ΒΗΜΑτοδότης: Κάμερες, Wi-FI και dress- code στη Βουλή

Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Η βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος

Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Η βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου, κυρία Αικατερίνη Παπακώστα, έστειλε (όχι θα το άφηνε) αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, με την οποία διαμαρτύρεται εντόνως επειδή τα ΜΜΕ ασχολούνται συστηματικά …με τα ρούχα των γυναικών βουλευτών!
***
Επικαλούμενη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, εκφράζει τη διαμαρτυρία της για «τον συστηματικό σχολιασμό της εμφάνισης των γυναικών βουλευτών από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο». Όπως μάλιστα επισημαίνει στον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος φαντάζομαι θα δει με την δέουσα προσοχή το όλο θέμα, «οι γυναίκες όπως και οι άντρες βουλευτές πρέπει να κρίνονται με βάση το έργο, τις απόψεις και τη γενικότερη κοινοβουλευτική συμπεριφορά». «Η επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της εμφάνισης συνιστά δείγμα υποτίμησης των γυναικών και ταυτόχρονη υποβάθμιση του ελληνικού κοινοβουλίου», καταλήγει η κυρία Παπακώστα.
***
Το θέμα ετέθη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, με την κυρία Παπακώστα να καυτηριάζει δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας προσφάτως έκανε συστάσεις ενδυματολογικού χαρακτήρα μιλώντας για σκισμένα τζιν, μίνι φούστες κλπ., υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή δεν είναι πασαρέλα.
***
Ένθερμη συμπαραστάτρια στον δύσκολο -πλην δίκαιο- αγώνα που ξεκινά η κυρία Παπακώστα εμφανίστηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση, η οποία μάλιστα φέρεται να συνέγραψε την επίμαχη αναφορά. Μάλιστα χαρακτήρισε σεξισμό κατά των γυναικών όσα γράφονται (σας θυμίζω, άλλωστε, τα κακεντρεχή σχόλια που δημοσιεύθηκαν προσφάτως με αφορμή το μαύρο δικτυωτό καλσόν με το οποίο εμφανίστηκε στη Βουλή η κυρία Ρεπούση την ημέρα της ψηφοφορίας για την Προκαταρκτική Επιτροπή).
***
Αντιθέτως η κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ (η οποία τυγχάνει να είναι και μαιευτήρας –γυναικολόγος) δεν επιφύλαξε ευνοϊκή υποδοχή στην πρωτοβουλία των δύο συναδέλφων της. Έχοντας μάλιστα ακούσει την κυρία Παπακώστα να διαμαρτύρεται επειδή σε blog γράφτηκε πως φόρεσε ό,τι βρήκε μπροστά της (ενώ είναι γνωστό πόσο προσέχει την περιβολή της, παρά τις διιστάμενες απόψεις για τις ακραίες ενίοτε χρωματικές επιλογές της…), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν μου γράψουν πως φόρεσα ό,τι βρήκα. Ούτως ή άλλως αυτό κάνω κάθε μέρα. Στις εκπτώσεις ντυνόμουν και στις εκπτώσεις θα συνεχίσω να ντύνομαι. Ας μου γράφουν ό,τι θέλουν».

***
Όσον αφορά την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠαΣοΚ, αν και δεν έμεινε αδιάφορη σχετικά με την πρωτοβουλία Παπακώστα –Ρεπούση, ωστόσο υποστήριξε ότι μια τέτοια ενέργεια θα άνοιγε νέο κύκλο δημοσιότητας σε βάρος των γυναικών της Βουλής. Πάντως οι πιο καχύποπτοι, διείδαν πίσω απ’ όλα αυτά και μια πικρία της κυρίας Παπακώστα, η οποία παρά τις υποσχέσεις που της δόθηκαν αρμοδίως, έμεινε εκτός της Προκαταρκτικής Επιτροπής καθώς δεν την ήθελε ο κ. Μαρκογιαννάκης, όπως φημολογείται στους διαδρόμους της Βουλής!..
***
Μπορεί να διανύουμε εποχές ισχνών αγελάδων, αλλά όπως μαθαίνω τα δείπνα πολιτικών, αν και περιορισμένα, καλά κρατούν. Ένα από αυτά ήταν το δείπνο που παρέθεσε προ ημερών ένας υφυπουργός (απ΄ αυτούς που το Μαξίμου δεν τους έχει και σε μεγάλη υπόληψη) σε νεοεκλεγέντες «γαλάζιους» βουλευτές σε αθηναϊκή ταβέρνα. Προς τι το δείπνο; Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο υφυπουργός εμφανίστηκε ως …αυτόκλητος «σύνδεσμος» των βουλευτών με το Μέγαρο Μαξίμου για την προώθηση αιτημάτων τους (!) και ως συντονιστής όσον αφορά θέματα ενημέρωσής τους. Λέγεται μάλιστα ότι εξόργισε κάποιους ο (παλαιοκομματικός) ζήλος που επέδειξε το κυβερνητικό στέλεχος, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρας, ο οποίος για ευνόητους λόγους (κατά παράδοση οι γραμματείς των Κ.Ο. είχαν και ρόλο «συνδέσμου» με την κυβέρνηση), φέρεται να διαμαρτυρήθηκε απευθείας στο Μαξίμου.
***
Και τώρα πάμε στην πρεμιέρα της Προκαταρκτικής Επιτροπής που τα είχε όλα: Καβγάδες, συναγωνισμούς, υπονοούμενα, ενστάσεις και αλληλοκατηγορίες. Σας αποκαλύπτω μάλιστα ότι με το καλημέρα η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να υπάρχουν κάμερες (για βιντεοσκόπηση) στην αίθουσα με την αιτιολογία ότι θέλει να αποτυπώνονται και οι εκφράσεις των βουλευτών όταν ομιλούν στην Επιτροπή. Η έκπληξη δεν ήταν τόσο το αίτημα, αλλά ότι συμφώνησε με την πρόταση για βιντεοσκόπηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου και ο (πολύς) κ. Ηλ. Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής. Το αίτημα βεβαίως απερρίφθη, αφού ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι εκφράσεις, αλλά τι λένε οι βουλευτές.

