα, επέλεξε να πρωτοστατήσει επικοινωνιακά και πολιτικά και έδωσε το στίγμα με τη δήλωση που έκανε, δείχνοντας ότι η μετωπική με τους «ακραίους» απεργούς, όπως χαρακτηρίζονται από τους συνεργάτες τους, αποτελεί προσωπική του απόφαση.

«Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο Λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ» τόνισε ο κ. Σαμαράς και έστειλε σαφές μήνυμα στους απεργούς: «Γι’ αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!»

Η επιλογή του κ. Σαμαρά είχε τη σημασία της, διότι ο ίδιος θέλησε να μεταδώσει το μήνυμα, ότι κανείς δεν δικαιούται να κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης και της θέσης που του έχει εμπιστευθεί η κοινωνία για την εξυπηρέτησή της,σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

«Αυτό είναι αυτονόητο και πασιφανές» έλεγαν στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι «οι απεργοί, έστω και αργά, θα υποχωρήσουν», ενώ επενδύουν πολιτικά στη θεωρία του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού», δηλαδή στην αντιπαράθεση μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.

Η στήριξη ΠαΣοΚ

Ο Πρωθυπουργός με την απόφασή του για πολιτική επιστράτευση και επίταξη, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου αναλαμβάνει και το πολιτικό κόστος.

Οι δυο άνδρες συνομίλησαν νωρίς το πρωί και ο κ. Βενιζέλος του ανέφερε ότι στηρίζει την απόφασή του, με το σκεπτικό ότι είναι μια ήπια λύση, ενώ κύκλοι της Ιπποκράτους προσθέτουν ότι υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δήλωσε πως οι επιλογές που στρέφουν την κοινωνία κατά των εργαζομένων πλήττουν την αξιοπιστία του εργατικού κινήματος μέσα στην κοινωνία και μίλησε για απαράδεκτη και αδιανόητη πρόκληση.

Ως εκ τούτου μένει να αξιολογηθεί στην πορεία, εάν θα έχει κέρδη ή ζημίες, καθώς θα κριθεί στην πράξη η απόφαση της κυβέρνησης, με την επίδοση των φύλλων επιστράτευσης.

Η επαμφοτερίζουσα στάση ΔΗΜΑΡ

Προβληματισμός υπάρχει για την επαμφοτερίζουσα στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία αν και συμμετέχει στην κυβέρνηση, έσπευσε να καταδικάσει την απόφαση του Πρωθυπουργού και εμμένει σε μια συμβιβαστική λύση, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αιχμή που άφησε ο κ. Βενιζέλος για τον κ. Φ. Κουβέλη.

«Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων» διαμήνυσε η ΔΗΜΑΡ και υπογράμμισε ότι η «η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός από χθες το μεσημέρι βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιθετική στάση, όχι μόνο των συνδικαλιστών, αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ, βουλευτές (μεταξύ αυτών ήταν και η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα) των οποίων επισκέφθηκαν τους απεργούς στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια.

Στουρνάρας: Καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλησε να στείλει και ένα άλλο μήνυμα σε άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν εξαιρεθεί από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, το βράδυ της Πέμπτης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εξαίρεση κοινωνικών ομάδων από το ενιαίο μισθολόγιο.

«Το νέο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι πάρα πολύ βασικό. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σήμερα. Έχουμε καταστάσεις όπου απόφοιτοι στοιχειώδους εκπαίδευσης σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις μη εισηγμένες παίρνουν περισσότερα χρήματα από καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο. Είναι πράγματα που δεν τα θέλει κανένας αυτά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Με τη φράση αυτή επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και να γίνει πιο διαλλακτική, διότι μια υποχώρηση στην παρούσα χρονική περίοδο, θα αναπτερώσει ελπίδες σε εργαζομένους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ότι μπορεί με απεργίες και δυναμικές κινητοποιήσεις να καταφέρουν αλλαγή πολιτικής.

Η πολύωρη σύσκεψη για την επιστράτευση

Η απόφαση για επιστράτευση και επίταξη ελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σε σύσκεψη του κ. Σαμαρά, με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Κ. Χατζηδάκη, αλλά και στενούς του συνεργάτες, όπως τους κκ. Δ. Σταμάτη (υπουργό Επικρατείας) και Χρ. Λαζαρίδη, επελέγη, αφού σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και ελήφθησαν υπόψη και μετρήσεις, η σκληρή γραμμή.

Ο κ. Χατζηδάκης εκλήθη έκτακτα στις εννέα το πρωί στο πρωθυπουργικό γραφείο και έγινε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, ενώ εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε τους συνδικαλιστές για εκβιασμό και επεσήμανε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί», ενώ είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης.

«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων,προχωράμε στο μέτρο της επίταξης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «στο διάλογο (οι συνδικαλιστές λένε ότι δεν έγινε) που είχε διεξαχθεί έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, για κανένα εργαζόμενο».

Με πόλεμο απαντούν οι συνδικαλιστές

Η απάντηση ήταν άμεση και σκληρή από τους απεργούς, όπως φάνηκε και η πρώτη φράση ήταν: «Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Επίσης, ακούστηκαν ακραίες φράσεις, όπως αυτή του κ. Αντ. Σταματόπουλου, εκ των πρωτεργατών της κινητοποίησης όπως λέει η κυβέρνηση, που είπε ότι «η επταετία της χούντας ήταν κομμουνιστές μπροστά τους. Ας έρθουν να μας πάρουν τα κεφάλια».

Ο «γαλάζιος» συνδικαλιστής και μέλος της ΝΔ κ. Αλ. Κομίνης, προειδοποίησε: «Θα νεκρώσουν οι συγκοινωνίες σε όλο το λεκανοπέδιο», ενώ ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ (διαγραφείς από τη ΝΔ) και νυν γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκης μίλησε για αντιδημοκρατικές λύσεις και κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα, ως «αρχιτέκτονα της δημιουργικής λογιστικής και θιασώτη του δόγματος ΣΟΚ, πρώην Προέδρου του ΙΟΒΕ και εκτελεστικού οργάνου του ΣΕΒ και των τραπεζιτών».

Η κατάσταση είναι εμπόλεμη και στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ευθύνονται οι ακραίοι συνδικαλιστές που πήραν το…«πάνω χέρι» και είναι αδιάλλακτοι.

Υποχώρηση των απεργών αναμένει το Μαξίμου

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι νωρίς το πρωί γινόταν συζητήσεις για να εκτονωθεί η κατάσταση, αλλά λόγω της αδιαλλαξίας των απεργών, αποφασίστηκε να κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας και έτσι, περίπου στη μια το μεσημέρι εκδόθηκε η απόφαση για επιστράτευση και επίταξη.

«Η δική τους αδιαλλαξία μας έφθασε μέχρι εδώ. Εμείς εξαντλήσαμε τα περιθώρια συνεννόησης με τα σωματεία» έλεγαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και εκτιμούν ότι σύντομα θα «ξεφουσκώσει» η κινητοποίηση.

Γι’ αυτό προβάλλουν το επιχείρημα ότι «όταν ο εργαζόμενος έρχεται αντιμέτωπος με το φύλλο της επιστράτευσης και με την προοπτική να έχει αντίκτυπο στη δουλειά του, θα το ξανασκεφθεί» και αναμένουν στην κυβέρνηση γρήγορα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.