***
Αφού λύθηκε (όπως λύθηκε το θέμα με τις κάμερες) νέο πρόβλημα ενέσκηψε με το Wi-Fi, αφού η αίθουσα (151) όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή δεν είχε τέτοιο και ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να μεταφέρουν τις εργασίες της Επιτροπής σε διπλανή αίθουσα (150) που είχε. Η κυρία Κωνσταντοπούλου βρήκε την ευκαιρία και κατηγόρησε τον κ. Βαρβιτσιώτη ότι θέλει Internet στην Επιτροπή για να κάνει διαρροές. Γρήγορα όμως εγκατέλειψε αυτή την άποψη, όταν ο κ. Βαρβιτσιώτης της είπε ότι ήδη έγινε η πρώτη διαρροή από τον κυρία Κωνσταντοπούλου για την ένσταση που έκανε για τον κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη να είναι Πρόεδρος της Επιτροπής. Όσο για τα άλλα που συνέβησαν σίγουρα θα τα διαβάσατε σε διπλανές στήλες όταν στις αιτιάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου ότι από τις εξεταστικές δεν βγαίνει συνήθως τίποτα, της απάντησε πάλι ο κ. Βαρβιτσιώτης θυμίζοντάς της την αθωωτική ψήφο που έδωσε ο πατέρας της κ. Ν. Κωνσταντόπουλος στον Ανδρέα Παπανδρέου στη δίκη Κοσκωτά.
***
Ήταν μία τυχαία συνάντηση, στο καφενείο της Βουλής, του κ. Α. Λοβέρδου μετά της κυρίας Λούκας Κατσέλη. Σας υπενθυμίζω ότι πριν από δύο μέρες και οι δύο τους αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» όσον αφορά ποιος κάλεσε (και ποιος υποστήριξε) την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα μας. Η συνάντηση αν και τυχαία και στα όρθια διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και όπως μου είπαν δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και η «παρεξήγηση» – κατά τον κ. Λοβέρδο- λύθηκε. Εκείνο όμως που άκουσε κατάσκοπός μου στη συνάντηση ήταν ότι η κυρία Κατσέλη έλεγε στον κ. Λοβέρδο ότι η σκληρή δήλωση που έκανε εναντίον του «δεν ήταν προσωπική», αλλά αφορούσε θέμα αρχών.

***
Η δεύτερη συνάντηση που είχε ο κ. Λοβέρδος με κυρία του ΠαΣοΚ ήταν με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αθ. Διαμαντόπουλου «Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ». Και εκεί υπήρχε προσέγγιση: «Είμαστε κοντά με την Άννα», είπε ο κ. Λοβέρδος, μόλις τελείωσε την ομιλία της η κυρία Διαμαντοπούλου για τα θεσμικά θέματα. Αλλά η πρώην υπουργός είπε και κάτι ακόμα: Στήριξε τον κ. Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «πλήρωσε ακριβά τη γενναιόδωρη προεκλογική πλειοδοσία» (μάλλον εννοούσε «τα λεφτά υπάρχουν»), σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας το 2010 ήταν σαν… θαύμα!
Επίθεση (ίσως η σκληρότερη που έγινε έως τώρα από Πασόκο) εναντίον του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΠαΣοΚ κ. Αθ. Μωραϊτης, με αφορμή τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος του Προέδρου της Στατιστικής Αρχής κ. Κ. Γεωργίου: «Ο κ. Πεπόνης όπου βλέπει ΠαΣοΚ πυροβολεί», είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και πρόσθεσε με νόημα: «Εισαγγελείς ζηλεύουν τη δόξα των πολιτικών και οι πολιτικοί τη δόξα των εισαγγελέων. Ο κ. Πεπόνης αντί να διερευνήσει αυτούς που δημιούργησαν το έλλειμμα, διερευνά αυτούς που το μέτρησαν», είπε ο συνήθως χαμηλών τόνων βουλευτής του ΠαΣοΚ.
***
Μετά τις επισκέψεις του σε υπουργεία και τις συναντήσεις που είχε με υπουργούς ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος ετοιμάζεται για περιοδεία στην περιφέρεια. Μαθαίνω ότι το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στα Γιάννενα και θα μιλήσει μάλιστα σε ανοικτή συγκέντρωση. Μου είπαν ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι επιστρέφουν στο ΠαΣοΚ (κυρίως από την περιφέρεια).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.